15-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

15-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Galimas dalykas, kad išleisdama „macOS 10.15“, „Apple“ dar labiau išskaitys į atskiras dalis „iTunes“ aplikaciją, kurioje jau nebeliko „iOS“ aplikacijoms skirtos dalies. Žinomas aplikacijų kūrėjas Steve Troughton-Smith teigia, kad aptiko įrodymų jog „Apple“ planuoja išleisti atskiras aplikacijas skirtas muzikai, podkastams bei knygoms. Nors knygoms atskira aplikacija jau yra, „Apple“ galimai kuria atskirą aplikaciją audio knygoms. Šias aplikacijas programuotojas vadina „Marzipan“ projekto dalimi. Galimai šis projektas tai aplikacijos galinčios dirbti tiek „iOS“, tiek ir „macOS“ operacinėse sistemose.
  • „Apple“ paskelbė du naujus „Shot on iPhone“ serijos video.
  • Reuters praneša, kad pradedami veiksmai dėl projekto mokesčiams pavadintiems „GAFA“ nuo „Google“, „Apple“, „Facebook“ ir „Amazon“ įvedimo Europoje. Šio mokesčio iniciatorė Prancūzija ir jai atstovaujanti Europos konkurencijos tarnybos komisarė Margrethe Vestager. Vestager sakė, kad pribrendo laikas „globaliam sprendimui“. 3 proc. GAFA mokestis būtų taikomas kompanijoms, kurių apyvarta viršija 750 mln. eurų. Mokesčiu siekiama tokias kompanijas apmokestinti, nes jos dažnai išsisuka nuo mokesčių mokėjimo tose šalyse, kuriose vykdo veiklą. Pavyzdžiui žinoma, kad „Apple“ pasinaudodama atstovybe Airijoje sutaupė milijardus eurų mokesčių. Švedija, Airija, Suomija ir Danija tokiam, visas Europos šalis apimančiam GAFA planui nepritaria.
  • „Apple Watch“ panašu išgelbėjo dar vieną dūšią. „Reddit“ socialiniame tinkle, žinutėje „My Apple Watch just saved my life“ šis išmanus „Apple“ laikrodis minimas kaip išgelbėjęs gyvybę. Žinutę parašęs „ClockworkWVVII“ teigia, kad jam gulint lovoje jo „Apple Watch“ laikrodis pranešė apie aukštą pulsą. Jis dėl visa ko išsikvietė greitąją pagalbą. Atvykę medikai žmogų aptiko jau rimtai blogoje situacijoje, kuri apibūdinama, kaip „jis buvo ištiktas šoko“. Neštuvais laikrodžio savininkas buvo nugabentas į greitosios automobilį ir juo į vietinę ligoninę. Greitojoje „ClockworkWVVII“ buvo praradęs sąmonę. Ligoninėje jam diagnozuota tachikardija (dar kartais vadinama tachyaritmija).
  • Naujausiais „Piper Jaffray“ banko apklausos duomenimis, kuriuos jis paskelbė savo pusmečio veikos ataskaitoje teigiama, kad „iPhone“ ir toliau populiariausias telefonas paauglių tarpe. 2019 metų pavasarį net 83 proc. JAV paauglių naudoja „iPhone“. 2016 metų pavasarį šis skaičius buvo 75 proc.
  • Vokietijos interneto bankas N26, veiklą Lietuvoje ir Latvijoje dėl neapibrėžtų aplinkybių pristabdęs šių metų pradžioje, artimiausiu metu vėl planuoja teikti paslaugas Lietuvoje ir papildys šalyje veikiančių vadinamųjų neobankų sąrašą. N26 pasaulinė ryšių su visuomene vadovė Samantha Hendricks sakė, kad jau artimiausiomis savaitėmis bus daugiau informacijos dėl planų ir plėtros Lietuvos rinkoje. Daugiau nei 2,5 mln. klientų turintis N26 vartotojus Europoje vilioja galimybe gauti mokėjimo kortelę ir banko sąskaitą su vokišku IBAN kodu. Be to, šiame banke laikomoms lėšoms (iki 100 tūkst. eurų) galioja vokiška indėlių apsauga, nes N26 yra Vokietijoje licencijuotas bankas. N26 šių metų pradžioje sulaukė 300 mln. JAV dolerių investicijos ir tapo vertingiausiu finansų technologijų startuoliu Europoje – jo vertė pasiekė 2,7 mlrd. dolerių.
  • Kalbama, kad „Apple“ vėl planuoja išleisti „MacBook Pro“ kompiuterį kiek didesniu ir normalesniam Pro naudojimui tinkančiu 16,5 colio ekranu. Tiesa, tai greičiausiai įvyks tik pirmoje 2021 metų pusėje.
  • „Apple“ išleido antras programuotojams ir pirmas viešiems testuotojams skirtų „watchOS 5.2.1“, „tvOS 12.3“ ir „macOS 10.14.5“ operacinių sistemų beta versijas.
  • „LookOut“ kibernetinio saugumo ekspertai aptiko „iOS“ įrenginiams skirtą kenkėją pavadintą „Exodus“. Priešingai nei tas pats kenkėjas skirtas „Android“ operacinei sistemai, „iOS“ kenkėjas-šnipas neplinta per oficialią „Apple“ aplikacijų parduotuvę. Jis plinta per fišingo svetaines (aptiktas svetainėse imituojančiose Italijos ir Turkmėnijos mobilių operatorių interneto svetaines). „iOS“ kenkėjo versija mažiau kenksminga nei skirta „Android“ įrenginiams, tačiau vis tiek sugeba iš įrenginio gauti tokią informaciją kaip nuotraukos, garso įrašai, kontaktai, GPS įrašai ir įrenginio informacija bei ją perduoti į programišių kontroliuojamus serverius HTTP PUT būdu. Kenkėjas nutaikytas į vyriausybinių organizacijų naudotojus. Priešingai nei „Android“ įrenginių atvejais, kai šis kenkėjas aptiktas šimtuose tūkstančių įrenginių, nėra žinoma nei vieno juo apkrėsto „iPhone“ ar „iPad“.
  • „TF Securities“ analitikas Ming-Chi Kuo paskelbė ataskaitą, kurioje rašo, kad antro ar trečio 2019 metų ketvirčio metu „Apple“ gali išleisti 31,6 colio (6K skiriamosios gebos) monitorių.
  • Naujoje reklamoje „Apple“ išskiria naujus, spalvingus, pavasario kolekcijos dirželius skirtus „Apple Watch“.
  • Nuo praėjusių metų lapkričio JK vyriausybė bandė įkalbėti „Apple“, kad ši suteiktų prieigą prie „iPhone“ esančio NFC lusto dokumentų patikai skirtoje aplikacijoje, kurios pagalba ES piliečiai galėtų nuskenuoti savo pasus po Brexit’o ir taip pateikti paraiškas leidimui gyventi Jungtinėje Karalystėje. JK vyriausybės aplikacija leidžia ES piliečiams padaryti asmenukę, užpildyti paraišką ir NFC pagalba nuskenuoti pasą. Tačiau „iPhone“ NFC galimybės palaiko tik NDEF duomenų formatą, o pase duomenys užšifruoti kitu formatu. Kaip ten bebūtų, JK vyriausybė praneša, kad galiausiai su „Apple“ susitarti pavyko.
  • „Apple“ pasidalino „Shot on iPhone XS“ video, kuriame Toronto „Maple Leafs“ žaidėjas Mitch Marner nufilmuotojas jo komandos draugo Auston Matthews.
  • Praėjus vos porai savaičių po „tvOS 12.2“ pasirodymo, „Apple“ išleido 4-os ir 5-os kartos „Apple TV“ įrenginiams skirtą „tvOS 12.2.1“ atnaujinimą, kuriame ištaisytos prieš tai buvusioje versijoje aptiktos klaidos. Kompanija taip pat atnaujino ir „iOS“ įrenginiams skirtų „Pages“, „Numbers“ ir „Keynote“ aplikacijų versijas. Šis šių aplikacijų atnaujinimas jokių naujovių neatnešė — tai tik klaidų ištaisymas ir našumo pagerinimas. Tradiciškai.
  • „Apple“ žada, kad 2019 metais Vokietijoje „Revolut“ pradės veikti su „Apple Pay“. Nors Prancūzijos „Apple Pay“ puslapyje „Revolut“ minima jau seniai, tačiau priešingai nei Vokietijai skirtame puslapyje rašomi 2019 metai, pas prancūzus parašyta „Gretai“, tačiau tas „greitai“ kabo tiek ilgai, kad net baisu pagalvoti koks galėtų būti laiko terminas sąvokai „šiek tiek vėliau“. Kalbant apie pačią „Revolut“ ir „Apple Pay“ tai nuo „Revolut“ įsikūrimo jau praėjo daugiau laiko kai jie žada „Apple Pay“ nei buvo kai jie jos dar nežadėjo. Tiesą sakant man nusibodo jų laukti ir aš turiu „Apple Pay“ per „Monese“ — veikia puikiai ir Lietuvoje ir už jos ribų, problemų jokių kol kas neturėjau. Teisingumo dėlei reikėtų pripažinti, kad problemų neturėjau ir su „Revolut“, tik kad jie dar nepalaiko „Apple Pay“.
  • Ketvirtadienį „Apple“ pranešė, kad beveik padvigubino tiekėjų, kurie „Apple“ įrangai reikalingus komponentus gamina naudodami 100 proc. atsinaujinančią energiją, skaičių. Dabar tokių „Apple“ partnerių - 44. Daugiau informacijos apie „Apple“ švarios energijos iniciatyvas rasite kompanijos aplinkosaugai skirtoje svetainėje.
  • „Apple“ pradėjo tvarkyti tinklalaidžių (podkastų) svetainės versiją. Naujojoje versijoje bus galima šių transliacijų klausytis tiesiog interneto naršyklėje. Tiesa, ši nauja versija kol kas nėra prieinama visiems naudotojams. Tai bus didelis palengvinimas tinklalaidžių mėgėjams, nes paspaudus ant nuorodos nebereikės atidarinėti „iTunes“ aplikacijos. Interneto nuoroda taip pat šiek tiek pasikeitė. Dabar vietoje itunes.apple.com „Apple“ pradėjo naudoti podcasts.apple.com.
  • „Seven Networks“, trečiadienį pateikė ieškinį, kuriame kaltina „Apple“ pažeidus 16 jų turimų patentų, kuriuose aprašomos svarbios programinės ir aparatinės įrangos galimybės. Jei konkrečiai tai kalbama apie JAV Patentų biure užregistruotus šiuos patentus: 9,369,539 , 9,438,550, 9,473,914, 9,516,127, 9,603,056, 9,608,968, 9,648,557, 9,712,476, 9,712,986, 9,769,176, 10,027,619, 10,039,029, 10,091,734, 10,110,534, 10,135,771 ir 10,243,962. Panašu, kad „Seven Networks“ yra neaktyvi kompanija ir jokios kitos veiklos, kaip žiniarasčio savo svetainėje priežiūros ir bylinėjimosi su kitomis kompanijomis nevykdo. Jų paskutinis pranešimas spaudai išleistas 2014 metais. Labai galimas dalykas, kad „Apple“ susidūrė su dar vienu eiliniu patentų troliu.
  • „Bloomberg“ rašo jog „Amazon“ patvirtino, kad tūkstančiai žmonių klausosi to ką milijonai šneka jos „Aleksa“ virtualiam asistentui. Tokio klausymosi tikslas padaryti „Alexa“ išmanesne ir gebėti pateikti tikslesnius atsakymus ar geriau suprasti pateikiamas komandas. Didelė žmonijos dalis nenaudoja išmanių kolonėlių vien todėl jog jiems nerimą kelia su jomis susiję privatumo klausimai. Naujienos apie galimus privatumo pažeidimus nuo „Echo“ iki „Aleksa“ gali sukelti gana stiprų visuotinį susirūpinimą privatumu.
  • „Apple“ paskelbė porą mokomųjų „Apple Watch“ video.
  • Yra požymių, kad „Facebook“ grąžins pokalbių programėlę „Messenger“ atgal į pagrindinę aplikaciją bei pagrindinėje aplikacijoje integruos ir „WhatsApp“ ir „Instagram“ pokalbius.
  • „iOS“ ir „Android“ operacinėms sistemoms skirtą „Skype“ aplikaciją „Microsoft“ planuoja papildyti galimybe dalintis ekrano vaizdu. Šią naują funkciją jau gali išbandyti dalyvaujantys „Skype“ testavimo programoje.
  • Iš naujai užregistruotų „Apple“ patentų galima matyti jog kompanija mąsto apie „Face ID“ technologijos naudojimą „Mac“ kompiuteriuose ir „Touch Bar“ naudojimą „Magic Keyboard“ klaviatūrose.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų