„Mac“ naudotojai „Chrome“ siųstis turėtų atsargiai

Manau daugelis žino, kad apsilankymai abejotino patikimumo interneto svetainėse gali sukelti kompiuterio saugumo problemų, net jei tame kompiuteryje įdiegta „OS X“.

Šiais laikais tikriausiai sunku būtų rasti kompiuterio naudotoją, kuris nebūtų girdėjęs apie kenkėjiškas interneto svetaines. Tiesa, neretai tokias svetaines paprastam vartotojui yra labai sudėtinga nustatyti, jau nekalbant apie tokias, kurios yra „Google“ reklamose.

„Cylance“ kompanijos ekspertai aptiko kenkėjišką reklaminę kompaniją „Google AdWords“ paslaugoje. Piktai nusiteikę žmogėnai išpirko geriausias „Google Chrome“ užklausų vietas paieškoje ir paspaudus ant jų nukreipia į google.com/chrome ir netikrą naršyklės atsisiuntimo puslapį. Reikia paminėti, kad į tą svetainę „Safari“ naršyklė užeiti neleidžia ir rodo įspėjamuosius pranešimus. Tačiau, naudojantis kitomis naršyklėmis tai padaryti galima visai be jokio vargo.

„Safari“ naršyklė įspėja apie tai jog bandoma patekti į kenkėjišką veiklą vykdančią interneto svetainę
„Safari“ naršyklė įspėja apie tai jog bandoma patekti į kenkėjišką veiklą vykdančią interneto svetainę

Kai atsisiunčiamas (FLVPlayer.dmg) failas iš netikros svetainės ir jis atidaromas, kenkėjas pavadintas „OSX/InstallMiez„ arba „OSX/InstallCore“ neva atidaro „FLV Player“ failą, kuris savo ruožtu atidaro sukčių, neva saugumo tikslu sukurtos, o iš tikro „scareware“ tipo esančios aplikacijos „MacPurifier“ interneto svetainę, kur vartotojas gąsdinamas neva jo kompiuteryje yra virusų ir siūloma praskenuoti kompiuterį bei siūloma atsisiųsti kelias papildomas aplikacijas ekrane rodant visokius „Clean your Mac OS X El Capitan in 3 Easy Steps!“ reklaminius šūkius juos patvirtinant visokiomis „Winner of over 100 5-star awards“ ženkleliais. Patiklūs žmogeliai atsisiunčia rekomenduojamą programinę įrangą ir tokiu būdu apgyvendina dar daugiau kenkėjišką kodą turinčių programėlių savo „Mac“ kompiuteriuose.

Kenkėjišką kodą, prisidengdama „Google Chrome“ naršykle platinanti interneto svetainė
Kenkėjišką kodą, prisidengdama „Google Chrome“ naršykle platinanti interneto svetainė

Nors daugelis tautiečių save laiko sumaniais ir „viską išmanančiais“ kompiuterių naudotojais, turiu pasakyti, kad yra jau ne vienas užkibęs ant šio kabliuko.

Ką daryti, jei „pasimovėte“ ant šios gudrybės.

Jei neseniai atsisiuntėte „Google Chrome“ naršyklę iš „Google“ reklamų - atsisiųskite „Malwarebytes“ ir jos pagalba patikrinkite kompiuterį. Tiesą sakant šiuo tikslu galima naudoti bet kokią antivirusinę aplikaciją, žinoma, geriau rinktis iš patikimų ir gerai žinomų.

Visada atidžiai žiūrėkite ir tikrinkite iš kur siunčiatės aplikacijas.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų