Face ID, akiniai nuo saulės ir ar būtina žiūrėti į iPhone X norint jį atrakinti

Face ID

„Apple“ programinės įrangos departamento bosas Craig Federighi atskleidė kelis naujus su „Face ID“ susijusius faktus ir atsakė į porą daugeliui kylančių klausimų.

Nors „iPhone X“ dar nėra pardavimuose ir net išankstiniai šio telefono užsakymai dar neprasidėjo, tačiau „Apple“ nuo šio telefono jau nukėlė paslapties šydą ir žinome apie jį atrodo pakankamai, bet vis dar kyla įvairių klausimų: kaip paremtų žmogišku smalsumu, taip ir padiktuotų gyvenimiškų situacijų.

Kelis rūpimus klausimus, nepriklausomai nuo vienas kito, „Apple“ uždavė Keith Krimbel ir Jonathan Mosen ir kompanijos atstovai į juos atsakė.

Face ID ir susidūrimai su plėšikais

Keith Krimbel paklausė kokių apsaugos priemonių ėmėsi „Apple“ tokiems atvejams kai telefonas atimamas gatvėje. Atėmus telefoną nėra sudėtinga nutaikyti jo kameras į įrenginio savininko veidą ir nuskuosti sau su atrakintu, virš tūkstančio eurų kainuojančiu telefonu.

„Yra du tokių situacijų sušvelninimai: jei nežiūrite į telefoną — jis neatsirakins“, — sakė vyriausiasis programinės įrangos ir inžinerijos viceprezidentas Craig Federighi. „Taip pat jei abiem rankom paimsite už abiejuose įrenginio šonuose esančių mygtukų“, pavyzdžiui jei esate priversti atiduoti savo „iPhone X“, „šis veiksmas laikinai atjungs “Face ID”“.

Face ID ir akiniai nuo saulės

Daug kam kyla klausimas: kaip pasielgs „Face ID“ jei telefoną bus bandoma atrakinti užsidėjus akinius nuo saulės — kas saulėtą dieną ko gero bus daroma dažnai. Į šį klausimą Federighi atsakė, kad „dauguma, akinių netaps kliūtimi biometriniam įrenginio atrakinimo mechanizmui, tačiau kai kurie gali“. „Daugelio akinių nuo saulės stiklai praleidžia pakankamai infraraudoniųjų spindulių, kad “Face ID” galėtų pro juos pažvelgti. Net ir tokie stiklai, kurie mums atrodo visiškai nepermatomi“, – sakė Federighi.

Reikia tikėtis, kad tie akiniai, kurie „taps kliūtimi“ bus suvirintojo ar kokie nors panašūs, nes asmeniškai aš beveik visada vaikštau su tamsiais akiniais.

„iPhone X“ „Face ID“ davikliai

Kiti papildomos su „Face ID“ susijusios informacijos trupinėliai pasiekiantys mus yra apie tai, kad veido atpažinimo funkciją naudojantis „iPhone X“ bus apribotas vieno žmogaus veidui įrenginyje, bent jau pačioje pradžioje.

„Apple“ ilgiau nei metus ruošėsi „Touch ID“ pakeisti į „Face ID“ ir anot kompanijos programinės įrangos vado „gandai apie tai, kad “Apple” planavo dar šią vasarą įdiegti pirštų atspaudų skenerius telefono ekrane — yra laužti iš piršto“.

Face ID naudojimas kai akys neklauso

Nemažai diskusijų sukėlė ir reikalavimas „iPhone X“ atrakinant „Face ID“ pagalba žiūrėti į įrenginį. Jei vieni šiaip sau išdirbinėja bandydami sukelti triukšmelį ar į save atkreipti dėmesį sakydami, kad čia nesąmonė ir t.t., tai yra eilė naudotojų, kurie (gal) mielai pažiūrėtų į „iPhone X“ ekraną, tačiau to padaryti negali. Papildomai, „Home“ mygtuko atsisakymas tapo natūralaus klausimo: „o kaip įjungti prieinamumo (accessibility) funkcijas“ priežastimi?

Jonathan Mosen, konsultantas dirbantis su aklųjų bendruomene ir vienas iš „The Blind Side Podcast“ vedančiųjų susisiekė su „Apple“ ir uždavė kompanijos atstovams regėjimo sutrikimų turintiems žmonėms rūpimus klausimus. Kupertiniečiai atsakė greitai.

„Apple“ nepaprastai daug dėmesio skiria ne tik jos įrenginių naudotojų sveikatingumui, bet ir žmonėms su negalia. Kompanijos pastangų dėka jos įrenginius naudoja įvairias negalias turintys žmonės. „Apple“ yra pelniusi aklųjų pasitikėjimą. Kas daugeliui mūsų yra tiesiog smalsu ir įdomu, tam tikriems žmonėms gali būti esminis klausimas.

„Face ID“ iš karto sukėlė aklųjų bendruomenės susirūpinimą. Akli žmonės dažnai būna užsimerkę, kai kurių (pavyzdžiui Mosen’o) akys mažos ar labai gilios.

Apple atsakymas: „“iPhone X” įdiegta eilė prieinamumo funkcijų. “VoiceOver” naudotojus “Face ID” informuos kaip judinti galvą, kad ją nuskenuoti. Jei nenorite, kad “Face ID” reikalautų dėmesio (žiūrėti į ekraną - čia mano pastaba) — galite atidaryti SettingsGeneralAccessibility ir atjungti Require Attention for Face ID funkciją. Ši funkcija yra atjungta automatiškai jei įrenginio pradinio diegimo ir nustatymo metu naudojama "VoiceOver"“.

Tai daugeliui regėjimo ir kitų sutrikimų neleidžiančių pažiūrėti į ekraną turintiems žmonėms tokia galimybė skamba padrąsinančiai. Tiems kam į ekraną pažiūrėti nėra sunku, tačiau ieško priekabų reikšdami nepasitenkinimą šios naujos funkcijos reikalavimu — galimybė atjungti reikalavimą atsimerkus žiūrėti į ekraną gali būti taip pat išeitis (tiesa paskui nepykite ant „Apple“, kad kas nors paėmęs jūsų telefoną jį atrakino jums miegant :) )

Prieinamumo (Accessibility) aktyvavimas

Kitas negalią turintiems žmonėms iškilęs klausimas buvo: o kaip aktyvuoti šią funkciją? Anksčiau tai padaryti buvo galima trigubu „Home“ mygtuko paspaudimu, o „iPhone X“ nėra tokio mygtuko.

„iPhone X“ naudotojai prieinamumo (accessibility) funkcijas įjungti gali tris kartus paspaudę šoninį mygtuką. Tiesa, čia reikėtų būti atsargesniems ir nesuklysti, nes penkis kartus paspaudus tą patį mygtuką bus aktyvuota „iOS 11“ debiutavusi „Emergency SOS“ funkcija. Būtų gana keista situacija.

„iPhone X“ mygtukai

Nors „Apple“ daug dėmesio ir laiko skiria funkcijoms padedančioms įvairias negalias turintiems žmonėms — „iPhone X“ naudotojai su negalia tikriausiai ne vieną kartą dar susidurs su nepatogumais iki „Apple“ surinkusi pakankamai „gyvenimo situacijomis“ paremtos informacijos tuos nepatogumus pašalins.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų