Kaip atsikratyti mshelper kenkėjo macOS

Mac saugumo spraga

Jei jūsų „Mac“ kompiuteris naudoja nepagrįstai daug akumuliatoriaus energijos ir labai kaista — gali būti, kad savo kompiuteryje įkurdinote „mshelper“ kenkėją.

„Apple“ palaikymo forume ir „Reddit“ socialiniame tinkle pasirodė „macOS“ naudotojų nusiskundimai, kad jų kompiuteriuose „apsigyveno“ kenkėjas. Įprastai sistemų, kuriose įsikuria „mshelper“ bacila, procesorius veikia pilnu pajėgumu ir tai gali neleisti kitai programinei įrangai veikti optimaliu režimu, kompiuterio aušintuvai taip pat veikia be perstojo aušindami kompiuterio komponentus ir atitinkamai akumuliatoriaus energija senka greitai, o jis pats dėvisi.

Kol kas nėra tiksliai žinoma kokie „mshelper“ veiksmai naudoja tiek procesoriaus pajėgumų, tačiau „Apple“ forume kai kurie naudotojai dalinasi mintimis, kad tai gali būti tam tikra „adware“ forma ar kriptovaliutos „kalimo“ varikliukas. Be nepelnytai didelio procesoriaus pajėgumų naudojimo, panašu, ši bacila nieko kito kenkėjiško kompiuteryje neatlieka, kaip ir tipinio ransoware kenkėjo atveju.

Kadangi tai nėra virusas, greičiausiai jis plinta kartu su kitų aplikacijų diegimo paketais.

Kaip patikrinti ar turite mshelper

  1. Atidarykite Activity Monitor aplikaciją (ją rasite /Applocations/Utilities arba pasinaudokite Spotlight — kaip jums patogiau).
  2. Atidarę „Activity Monitor“ aplikaciją, paspauskite ant CPU „tab’o“.
  3. Paspauskite ant Process Name skilties pavadinimo. Šis žingsnis surūšiuos procesų pavadinimus abėcėline tvarka.
  4. Jei sąraše rasite mshelper — reikia šį procesą iš sistemos eliminuoti.

Taip pat galite paspausti ir ant % CPU stulpelio pavadinimo — tai surūšiuos procesus pagal jų procesoriaus pajėgumų naudojimą.

Kaip pašalinti mshelper iš sistemos

Nors procesą įmanoma nukillinti, jis vėl automatiškai pasileis. Norint to neleisti — reikia iš sistemos pašalinti du failus.

  1. Atidarykite Finder aplikaciją.
  2. Iš aplikacijos meniu pasirinkite GoGo to Folder… arba pasinaudokite klavišų kombinacija Shift ⇧-Cmd ⌘-G ir atsidariusiame lange įrašykite /Library/LaunchDaemons ir paspauskite Go mygtuką.
  3. Atsidariusiame lange raskite com.pplauncher.plist ir ištrinkite šį failą.
  4. Vėl iš Finder aplikacijos meniu pasirinkite GoGo to Folder… arba pasinaudokite klavišų kombinacija Shift ⇧-Cmd ⌘-G ir atsidariusiame lange įrašykite /Library/Application Support ir paspauskite Go mygtuką.
  5. Atsidariusiame lange raskite pplauncher failą ir jį ištrinkite
  6. Dabar Activity Monitor aplikacijoje galite pažymėti mshelper procesą ir paspaudę ant įrankių juostos kairėje esančios kryžiuko piktogramos procesą nukillinti.

„Apple macOS“ veikia jos specialus su kompanijai žinomais kenkėjais kovojantis varikliukas. Nors šis varikliukas neapsaugo nuo „mshelper“, labai tikėtina, kad artimiausias sistemos atnaujinimas bus papildytas taisykle neleidžiančia šiam kenkėjui veikti sistemoje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų