„Apple“, „Google“, „Microsoft“ ir „Facebook“ paslaugų naudotojų neseka taip, kaip tai daro „Yahoo“

Matyt „Yahoo“ reikia naujo skandalo papildomai prie to, kuris kilo po dviejų metų paaiškėjus, kad iš kompanijos programišiai nugvelbė apie 500 milijonų jos paslaugų naudotojų paskyrų duomenų.

Yahoo CEO Marissa Mayer. Nuotrauka: AP
Yahoo CEO Marissa Mayer

Čia ne apie tai, kad 2014 metais programišiai iš Yahoo pagrobė apie 500 mln. prisijungimų prie paskyrų duomenų ir tai buvo patvirtinta tik prieš kelias savaites šiemet. Panašu, kad Yahoo pati laužo savo saugumą. Reuters praneša, kad remdamasi slapta JAV vyriausybės direktyva, „Yahoo“ sukūrė specialią programinę įrangą, kuri surenka duomenis iš jos paslaugos naudotojų elektroninių laiškų ir juos realiame laike persiunčia JAV žvalgybos agentūroms.

Jei tai daro „Yahoo“ ar ir kitos kompanijos dalyvauja šioje duomenų surinkimo programoje?

Panašu, kad atsakymas yra „Ne“. „Apple“, „Google“, „Microsoft“ ir „Facebook“ visos paneigė prisidedančios prie tokios vyriausybės remiamos duomenų rinkimo iniciatyvos. Buvęs „Yahoo“ darbuotojas, kalbėdamas su Reuters sakę, kad kompanijos vadovės Marissa Mayer sprendimas vykdyti šią vyriausybės direktyvą turėjo įtakos jos „C-Suite“ ir susijęs su „Yahoo“ saugumo vadovo Alex Stamos išėjimu iš kompanijos 2015 metais.

„Mes niekada negavome tokio reikalavimo. Tačiau, jei būtumėm jį gavę – šis klausymas būtų sprendžiamas teisme“, – sakė „Apple“ atstovas „BuzzFeed“ žurnalistui.

„Mums niekas tokio reikalavimo nepateikė, o jei būtumėm gavę, mūsų atsakymas būtų paprastas - jokiu būdu“, - sakė „Google“ atstovas spaudai „Business Insider“.

„Microsoft“ taip pat buvo panašiai tvirta savo apsisprendime, tačiau iš kompanijos atstovo atsakymo galima spręsti, kad tokį prašymą „Microsoft“ vis tik gavo. „Mes nesikišame į slaptą elektroninio laiško skenavimą, kaip tai daro Yahoo“, – sakė „Microsoft“ atstovas kalbėdamas su „Vocativ“

„Facebook“ taip pat paneigė kada nors gavusi tokį reikalavimą iš vyriausybės. „Jei jį būtumėm gavę – jam priešintumėmės“, – sakė „Facebook“ atstovas.

Apie tai, kad tokio reikalavimo negavo patvirtino ir „Twitter“, savo poziciją slapto jos paslaugų naudotojų atžvilgiu išreikšdama pasakymu „Jei būtumėm gavę tokį reikalavimą, būtumėm jį ginčiję teisme“.

Nėra aišku ko konkrečiai ieško žvalgybinės organizacijos ir žinoma, kad iš „Yahoo“ joms reikia, kad ši ieškotų tam tikrų simbolių/raidžių laiškuose, kurie žinoma gali reikšti kokį nors žodį ar frazę.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų