Face ID ne visiškai pakeičia Touch ID

iPhone X priekinės kameros ir jutikliai (sensoriai)

Pristatydama, „Face ID“ kompanija teigė, kad ši nauja technologija gali visiškai pakeisti „Touch ID“. Galėt tai gal ir gali, bet ar pakeičia?

„Apple“ pristatydama „Face ID“ teigė, kad šis naujas autentikavimo metodas yra ne tik pažangesnis, greitesnis, saugesnis, patikimesnis ir visaip kaip …esnis, bet ir galintis pakeisti „Touch ID“. Pasirodo ne viskas taip gražu, kaip teigė „iPhone X“ gamintoja.

„iPhone X“ savininkai aptiko, kad „Face ID“ nėra siūlomas, kaip autentikacijos metodas „Ask to Buy“ funkcijoje skirtoje tėvams patvirtinti vaikų įsigyjamą „iOS“ turinį. Vietoje to, kito nepilnamečio šeimos grupės nario pirkimo patvirtinimui, vienas iš tėvų, ar šeimos grupės organizatorius (family organizer) turi įvesti savo „Apple ID“ slaptažodį, kuris neretai yra ilgas, sudėtingas ir sunkiai įsimenamas[1].

Labai dažnai, kai vienas šeimos narys įsigyja „iPhone“, netrukus „Apple“ telefonais apsiginkluoja visa šeima, nes užtenka vienam pamatyti koks tai yra gėris palyginus su „Android“ operacine sistema ir… saviems gi blogo nelinki. Todėl šeimose turinčiose nepilnamečių yra normali praktika turėti sukūrus „šeimos grupę“. „iPhone X“ naudotojai esantys šeimos grupės organizatoriais sutrikę — anksčiau patvirtinti atžalos perkamą „iOS“ turinį pakakdavo pirštu paliesti „Home“ mygtuką. Dešimtuko atveju, nežiūrint visų „Apple“ pažadų apie visapusišką „Face ID“ gebėjimą pakeisti „Touch ID“ — tokios galimybės paprasčiausiai nėra.

Galimybės „Face ID“ pagalba patvirtinti „šeimos grupės“ įsigyjamą „iOS“ turinį nebuvimas verčia dar labiau sumišti, nes daugelio „Touch ID“ autentikaciją palaikiusios trečių šalių aplikacijos palaiko „Face ID“. „Dešimtukų“ naudotojai dalinasi savo sutrikimu „Apple“ palaikymo forume ir kitose bendruomenėse.

„Apple“ minėjo, kad „Face ID“ gali būti suklaidinta artimų šeimos narių (artimų giminių), kurių veido bruožai yra panašūs į telefono naudotojo ir tokius kompanijos žodžius patvirtinančių pavyzdžių yra ne vienas. Ir „Apple“ forume yra ne vienas retorinis klausimas[2] ar galimybė giminei apgauti „Face ID“ ir yra priežastis kodėl kompanija šią funkciją „šeimos grupės“ įsigijimams yra atjungusi.

Tiesą sakant toks apribojimas gana keistas, nes jei vaikas gali apgauti vieno iš tėvų telefone esančią „Face ID“ apsaugą — teoriškai jis gali pasinaudoti to tėvo telefonu, kad nusipirkti jo geidžiamą turinį. Tačiau, šiuo atveju kalba ne apie prasto auklėjimo ir sukčiavimo bei apgavysčių atvejus šeimoje, o apie tai, kad nors ir nepatogiu būdu, bet užkirsti kelią jei kartais kais iš jaunimo pabandytų tokia galimybe pasinaudoti ir atitinkamai taip „Apple“ apsidraudžia nuo dar vienos galimos apkalbų ir nemalonumų bangos.


  1. Normalesnis slaptažodis turėtų būti kas nors panašaus į DRa-e$A7p.jSw#n3p]> (tokį slaptažodį „bruteforcinti“ paprasto kompiuterio pagalba, net ir neribojant bandymų skaičiaus truktų apie 364 kvintilijonus metų). Galima naudoti ir kiek paprastesnius slaptažodžius, kažką panašaus į u!k-b6V-wZk-CnE (tokį „bruteforcinti“ naudojant paprastą kompiuterį truktų apie 157 milijardus metų) ir vargu ar tokie slaptažodžiai yra kokioje nors slaptažodžių bibliotekoje (nebent tokį slaptažodį naudojate su kita paskyra, kurios serveris buvo nulaužtas). Kiekvienai paslaugai naudokite unikalius slaptažodžius.  ↩

  2. „Apple“ forumas yra naudotojai-naudotojams tipo forumas ir „Apple“ jei ir skaito įrašus jame — į užduotus ten klausimus neatsakinėja.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų