SSH Mac kompiuteriuose

Ar žinote, kad „Mac“ sistemoje yra įdiegtas SSH klientas? Šio SSH kliento pagalba galima saugiai prisijungti prie kitų kompiuterių.

Priešingai nei „Windows“, „Mac“ kompiuterių naudotojams norintiems saugiai prisijungti prie kitų nutolusių kompiuterių ar sistemų nereikia diegti papildomų, trečių šalių aplikacijų, nes SSH palaikoma „macOS“ ir OS X sistemoje iš karto.

Tiems, kas nežino kas yra tas SSH. SSH tai angliško Secure SHell trumpinys. SSH pagalba galima šifruotu ryšiu, o tai reiškia saugiai, prisijungti prie kitų kompiuterių vietiniame tinkle ar per internetą. Jei tame kompiuteryje veikia SSH serveris – visai nesvarbu ar tai „Mac“ su „macOS“ ar OS X, „Linux“, „Unix“ ar „Windows“ – iš savo „Mac“ prie to kompiuterio galite saugiai prisijungti (žinoma, jei turite prisijungimui reikalingus duomenis).

SSH naudoją dažniausiai labiau patyrę kompiuterių naudotojai ir didele dauguma atvejų yra naudingas kai reikia administruoti sistemas, valdyti serverius ar paleisti shell komandas.

Kaip naudotis SSH klientu Mac

Norint prie kompiuterio prisijungti iš „macOS“ ar OS X per SSH reikia žinoti nutolusio kompiuterio (kompiuterio prie kurio jungiatės) prisijungimo duomenis ir IP adresą. Jei šiuos duomenis turite:

  1. Atidarykite Terminal aplikaciją (rasite /Applications/Utilities aplanke)
  2. Atsidariusiame Terminal aplikacijos lange įveskite komandą, kur vartotojas yra prisijungimo vardas o IP adresą pakeiskite į serverio prie kurio jungiatės IP.
    ssh vartotojas@10.10.10.10
  3. Įvedę komandą – paspauskite Enter ↲
  4. Papildomai, gali reikėti patvirtinti kompiuterio prie kurio jungiatės autentiškumą. Jei viskas atitinka parašykite yes ir bus patvirtintas raktas ir prisijungta prie SSH serverio, arba parašykite no jei kažkas ne taip ir prisijungimas bus atšauktas.

Viskas. Paprasta, greita, saugu ir nereikia nieko papildomo iš niekur siųsti ir diegti.

Prisijungę prie nutolusio kompiuterio per SSH turite prieigą prie jo komandinės eilutės funkcionalumo ir galite paleisti reikiamas komandas (jei žinoma vartotojui, kurio vardu prisijungėte tokios privilegijos yra suteiktos). Baigę parašykite exit ir patvirtinkite komandą paspausdami Enter ↲ klavišą.

Ką veiksite prisijungę per SSH prie kompiuterio - čia jau jūsų reikalas, tačiau kaip ir minėjau – ši galimybė labiau aktuali patyrusiems kompiuterio naudotojams, sistemų administratoriams, serverių ar kompiuterinio tinklo valdymui.

P.S. Jei neturite serverio, prie kurio galėtumėte prisijungti, bet norite išbandyti SSH – galite pabandyti prisijungti prie savo „Mac“ kompiuterio. Nors taip daryti prasmės ir nėra, nes turėsite tą pačią prieigą prie sistemos, kurią turite ir taip įjungę „Terminal“ aplikaciją, tačiau pabandyti galite.

„Terminal“ aplikacijoje:

ssh vartotojas@localhost

vartotojas, aišku turi būti pakeistas į prisijungimo prie jūsų kompiuterio vardą, o „Mac“ kompiuteryje turi būti įgalinta „Remote Login“ funkcija.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų