Jungtinėje Karalystėje kopijuoti dainas į iTunes asmeniniam naudojimui tapo nelegalu

Temos: iTunes, Muzika, Teisė

Daryti skaitmenines muzikinių kūrinių kopijas asmeniniam naudojimui Jungtinės Karalystės gyventojams tapo nelegalu.

Aukščiausias Britų teismas nutarė, kad skaitmeninių muzikos kūrinių kopijos asmeniniam naudojimui prieštarauja įstatymui ir yra nelegalios.

Pastaruoju metu, po Apple Music debiuto, iTunes susilaukė nemažai kritikos, o kai kurie kritikuojantys net teigė, kad aplikacija turi būti sukurta visiškai iš naujo. Įvairūs iTunes kritikuojantys veikėjai nėra vienintelei savo ietis nukreipę į iTunes pusę. Kažkuria prasme Jungtinės Karalystės įstatymas iTunes padarė nelegalia aplikacija ir visiškai ne todėl, kad šios aplikacijos naudojimas kai kuriems vartotojams atrodo siaubingai nepatogus.

Aukščiausias Jungtinės Karalystės teismas priėmė nutarimą teigiantį, kad muzikos kopijavimas iš asmeninių CD kolekcijų į iTunes pažeidžia autorių teises, taip pat kaip ir atsarginių muzikos kūrinių kopijų kūrimas išoriniuose diskuose ar kompiuterinių debesų saugyklose. TorrentFreak Britų intelektinės nuosavybės biure pasidomėjo ar iš tiesų daryti asmeninių CD kopijas į iTunes biblioteką yra nelegalu ir atsakymas buvo: taip, tai yra nelegalu.

„Daryti asmenines autorinių teisių apsaugotų kūrinių kopijas be tų teisių savininko sutikimo - tai apima ir formatų iš vienos media į kitą pakeitimą - yra įstatymo pažeidimas“, - sakė JK Autorinių teisių biuro atstovas.

Gali būti, kad dėl šio JK teismo sprendimo Apple turės iTunes ginti teisme, nes šis įstatymas teigia, kad iTunes pažeidžia įstatymą. Tiesa, šiame įstatyme esanti formuluotė reiškia, kad ir Time Machine, Apple Music, ir iTunes Match yra nelegalios arba įstatymą pažeidžiančios aplikacijos JK teritorijoje, nes jos kopijuoja muzikinius failus.

Panašu, kad Britų vyriausybė nėra sužavėta šiuo teismo sprendimu ir planuoja atlikti detalų šio spendimo bei galimų, su juo susijusių, pasekmių tyrimą, prieš tai kai imsis kokių nors veiksmų.

Jei gyvenate JK ir kaip visi normalūs žmonės savo CD kolekcijos kopijas laikote skaitmeniniame formate kompiuteryje - per daug bijoti nereikėtų, nes vyriausybė yra įsitikinusi, kad už tai jog savo asmeninius CD nukopijavo į savo kompiuterius asmeniniam naudojimui - nebuvo nubaustas dar nei vienas žmogus.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų