Kaip atjungti sistemos vientisumo apsaugą OS X El Capitan, nors geriau to nedaryti

OS X El Capitan įdiegė sistemos vientisumo apsaugą taip apsunkindama kenkėjiškų programėlių patekimą į sistemą.

Apple, OS X El Capitan įdiegta sistemos vientisumo apsauga („System Integrity Protection“ arba SIP) yra būdas svarbius sisteminius OS X El Capitan failus apsaugoti nuo modifikavimo. Šis apsaugos tipas dar žinomas „rootless“ pavadinimu.

Kenkėjiškos programėlės, įvairiais būdais besistengiančios patekti į kompiuterių sistemą ir ten atlikti savo juodus darbus nėra vien tik Windows operacinių sistemų problema. Panašu, kad vos ne kiekvieną savaitę galima skaityti apie naują „malware“ ar „adware“ puolančią Apple vartotojus. Daugelis šių išpuolių yra greitai suvaldomi OS X įdiegtų įvairių apsaugos sistemų ir technologijų, tokių kaip „Gatekeeper“.

Apple visada stengiasi įdiegti patobulinimus ir El Capitan nėra išimtis - kovodama su galimais užkratais ji įdiegė „System Integrity Protection“.

Ankstesnėse OS X versijose vartotojai galėjo nesunkiai modifikuoti, arba atlikti pakeitimus leidžiančius modifikuoti, svarbius sistemos failus tiesiog įvesdami kompiuterio administratoriaus (vartotojo turinčio kompiuterio administravimo teisę) slaptažodį. Pavyzdžiui: taip diegdami aplikacijas ir paprašyti įvesti administratoriaus slaptažodį, aplikacijos diegimo paketui mes suteikiame „root’o“ teises. Tai tapo priežastimi “Kapinonui“ tapti „rootless“ - ir tai yra labai gerai. SIP apsauga sumažina tikimybę, kad kompiuterio sistema bus netyčia užkrėsta paties vartotojo arba, kad kas nors sugebės nuotoliniu būdu Mac esančius failus.

Jei savo kompiuteriuose naudojate specialias aplikacijas, kurios modifikuoja sistemą ar praplečia jos galimybes modifikuodamos sistemos failus - įdiegę OS X El Capitan pastebėsite, kad šios aplikacijos neveikia arba turi būti atnaujintos. Yra visa eilė tokių aplikacijų, kurių kūrėjai sako jog nutraukia aplikacijų palaikymą, nes dėl sistemos saugumo pakeitimų, šių aplikacijų veikimas nėra įmanomas OS X El Capitan.

Žinoma, kaip Mac savininkas Jūs pilnai kontroliuojate savo kompiuterį ir norėdami galite tą apsaugą atjungti, nors aš primygtinai rekomenduočiau šito nedaryti. Tačiau jei SIP atjungimui ir sistemos pasmerkimui galimiems pavojams turite labai svarią priežastį - žemiau aprašytas būdas leis šią apsaugą OS X El Capitan atjungti.

  1. Perkraukite kompiuterį paspausdami ant  ir pasirinkdami „Restart…“
  2. Vos tik išgirsite Mac įsijungimo garsą - nuspausktie Cmd ⌘-R klavišų kombinaciją ir laikykite ją nuspaudę iki ekrane pamatysite Apple logo.
  3. Atsidarius „System recovery“ langui, meniu juostoje paspauskite ant Utilities ir pasirinkite Terminal
  4. Atsidarius Terminal aplikacijai, jos lange įrašykite
    csrutil disable
    ir paspauskite Enter ↲
  5. Perkraukite kompiuterį paspausdami ant  ir pasirinkdami „Restart…“

Viskas, ši paprasta komanda atjungia SIP OS X sistemoje.

Jei kada nuspręstumėte grįžti prie saugesnės OS X versijos grąžindami SIP apsaugą - atlikite aukščiau aprašytus veiksmus tik vietoje 4-tame žingsnyje nurodytos komandos, Terminal aplikacijoje parašykite: csrutil enable.

Atminkite, kad SIP OS X El Capitan įdiegta ne šiaip sau, o OS X sistemos saugumo pagerinimui ir kiekvieno, neturinčio teisės prieiti prie Jūsų duomenų kompiuteryje, bet trokštančio tai padaryti nusivylimo skatinimui.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Prireike sito kai norejau bootcamp particija praplesti naudojant Camptune X. Gaila mano Recovery particija isistryne, o online recovery netinka ;/

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų