Pirmajam kompiuteriniam virusui jau 35 metai

Prieš 35 metus pasirodė pirmasis kompiuterinis virusas aptiktas naudotojų kompiuteriuose ir jis buvo aptiktas „Apple II“.

Periodiškai stengiuosi „Mac Arena“ svetainėje pateikti šiek tiek švietėjiškos informacijos, kad žmonės žinotų ne tik kaip perkrauti savo kompiuterį ar išspręsti vieną ar kitą jame atsiradusią bėdą, bet ir šiek tiek praplėstų savo akiratį – nors kruopelyte kitokių žinių. Tikiuosi tokia informacija jums įdomi. Parašykite komentaruose.

Nors pats pirmasis kompiuterinis virusas kaip, savaime plintančios kompiuterinės programos pavyzdys buvo sukurtas dar 1949 metais[1], o kompiuterinėse sistemose virusai pasirodė 1970-tais[2], pirmasis vartotojų kompiuterius užkrėtęs virusas buvo sukurtas tik 1982-ais.

Pirmasis vartotojų kompiuteriams skirtas virusas pavadintas „Elk Cloner“ buvo sukūrtas 15-mečio Rišio Skrenta (Rich Skrenta). „Elk Cloner“ tai įkrovimo (boot) sektorių virusas skirtas „Apple II“ kompiuteriams ir plintantis per floppy (lanksčiuosius) diskelius. Rišis Skrenta „Elk Cloner“ sukūrė labiau smalsumo nei piktos valios pakurstytas.

Kai užkrėstas lankstusis diskelis būdavo įstatomas į kompiuterio diskelių skaitytuvą, viruso kodas automatiškai atsidurdavo kompiuterio atmintyje ir atitinkamai įstačius neužkrėstą floppy diską – savo kopiją patalpindavo ir jame. Šios sumanios schemos dėka, virusas galėjo plisti iš vieno kompiuterio į kitą. Penkiasdešimtą kartą užkrovus kompiuterį, jo ekrane pasirodydavo šis eiliuotas tekstas:

Tekstas pasirodydavęs „Elk cloner“ virusu užkrėsto „Apple II“ kompiuterio ekrane
Tekstas pasirodydavęs „Elk cloner“ virusu užkrėsto „Apple II“ kompiuterio ekrane

„Elk Cloner“ išnaudojo nepanaudotą skylę (kažkur 2-ame takelyje maždaug 8-ame sektoriuje – B6E8, 9CFE ir B3BF) „Apple DOS“ rezervuotus takelius. Nesileisiu į gilesnę viruso techninę analizę, nes daugelis skaitytojų ne tik nežino kaip patyrinėti šį virusą ir neturi galimybės to padaryti, nes nėra net regėję kaip atrodo „Apple II“ ar matę „Apple DOS“ sistemą.

Apie „Mac“ naudotojų bendruomenės tarpe blogą reputaciją jam pelniusį „Elk Cloner“ virusą Skrenta rašė: „Neįtikėtina, tikrai neįtikėtina. Aš jau net neturiu savo “Apple II” - atidaviau jį. Aš sukūriau daug “Apple II” skirtų programų: nuotykinių žaidimų, nedidelių kompiliatorių, žaislinę daugiavartotojišką operacinę sistemą, tačiau kvailas mano sukurtas nulaužimas pelnė daugiausiai dėmesio ir tas dėmesys gyvuoja iki dabar.“

Gana keista, kad pirmasis kompiuterinis virusas buvo sukurtas ne kokioje nors tyrimų laboratorijoje, viso labo tik paauglio smagus pokštas – priešingai nei dabartiniai kompiuteriams skirti kenkėjai, kurių didelė dalis skirti apvogti kompiuterių savininkus, išvilioti iš jų pinigus, pasisavinti asmeninę informaciją ar net sunaikinti dalį arba visus kompiuteryje esančius duomenis.

Pabaigai, jei jau paliečiau kompiuterinių virusų istoriją, tikriausiai turėčiau paminėti, kad pirma programa, kuri turėjo kompiuterinio viruso bruožų, buvo žaidimas „Darwin“, kurį 6-ajame dešimtmetyje sukūrė kompanijos „Bell Laboratories“ darbuotojas M. Duglas Makilroi.

Yra žinoma, kad pirmosios virusų pobūdžio programos buvo kuriamos (kaip įdomus uždavinys) dar XX a. 7-ajame dešimtmetyje. Pirmas virusas, plitęs per diskų įkrovos sektorius buvo 8-ojo dešimtmečio viduryje sukurtas „Hipboot“. Šis virusas plito „Data General Nova“ kompiuteriuose ir buvo skirtas programinės įrangos atnaujinimui. Pirmoji nekontroliuojamai besidauginusi žalinga programa (kirminas) buvo sukurta „Xerox“ Palo Alto laboratorijose 1980 m. Ši programa buvo skirta naudingam kompiuterių panaudojimui prastovų metu, tačiau nebuvo įvertinta galima jos žala.


  1. Pirmą kartą programos – viruso, t. y. kompiuterinės programos, galinčios pasidauginti, modelį pateikė, 1949 metais Ilinojaus universitete (University of Illinois) „Theory and Organization of Complicated Automata“ paskaitų ciklą skaitęs matematikas, fizikas, kompiuterinių mokslų specialistas ir apskritai universlalus mokslininkas (angl. Polymath) John fon Neumann.  ↩

  2. Pirmasis kompiuterių sistemose (ne vartotojų kompiuteriuose) aptiktas virusas buvo „Creeper“. Šį virusą 1971 metais „BBN Technologies“ (originalus pavadinimas „Bolt, Beranek and Newman“) kompanijoje sukūrė Bob Thomas. Pirmą kartą „Creeper“ virusas aptiktas ARPANET („Advanced Research Projects Agency Network“) - pirmajame duomenų paketų maršrutizaciją naudojusiame ir iki 1990 metų gyvavusiame kompiuteriniame tinkle — kitaip sakant interneto pirmtake. „Creeper“ naudojo ARPANET’ą DEC PDP–10 kompiuteriams veikusiems TENEX operacinės sistemos pagrindu apkrėsti. Virusas nebuvo piktas, apkrėtęs sistemą jis pasirodydavo pranešimo „I’m the creeper, catch me if you can!“ („Aš esu šliaužiklis/vijoklis – pagauk mane jei gali!“) pavidalu. 1973 metais buvo sukurta „Reaper“ programa skirta „Creeper“ iš sistemos pašalinti.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų