Vargu ar Apple iPhone surinkinės JAV

Tema: Apple
Designed by Apple in California  Assembled in the USA

Nepriklausomai nuo to kaip JAV politinės jėgos ir pati „Apple“ norėtų ant visų savo gaminių matyti užrašą „Designed by Apple in California. Assembled in the USA“ — taip ko gero, bent jau artimiausiu metu neatsitiks.

Nežiūrint Donald Trump pastangų perkelti „Apple“ produktų surinkimo linijas į Jungtines Valstijas, panašu jog „iPhone“ negali būti surinkti šalyje, kurioje jie buvo sukurti.

Kaip rodo „Apple“ patirtis JAV surenkant „Mac Pro“ — kompiuterius, kurių pagaminimo kiekiai yra gana maži, kompanija susiduria su problemomis. Kai kurios problemas skamba gana banaliai: JAV gamintojai nesugeba laiku pagaminti ir patiekti reikiamų specialių varžtų. Didesnė problema yra ta, kad JAV gamyklų infrastruktūra paprasčiausiai nepajėgi konkuruoti su Kinijos.

2012 metų pabaigoje „Apple“ patvirtino, kad „Mac“ kompiuteriai, vienas pagrindinių kompanijos produktų, po ilgos pertraukos vėl bus surenkami JAV. Atsisakiusi tokių Kinijos kompanijų kaip „Foxconn“, „Pegatron“ ir „Wistron“ paslaugų, „Apple“ susitarė dėl „Mac Pro“ gamybos su „Flextronics“ ir patyliukais, kovodama su iššūkiais perkėlinėjo surinkimo linijas į Austin’e (Teksase) įsikūrusią gamyklą.

Tačiau, priešingai nei „Apple“ partneriai Kinijoje, „Flextronics“ nesugebėjo patenkinti Kupertino kompanijos poreikių. Aukšti darbo jėgos kaštai bei mažas darbuotojų kiekis buvo viena pagrindinių vėlavimo laiku surinkti produktą priežasčių. Pavyzdžiui Kinijos „Foxconn“ turėjo „armijas“ darbuotojų, kurie galėjo dirbti pamainomis, taip pat ir naktį — JAV darbuotojai negalėjo dirbti naktimis.

Problema tapo ir nepakankamas papildomų komponentų gamintojų kiekis. „Mac Pro“ dizaino pakeitimas atliktas vėlesniame kompiuterio kūrimo etape pagimdė papildomą problemą: reikėjo specialių varžtų, kurie turėjo būti pagaminti ir pristatyti iš netoliese esančios gamyklos. „Flextronics“ pasirinko varžtų tiekėją, kuris galėjo pagaminti „Apple“ reikalavimus atitinkantį nedidelį varžtų kiekį. Tačiau, nepakankamai išvystyta JAV logistika čia pakišo koją — siekdamas įvykdyti užsakymą ir į gamyklą pristatyti 28 000 varžtų, varžtų tiekimo įmonės savininkas pats turėjo asmeniškai juos vežti ir tai buvo 22-i po vieną valandą trunkančios kelionės.

Gamybos proceso JAV pagerinimas reikalautų iš „Apple“ iš šalies vyriausybės milžiniškų investicijų: tobulinant komponentų tiekimo grandis, darbuotojų apmokymui ir gamybinių linijų robotizavimui — procesams, kurie vargu ar atsipirktų turint omenyje jau veikiančią tiekimo infrastruktūrą ir pigią darbo jėgą Kinijoje. Ko gero jokia pasaulio šalis kol kas negali konkuruoti su Kinijos tiekimo sistema, apmokytų darbuotojų kiekiu, gamybine infrastruktūra leidžiančia komponentus persiųsti iš vienos gamyklos į kitą minimaliais kaštais per maksimaliai trumpą laiką ir, žinoma, pigia darbo jėga.

„Apple“ patvirtino, kad per keletą metų išleis milijardus dolerių kurdama infrastruktūrą JAV, tačiau panašu jog šie kompanijos pinigai nebus skirti plėtoti įrenginių gamybos infrastruktūrą šalyje. Kompanijos ataskaitoje „Apple“ mini, kad 2018 metais bendradarbiavo su 9000 skirtingų JAV kompanijų. Nors kompanija pasižadėjo pirkdama iš JAV kompanijų išleisti 1 milijardą JAV dolerių, suma kurią „Apple“ išleido gerokai didesnė — 60 milijardų JAV dolerių ir tai yra 10 proc. daugiau nei 2017 metais. „Apple“ paskaičiavimais ji šiose kompanijose sukūrė apie 450 tūkst. darbo vietų.

„Finistar“ darbuotojai prižiūri VCSEL gamybą Sherman (Teksasas) gamykloje. „Finistar“ gamina svarbius komponentus reikalingus „TrueDepth“ kameros sistemai, kurią „Apple“ pristatė kartu su „iPhone X“.
„Finistar“ darbuotojai prižiūri VCSEL gamybą Sherman (Teksasas) gamykloje. „Finistar“ gamina svarbius komponentus reikalingus „TrueDepth“ kameros sistemai, kurią „Apple“ pristatė kartu su „iPhone X“.

Atsižvelgiant į tokią kompanijos įrenginių surinkimo JAV patirtį nėra aišku ar „Apple“ ir toliau „Mac Pro“ kompiuterius surinkinės JAV jau nekalbant apie kokių nors kitų produktų gamybos perkėlimą į šalį, ir visai nesvarbu kaip stipriai „Apple“ nori, kad ant jos įrenginių nugarėlių puikuotųsi užrašas „Designed by Apple in California. Assembled in the USA“.

Jei gana brangių „Mac Pro“ surinkimo procesas būtų vykęs sklandžiai — ir kitų „Apple“ produktų surinkimo linijų perkėlimas į valstijas atrodytų logiškas. Tačiau dėl net ir mažais („Apple“ mastais) kiekiais gaminamų „Mac Pro“, surinkimo linijos perkeltos į Austin’ą pademonstruotų priežasčių „iPhone“ negali būti surinkinėjami JAV, rašo „The New York Times“.

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų