Apple „Night Shift“ vs „f.lux“

Neseniai „Apple“ išleistas „macOS“ atnaujinimas, šią „Mac“ kompiuteriams skirtą operacinę sistemą papildė „Night Shift“ funkcija, kuri, anot kai kurių mokslininkų, turėtų vakare mėgstantiems prieš miegą pasėdėti prie kompiuterių užtikrinti geresnį miegą.

Tiek „Night Shift“ režimas „Apple“ įdiegtas „macOS Sierra“, tiek ir nemokama „f.lux“ aplikacija – skirti tam pačiam tikslui: sumažinti įtampą sukeliamą melsvos monitorių šviesos ir taip pagerinti miego kokybę tiems, kas mėgsta prieš užmiegant paspoksoti į „žydruosius“ (jei nenaudoja „Night Shift“ ar „f.lux“) monitorių ekranus.

Naudoti ar nenaudoti „Night Shift“, „f.lux“ ar kitas panašias aplikacijas – kiekvieno apsisprendimo reikalas – aš nenaudoju, nes man patinka kai spalvos ekrane yra tokio, kokios jos ir turi būti, o ne kaip žvelgiant per oranžines užuolaidas.

Nors „Night Shift“ ir „f.lux“ sukurtos tuo pačiu tikslu – jos šiek tiek skiriasi. Jei nusprendėte šią funkciją naudoti – ar rinktis „Apple“ sistemoje įdiegtą metodą, ar atskirą aplikaciją – taip pat rinktis jums, nors kai kuriems „Mac“ kompiuterių naudotojams norintiems šią funkciją įgalinti savo kompiuteriuose, vienintelis būdas yra ne „Apple“ sukurtą aplikaciją.

„f.lux“ turi gerokai daugiau parinkčių

Labiausiai pastebimas „Night Shift“ ir „f.lux“ skirtumas yra nustatymų pasirinkčių kiekių skirtumai.

„Night Shift“ atveju – galima rinktis kada ši funkcija bus automatiškai įjungta (arba įjungti ją rankiniu būdu) bei pasirinkti iš „labiau šiltų“ ir „mažiau šiltų“ atspalvių – čia viskas tradiciškai - „Apple’iškai“, nes jie visada geriau žino ko reikia. „f.lux“ leidžia rinktis iš gausybės parinkčių: galima rinktis ekrano spalvų temperatūrą dienos metu, saulėlydžio/saulėtekio metu ir naktį; galima pasirinkti iš eilės jau sukurtų spalvų parinkčių ar tokias susikurti pačiam. „f.lux“ aplikacijoje yra net „pelėdoms“ (dirbantiems visą naktį iki ryto) skirta parinktis.

Be visos parinkčių gausos, „f.lux“ aplikacijoje galima nurodyti kiek laiko trunka palvų kaita, kurią valandą keliatės savaitgalį ir net nurodyti sistemai jums priminti, kad artėja laikas kai reikės eiti miegoti. „f.lux“ aplikacija turi ir kelias specialias spalvų parinktis, tokias kaip „tamsaus kambario“ režimas, kuris dabar kai mažai kas ryškina juosteles ar spaudžia nuotraukas ant popieriaus „senoviniu“ būdu gali atrodyti kiek labiau sukurtas dėl linksmumo, tačiau daugelio naudotojų mėgstamas. Aplikacija turi ir filmo režimą, kuris išsaugo spalvas, tačiau sumažina tam tikrų spalvų šviesumą bei režimą, kuris automatiškai aktyvuoja tamsią „macOS“ naudotojo sąsajos temą saulėlydžio metu.

„Night Shift“ režimas mažiau pastebimas

Kandangi „Night Sift“ režimas yra komercinio produkto dalis – jis nėra toks ekstremalus, kaip „f.lux“. Tai nebūtinai yra blogai. „Night Shift“ režimas yra pritaikytas didesnei „Mac“ naudotojų daliai, tuo tarpu „f.lux“ aplikacija – užpildo nišą. „f.lux“ savo forume paaiškina elgsenos su spalvomis skirtumus. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad „f.lux“ taip pat sumažina ir mėlynos-žalios spalvų intensyvumą.

„f.lux“ vs „Night Shift“

„flux“ kūrėjai tvirtina, kad „Apple“ įdiegtas „Night Shift“ režimas nėra pakankamas siekiant pagerinti miegą. Pakankamai - nepakankamai, čia jau galima ginčytis iki begalybės ir greičiausiai šis ginčas turėtų vykti tarp šią problemą/fenomeną tyrinėjančių mokslininkų, nes yra skirtingų mokslinių darbų, paremtų įvairiomis studijomis, kuriuose teigiama, tiek vienos, tiek ir kitos aplikacijos naudai[1].

Kaip ten bebūtų, „Night Shift“ režimas yra mažiau įkyrus, nes viskas ką jis daro tėra „šiltesnio filtro“ uždėjimas ant ekrano ir kompiuteriu galima naudotis be didesnio spalvų iškraipymo, žinoma jei redaguojate nuotraukas ar video – šios funkcijos naudoti nereikėtų, nes „ryte“ galite likti nemaloniai nustebinti savo pačių sukurtu rezultatu. Net ir su visomis „f.lux“ aplikacijoje numatytomis spalvų intensyvumo koregavimo galimybėmis, „f.lux“ efektas bus labiau pastebimas, nes jis keičia bendrą šviesos kiekį spalvose.

„f.lux“ senesniems „Mac“

Daugelį senesnių „Mac“ kompiuterių naudotojų nustebino keistas „Apple“ sprendimas „Night Shift“ funkciją leisti ne visų kompiuterių naudotojams.

„Night Shift“ režimą naudoti gali šiuose „macOS 10.12.4 Sierra“ kompiuteriuose įdiegę naudotojai:

Gera žinia ta, kad „f.lux“ veikia beveik visuose „Mac“ kompiuteriuose ir net „Windows“ ir „Linux“ operacinėse sistemose. Todėl, jei jūsų kompiuteryje neveikia „Night Shift“ – galite pasinaudoti „f.lux“.

Reikia turėti omenyje, kad „f.lux“ aplikacija vis dar vystoma. Savo forume „f.lux“ daug rašo apie tyrimus bei atliekamus atitinkamus pakeitimus aplikacijoje, kuri atnaujinama gana dažnai.

Nors daugeliui žmonių „Night Shift“ režimas yra ir prieinamas ir parankesnis, nes juo paprasčiau naudotis – didesnę parinkčių įvairovę mėgstantys gali įdiegti „f.lux“ ir net gi patys palyginti, kurios kompanijos kūrinys jiems yra labiau priimtinas.

Ar naudojate „Night Shift“ ar „f.lux“? Jei taip tai ką ir kodėl?

Apie tai kaip naudotis „Night Shift“ režimu skaitykite čia

  1. „Night Shift“ ir „f.lux“ aplikacijos yra paremtos principu, kad akių fiksuojama šviesa gali sutrikdyti melatonino (gaminamo kankorėžinėje liaukoje (lot. corpus pineale) esančioje galvos smegenyse, trečiajame smegenų skilvelyje) gamybą. Sutrikdžius šį procesą, žmogaus biologinis-vidinis laikrodis sugenda. Kompiuterių ekranų ir išmanių telefonų bei planšečių išskiriama melsva šviesa gali sutrikdyti, ir daugelis tyrimų rezultatų rodo jog sutrikdo, miego ritmą, nes net mažas tokios šviesos kiekis gali signalizuoti organizmui, kad smegenys turi būti aktyvios nors lauke naktis ir jos turėtų ilsėtis.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Kažkada skaičiau vienoj vietoj, kad kažkas "Labas rytas" laidoje matė, jog žmogui kenkia visas šis dalykas. Iš tikro net negooglinau ir neieškojau daugiau informacijos, bet Aifoune nustojau naudoti. Gal kažkas smulkiau galėtų apie tai pakomentuoti. Ačiū.

  2. iPhone naudoju, o Mac'e naudojau f.lux. Dabar pabandymui naudoju night shift, bet ko gero grįšiu prie f.lux, nes jaučiu, kaip akys su juo būna ramesnės (gal aš tiesiog jautrus žmogus :D )

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų