macOS Mojave sustiprinta privatumo apsauga

Naujoje „Mac“ kompiuteriams skirtoje „macOS Mojave 10.14“ sustiprinta privatumo apsauga, bet kol kas ji gali kelti ir problemų.

„Apple“ viena iš ko gero daugiausiai jos sistemų naudotojų duomenų privatumui dėmesio skirianti kompanija. Kiekvienoje jos išleistoje operacinėje sistemoje vis atsiranda papildomos kliūtys norintiems gauti prieigą prie naudotojo asmeninių duomenų.

Sustiprinta „macOS Mojave“ naudotojų privatumo apsauga gali reikšti, kad matysite kai kurias aplikacijas prašant prieigos prie tam tikrų duomenų ar kompiuterio modulių.

„macOS Mojave“ aplikacijos prieš gaudamos prieigą prie naudotojo duomenų, tokių kaip: elektroninis paštas, nuotraukos, adresų knygutė, kalendoriaus įrašai, interneto kamera, mikrofonas ir panašiai — privalo paprašyti tų duomenų savininko (kompiuterio naudotojo) joms tokį leidimą suteikti. Jei esate „iOS“ įrenginio naudotojas — tokie prašymai jums nebus naujiena — juos dažnai matote įdiegę naujas aplikacijas.

Keista, kad „Apple“ tiek ilgai užtruko su tokio funkcionalumo įdiegimu „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje.

Šis naujas apsaugos metodas, kai kurių aplikacijų naudotojams gali sukelti ir nepatogumų. „iOS“ nuo pat pradžių buvo kuriama su mintimi leisti naudotojui riboti aplikacijų prieigą prie tam tikrų įrenginio resursų ar jame esančių duomenų. Tuo tarpu „macOS“, šis funkcionalumas „kraunamas“ ant jau egzistuojančios operacinės sistemos viršaus.

Kai kurios seniau sukurtos ir „macOS Mojave“ dar nepritaikytos aplikacijos yra „įpratusios manyti“, kad prieigą prie naudotojo duomenų ar tam tikrų kompiuterio aparatinės įrangos modulių jos turi ir… naujoje „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje tokios aplikacijos gali „lūžti“.

Jei norite pažiūrėti kokios aplikacijos prieina prie tam tikrų asmeninių duomenų, tai padaryti galite:

  • „Mac“ kompiuteryje atidarę System Preferences aplikaciją;
  • spustelėję ant Security & Privacy piktogramos;
  • atsidariusiame lange aktyvavę Privacy skiltį.
  • Kairėje atsidariusio lango pusėje pamatysite stulpelį su įvairiomis asmeninę informaciją saugančiomis ar prie jos prieigą suteikti galinčiomis paslaugomis. Tai: lokacijos informacija, kontaktai, kalendorius, priminimai, nuotraukos ir t.t.
  • Paspauskite ant vieno iš kairėje lango pusėje esančio įrašo ir dešinėje lango pusėje pamatysite aplikacijas, kurios turi (pažymėtos varnele) ar norėjo turėti, tačiau joms nebuvo suteikta prieiga (nepažymėtos varnele) prie tos paslaugos.
Aplikacijos, kurioms suteikta ar uždrausta prieiga prie tam tikrų asmeninę informaciją suteikti galinčių resursų kompiuteryje.

Įprastoje situacijoje į šį skirsnį dažnai landžioti nereikia ir nereikia. Tačiau, jei kuri nors iš aplikacijų sminga „macOS Mojave“ galite užmesti akį į „Saugumo ir Privatumo“ skirsnį sistemos nustatymuose. Gal ten bus šuo pakastas, tik prieš suteikdami aplikacijai prieigą prie asmeninių duomenų gerai pagalvokite ar tikrai pasitikite aplikacijos kūrėju.

Aplikacijos, kurios atnaujintos ir pritaikytos „macOS Mojave“ apie savo pageidavimą gauti prieigą prie asmeninių duomenų informuos specialiu pranešimu ir lauks jūsų sutikimo tokią prieigą joms suteikti arba tokios prieigos uždraudimo patvirtinimo.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų