Rašant testamentą ten įrašyti reikėtų ir Apple ID slaptažodį

Net ir po žmogaus mirties gauti prieigą prie jo Apple IDApple gali būti ir sunku, ir brangu.

Kanados „CBCnews“ rašo, kad į Apple kreipėsi 72-ų metų kanadietė Peggy Bush prašydama jai suteikti prieigą (pasakyti slaptažodį) prie jos mirusio vyro Apple ID.

David ir Peggy Bush turėjo įsigiję iPad ir Apple kompiuterį. Peggy žino iPad atrakinimo kodą, tačiau nežino Apple ID slaptažodžio. „Aš naudojau iPad, o kompiuterio neliečiau – jis man buvo per sudėtingas. Aš nežinojau, kad iPad yra dar kažkoks papildomas slaptažodis“, - skundėsi Peggy „Go Public“. Tai, kad reikia Apple ID slaptažodžio Peggy aptiko po to kai nustojo veikti jos mėgstamas kortų žaidimas, šeima bandė jį įkelti iš naujo ir… suprato, kad tam pasirodo reikalingas slaptažodis.

Tada Peggy duktė Donna ir paskambino į Apple ir pradžioje viskas atrodė gana paprasta, Apple atstovas informavo, kad tam prireiks tik mirties liudijimo. Tačiau vėliau, pakartotinai paskambinus į Apple šios atstovas pasakė, kad „pirmą kartą tai girdi“. Po daugybės skambučių ir dviejų mėnesių siuntinėjimo „pirmyn ir atgal“ Peggy pateikė notaro patvirtintą vyro mirties liudijimą, tačiau tada jai buvo pasakyta jog to nėra gana ir reikalingas teismo sprendimas.

„Su vyro mirties liudijimu aš galiu gauti vyro pensiją, priedus ir eilę kitų socialinių išmokų iš vyriausybės, tačiau negaliu gauti kažkokio suknisto slaptažodžio iš Apple“, – piktinosi Peggy Bush.

Pasipiktinusi Peggy dukra parašė laišką Apple CEO Tim Cook sakydama, kad ji „nori atsiųsti motinai kortų žaidimą į iPad ir visai nenori dėl to eiti į teismą“. Po šio laiško su ja susisiekė Apple atstovas ir patvirtino - kad tokios yra kompanijos taisyklės. Toks teismo sprendimas, priklausomai nuo teisininkų ir jų paslaugų gali kainuoti šimtus tūkstančių dolerių. Tada šeima ir kreipėsi į „Go Public“.

Žinoma, galime susikurti naują Apple ID, tačiau kodėl žmogaus mirtis turėtų reikti, kad šeima turi visą turinį pirkti iš naujo?

Po to kai „Go Public“ kreipėsi į Apple, kompanijos atstovai susisiekė su Peggy ir pasakė, kad tai nesusipratimas ir jie išspręs problemą be teismo nurodymo. Šiuo metu „problemą“ sprendžia.

Tai nauja bėda - dabar, kai elektroniniai įrenginiai yra tapę neatskiriama mūsų kasdienos dalimi - vis daugiau žmonių miršta savo vertingus įrenginius ar juose esančią informaciją palikę užrakintą ir apsaugotą nuo gyvųjų. Matyt pats laikas pagalvoti apie „vokelį“ prisegtą prie testamento su surašytais jame Apple ID, prisijungimo prie telefonų, kompiuterių bei kitos slaptažodžiais apsaugotos įrangos bei informacijos prijungimo duomenimis ir tai ypač liečia menininkus ir kitus kūrėjus savo kūrinius saugančius skaitmenine forma .

Jei skaitytojų tarpe yra teisininkų, gal jie galėtų pakomentuoti kaip reikalai su skaitmeninio palikimo teisiniu pagrindu sutvarkyti Lietuvoje?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų