Patarimai Apple TV naudotojams leisiantys šiuo įrenginiu naudotis dar patogiau

Apple TV yra itin nesudėtingas naudotis įrenginys praturtinantis namų media sistemas ir nors valdyti jį nėra sudėtinga — kaip ir daugeliu „Apple“ įrangos atvejų — yra keli būdai tam pačiam, ar net geresniam efektui, pasiekti.

Naujausios kartos „Apple TV“ turi gerokai gausesnį paslaugų arsenalą nei jo anksčiau pasaulį išvydę broliai. Naujausiame „Apple TV“ galima diegti aplikacijas, žaisti žaidimus ir jis turi asmeninį asistentą „Siri“, kuris mielai padės visai jūsų šeimai patogiau naudotis šiuo mežutėlaičiu įrenginiu.

Žemiau keli patarimai padėsiantys patogiau naudotis „Apple TV“ ir geriau jį pritaikyti savo namų pasilinksminimo ir pramogų elektronikos ūkyje.

Vardo pakeitimas

Priklausomai nuo to kiek ir kur mėgstate žiūrėti filmus ir žaisti žaidimus, gali būti, kad turite ne vieną „Apple TV“. Tokiu atveju prasminga kiekvienam iš jų suteikti kokį nors reikšmingą vardą. Žinoma galima kiekvieną jų pavadinti Odinu, Dzeusu, Toru, Šiva ar Anubiu, bet kur kas geriau tiesiog pavadinti taip, kad būtų paprasta suprasti kurioje vietoje tas „Apple TV“ yra (nebent gyvenate name su 30 miegamųjų ir kiekvienas jų turi savo mistinį pavadinimą — tada gal geriau pavadinti tų kambarių ar susijusiais pavadinimais).

Nepriklausomai kokiu vardu pakrikštyti nutarėte savo „Apple TV“ net ir į švęstą vandenį jo merkti nerekomenduočiau, o geriau įrenginio nustatymuose pasirinkite: SettingsGeneralAboutName ir pasirinkite iš pateikto sąrašo arba paspaudę Custom Name įrašykite savo sugalvotą pavadinimą.

Perkrovimas iš nuotolinio valdymo pultelio

Jei „Apple TV“ staiga pradėjo elgtis keistai ar vangiai — gal vertėtų jį perkrauti. Aišku, šiam veiksmui atlikti nereikia kelti savo sėdimosios nuo minkštos sofos ir galima meniu pagalba nukeliauti iki įrenginio perkrovimo funkcijos aktyvavimo. Tačiau kur kas patogiau nuspausti ir palaikyti kartu nuspaustus Home ir Meniu mygtukus iki „Apple TV“ priekinėje dalyje esantis šviesos indikatorius pradės greitai mirksėti. Atleidus mygtukus — „Apple TV“ persikraus.

Apple TV užmigdymas

„Apple TV“ automatiškai užmiega po nustatyto laiko tarpo. Laiko tarpą, kuriam praėjus „Apple TV“ „užmerks akutes miegui“, nustatyti galite SettingsGeneralSleep After, tačiau jei manote, kad įrenginiui laikas užmigti tuojau pat — paspauskite ir palaikykite nuspaudę Home mygtuką ir pasirodžiusiame meniu pasirinkite Sleep. paspaudę bet kokį mygtuką nuotolinio valdymo pultelyje — įrenginį pažadisnsite.

Aplikacijų perkėlimas į aplankus

Jei esate vienas tų, kuris nesusilaiko neatsisiuntęs visų aptiktų aplikacijų į savo įrenginius, greičiausiai, „Apple TV“ esate sukaupęs nemažą aplikacijų arsenalą ir tokiu atveju patogu kas suskirstyti į aplankus.

Aplikacijų „Apple TV“ perkėlimas į aplankus vyksta lygiai taip pat kaip ir „iOS“ įrenginiuose: palaikykite paspaudę ant pageidaujamos aplikacijos ir pertempkite ją ant kitos aplikacijos ar aplanko. Kartais perkelti aplikaciją į jau egzistuojantį aplanką gali būti nepaprasta užduotis. Tokiu atveju po ilgo paspaudimo ant aplikacijos, paspauskite Play/Pause mygtuką ir pasirinkite Move to [aplanko pavadinimas].

Ekrano užsklanda

Naujos „Apple TV“ ekrano užsklandos yra nuostabios, tačiau jei mieliau esate linkę žiūrėti ne į nuostabios gamtos ar didžiulių miestų vaizdus, o savo nufotografuotus šunelius/kačiukus, patiekalus ar kojas: SettingsGeneralScreensaver ir pasirinkite Apple Photos, My Photos, Home Sharing ar My Music. Kiekviena iš šių parinkčių turi sau būdingus nustatymus, tad peržvelkite ir juos.

Su Siri - greičiau

Paspaudę ant Siri nuotolinio valdymo pultelio kraštų galite turinį „prasukti“ 10 sekundžių į priekį ar atgal. Jei paspausite pause galite braukdami pirštu į karę ar dešinę prasukti vaizdą dar greičiau. Tačiau norint peršokti į priekį ar atgal didesniu laiko tarpu — kur kas paprasčiau paprašyti tuo pasirūpinti Siri, pavyzdžiui pasakant „Jump bacl 10 minutes“ arba „Skip ahead 5 minutes“.

Aplikacijų trynimas

Jei kokiu momentu pajutote, kad esate prikaupę gerokai per daug aplikacijų savo „Apple TV“ ir laikas „apsivalymui“ — galite pažymėti aplikacijos piktogramą, paspausti ir palaikyti paspaudę Play/Pause mygtuką ir pasirinkti Delete.

Greitesnis būdas šiam veiksmui atlikti, ypač jei trinama ne viena aplikacija yra SettingsGeneralManage Storage ir paspausti ant šalia kiekvienos iš aplikacijų esančios šiukšlinės piktogramos.

Papildomos Meniu mygtuko galimybės

„Apple TV“ nuotolinio valdymo pulto Meniu mygtukas sugeba daugiau nei tik grąžinti į praėjusį puslapį. Jei paspausite jį du kartus — aktyvuosis ekrano užsklanda. Paspaudus tris kartus bus aktyvuotos prieinamumo (Accessibility) funkcijos tokios kaip paslėpti subtitrai, balso pagalba ir padidinimas. Jei esate įjungę daugiau nei vieną prieinamumo funkciją, tris kartus paspaudus „Meniu“ mygtuką galėsite rinktis kurią jų norite aktyvuoti.

Aplikacijų perjungimas

Kai kurie „Apple TV“ naudotojai net gana seniai įsigiję šį naujos kartos „Apple“ įrenginį nežino, kad jame kaip ir „iOS“ egzistuoja aplikacijų perjungimo funkcija. Du kartus paspaudus ant Home mygtuko, aktyvuojama aplikacijų perjungimo parinkčių funkcija. Braukiant pirštu į kairę ar dešinę lietimui jautraus „Apple TV“ nuotolinio valdymo pultelio paviršiumi galite rinktis iš chronologiškai išdėstytų aplikacijų sąrašo. Jei tokiame sąraše sustoję ant kokios nors aplikacijos per nuotolinio valdymo pultelį perbrauksite pirštu aukštyn — šis veiksmas uždarys aplikaciją.

Diždžiosios ir mažosios raidės

Naudojimasis ekrane rodoma klaviatūra gali būti naudojamas žmonių kankinimui, tačiau jei pasirinkote šį teksto įvedimo būdą atsiminkite, kad „Apple TV“ nuotolinio valdymo pultelyje esantis Play/Pause mygtukas veikia ir kaip „Shift“ ar „Caps Lock“ mygtukas ir gali sutaupyti laiko kai reikia aktyvuoti didžiųjų raidžių rašymą.

Taip pat, nors tai nėra oficialus būdas, jei reikia ištrinti visą tekstą įrašytą paieškos ar kitame teksto lauke - vietoje to, kad braukti pirštu per pultelį, galite paspausti Siri mygtuką, nes Siri aktyvavimas išvalo informaciją įrašytą laukuose (arba turėkite omenyje, kad to daryti nereikėtų, jei nenorite, kad visas pusvalandį rašytas tekstas dingtų akimirksniu).

Išorinės klaviatūros

Jei po ranka turite Bluetooth klaviatūrą ir „Apple TV“ dažnai tenka rašyti — ko gero neprasta mintis būtų susieti tą klaviatūrą su „Apple TV“. Klaviatūros susiejimo su „Apple TV“ procesas yra nesudėtingas: SettingsRemotes and DevicesBluetooth, pasirinkite Other Devices ir vykdykite ekrane rašomas instrukcijas.

Bluetooth ausinės

Naudodamiesi tomis pačiomis „Apple TV“ meniu nuostatomis, kaip ir aukščiau aprašytame klaviatūros susiejime su „Apple TV“ galite susieti ir Bluetooth ausines ir taip netrukdyti šeiminykščių ar kaimynų ramaus miego vėlų vakarą ar naktį žiūrėdami koncertą ar „Mitų griovėjų“ sprogdinimus.

Jei iPhone naudojate kaip nuotolinio valdymo pultą

Jei esate vieni tų, kurie pameta nuotolinio valdymo pultelius namie ir vėliau, po poros mėnesių randa juos šaldytuve (nesijuokite, realus atvejis iš gyvenimo :) ) arba turite 7 „Apple TV“ ir niekaip „nesugraibote“ kurio įrenginio, kuris pultelis – „Apple TV“ galite valdyti iš „iPhone“ — „Apple“ yra sukūrusi specialią aplikaciją „Apple TV Remote“, kurioje galite valdyti visus savo turimus „Apple TV“ įrenginius. Naujausia aplikacijos versija taip pat leidžia naudotis ir Siri galimybėmis.

iPhone ar iPad teksto įvedimui

Tikriausiai pastebėjote, kad po neseniai pasirodžiusio atnaujinimo esant teksto įvedimo lauke „Apple TV“ pasiunčiamas pranešimas į netoliese esantį „iOS“ įrenginį. Tai vadinama „Apple Remote Keyboard“ ir veikia su ta pačia „Apple ID“ paskyra susietuose „iOS“ įrenginiuose ir „Apple TV“ kai Wi-Fi ir Bluetooth yra įjungtos.

Kai gavote tokį pranešimą savo „iOS“ įrenginyje – atidarykite jį pradėkite rašyti naudodami įrenginio klaviatūrą — visas rašomas tekstas bus perduodamas į „Apple TV“.

Apple Watch ir Apple TV

Jei turite „Apple Watch“ ir „Apple TV Remote“ aplikaciją įdiegtą „iPhone“ — įdiekite šią aplikaciją ir savo išmaniame laikrodyje.

Atidarę aplikaciją „Apple Watch“ ir į įrenginių sąrašą patalpinę „Apple TV“ — galite kontroliuoti „Apple TV“ tiesiai nuo savo riešo. Pabraukimai laikrodžio paviršiumi įjungus aplikaciją veikia taip pat kaip ir perbraukimai nuotolinio valdymo pultelio paviršiumi taip pat kaip ir patapšnojimai. Laikrodžiui skirta aplikacija turi „Meniu“ ir „Play/Pause“ mygtukus, tačiau neturi „Home“ mygtuko.

Muzika į Apple TV

Nors tokios aplikacijos kaip „Spotify“ ar „Google Play Music“ nėra oficialiai palaikomos „Apple TV“ tačiau muziką iš jų galima perduoti per „AirPlay“ tiek iš „iPhone“ ar „iPad“, tiek ir iš „Mac“ kompiuterių.

Jei jūsų namai išmanūs

Jei esate koja-kojon su progresu žengiantis žmogus ir namie turite su „HomeKit“ suderinamos įrangos — galite „Apple TV“ (ar iPad) naudoti kaip šių įrenginių kontrolės centrą.

Neseniai atnaujinta „tvOS“ turi galimybę tiesiogiai valdyti su „HomeKit“ suderinamus įrenginius iš Siri nuotolinio valdymo pultelio. Jei esate prisijungę prie tos pačios „iCloud“ paskyros savo „Apple TV“ ir „iPhone“ — „Apple TV“ automatiškai nusistato kaip „HomeKit“ valdymo centras. Jei norite įsitikinti, kad viskas šios funkcijos nustatymuose tvarkoje: SettingsAccountsiCloud ir HOMEKIT patikrinkite ar būsena yra Connected.

Siri remote pagalba, namie įdiegtus sumanius įrenginius galite valdyti balsu, o jei esate ne namie — namie esančius sumanius įrenginius galite valdyti Siri pagalba iš „iPhone“ ar „iPad“ ir „Apple TV“ gavęs komandą jau pasirūpins įrenginiais „vietoje“.

Grįžimas prie senų nustatymų

Jei esate šalyje, kurioje veikia oficiali „TV“ aplikacija ir nepatinka tai, kad aplikacijoje paspaudus TV ar Home mygtukus grąžina į „Watch Now“ puslapį — galite tai pakeisti apsilankę SettingsRemotes and Devices.

Apple TV vaizdo įrašymas

Gal kam bus naudinga prisiminti/sužinoti, kad galite įrašyti „Apple TV“ transliuojamą vaizdą. Instrukcijas kaip tai padaryti rasite straipsnyje „Kaip įrašyti Apple TV rodomą vaizdą į Mac“.

Pabaigai tikriausiai reikėtų paminėti, kad aktyvaus „Family Sharing“ galite matyti kitų šeimos narių grupėje įsigytą turinį. Norėdami pasiklausyti kito šeimos grupės nario įsigytą muziką: SettingsAccountsiTunes and App Store ir pakeiskite paskyrą į to žmogaus kurio turinį norite girdėti/matyti.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų