30-os 2021 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

30-os 2021 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kalbama, kad šiais metais „iPhone 13“ debiutas gali vėluoti. Pernai „Apple“ liepos pabaigoje paskelbė, kad dėl pandemijos sukeltų gamybos trikdžių „iPhone 12“ išleidimo data gali būti vėlesnė nei įprastai. Šiais metais „Apple“ to nepadarė, tačiau informavo investuotojus jog nėra aiškumo dėl galimo pandemijos poveikio ir tai jog jaučiamas procesorių trūkumas. Iš Azijos pranešama, kad TSMC įvyko incidentas — tiekėjas TSMC pristatė užterštas dujas, kurios vėliau buvo pakeistos. Pati gamintoja teigia jog didesnio poveikio procesorių gamybai incidentas neturės. Kai kurie kiti šaltiniai teigia jog užterštos dujos poveikį gamybai padarė. Gali būti jog šiais metais vėl bus jaučiamas naujų telefonų deficitas.
  • „IDC“ praneša jog „Apple“ ir toliau dominuoja planšetinių kompiuterių rinkoje pasaulyje. IDC skelbia jog antrojo 2021 metų ketvirčio metu „Apple“ į rinką išleido daugiau „iPad“ nei „Samsung“ ir „Amazon“ per tą patį laikotarpį savo planšetinių kompiuterių kartu sudėjus.
  • Nedidelė grupelė „MacBook Air“ ir „MacBook Pro“ su M1 lustu naudotojų skundžiasi jog jų kompiuterių LCD ekranai lengvai skyla ar yra pažeidžiami.
  • „Apple“ paviešino video ištrauką iš per „Apple TV+“ transliuojamo multi-serialo apie linksmą padaužą šunelį Snoopy.
  • Šiaurės Karolinoje „Apple“ išsinuomavo trijų aukštų biurą, o šalia stato 1 mlrd. JAV dol. vertės pastatą. Jame bus įsikūręs kompanijos tyrimų centras.
  • Pasirodo „Apple Watch“ taip pat neaplenkė „Day 0“ pažeidžiamumai. Kompanija išleido savo laikrodžiams skirtą „watchOS 7.6.1“ atnaujinimą, kuriame ištaisytas IOMobileFrameBuffer pažeidžiamumas leidęs piktavaliams paleisti specialų kodą laikrodyje ir gauti root privilegijų prieigą prie įrenginio sistemos. Kompanija taip pat išleido ir „OS 14.7.1“, „iPadOS 14.7.1“ ir „macOS Big Sur 11.5.1“ atnaujinimus, kuriose ištaisyta kritinė klaida, kuri buvo žinoma ir išnaudojama. Kalbama, kad ši klaida buvo išnaudojama gerai žinomos programinės įrangos „Pegasus“. Pati „Apple“ apie tai neužsimena.
  • „Apple“ paskelbė oficialų antro „See“ serialo sezono video anonsą. Antrojo sezono rodymo pradžia numatyta rugpjūčio 27 dieną.
  • Šį lapkritį „Apple TV+“ minės dviejų metų sukaktį. Nors „Apple TV+“ sukūrė nemažai premijas nuskynusių filmų, tokių kaip „Ted Lasso“ šiai paslaugai sunkiai sekasi įsitvirtinti rinkoje. „Apple TV+“ užima tik 3 proc. rinkos, kurioje dominuoja „Netflix“, „Amazon“ ir „Disney“.
  • Nežiūrint griežtų „Apple“ privatumo ir prieš vartotojų sekimą nutaikytų apribojimų, „Faceebook“ pranešė jog per antrą fiskalinių 2021 metų ketvirčio laikotarpį surinko rekordines 28 mlrd. JAV dol. pajamas iš reklamos. Tai net 56 proc. daugiau nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.
  • „Apple“ kinui skelbiančiam gandus ir rodančiam dar tik pasirodysiančių kompanijos įrenginių dalis išsiuntė grasinantį laiįšką, kuriame duodamas 14 dienų terminas. Priešingu atveju kompanija kreipsis į šalies teisėsaugą. Per šį laikotarpį turi būti nutrauktas tokių įrenginių ar jų dalių platinimas bei išduoti jų tiekėjai.
  • „Apple“ ir vėl paskelbė apie rekordines pajamas. Antrojo fiskalinių 2021 metų ketvirčio, pasibaigusio birželio 26 dieną, metu kompanijos pajamos buvo 81,4 mlrd. JAV dol. Tai 36 proc. daugiau nei pajamos gautos per tą patį praėjusių metų laikotarpį. Pristatydamas finansinius rezultatus Tim Cook sakė, jog „iPhone“ pardavimai išaugo beveik 50 proc. „iPad“ ir „Mac“ pardavimai augo kiek mažiau. „Mac“ kompanijai sugeneravo 8,24 mlrd. JAV dol. — 16 proc. augimas lyginant su praėjusiais metais, o „iPad“ — 7,24 mlrd. JAV dol., 12 proc. augimas.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Laba diena, Ramūnai. :) Senai seku šį puslapį, anksčiau būdavo 3-4 straipsniai per savaitę ir galiausiai nusprendėt padaryti pertrauką, kas yra suprantama, bet ji jau tęsiasi jei neklystu virš metų ar daugiau, liko tik savaitės naujienų apžvalgos (kas irgi gerai, kiekvieną šeštadienį perverčiu), bet norėtųsi sužinoti ar dar grįš “senasis tempas” :D Tikriausiai ne aš vienas norėčiau vėl gaut daug naujų naujienų, patarimų, pamokymų ir panašiai, nes aprašote tikrai labai įdomiai ir reikšmingai :) Tai ar sulauksime dar “sugrįžimo”? :)

    • Sveiki, malonu kad skaitote ir sekate. Kol kas tiesiog fiziškai neturiu laiko palaikyti ankstesnio tempo. Kol kas svetainę laikau ir kiek galėdamas, bent kartą per savaitę apžvelgiu į mano akiratį patekusias naujienas bei atsakau į interesantų klausimus. Jei kada atsirastų pastovaus laisvesnio laiko — straipsnių padaugėtų.

  2. Pamenu kai būdavos po kelis straipsnius + savaitės apžvalga. Bet tikiu, kad jam jau nebėra nei noro nei laiko rašyti ir tos savaitinės apžvalgos. Dėkui kad dar ją parašai, kartais ką nors vertingo pamatau. Dažnai paskaitau idropnews, kartais macrumors… gal turi dar ką nors parekomenduoti?

  3. Beje, jau buvau minėjęs, kad parašius komentarą, arba paspaudus ant komentarų, puslapis atsidaro nepilnas - nėra viršaus. Dėl to negalima “nu-scroll’inus” į viršų paspausti ant logo/home ir “at-refresh’inti” puslapį į home. Bandyta su se (pirmuoju), 6s, bei kažkokiu xiaomi telefonais. Bet jeo šitas reikalas lengvai neišsprendžiamas, tai tiek to.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų