Apple vadovui 1 metai kalėjimo ir 4,5 mln. JAV$ bauda

Temos: Apple, Teisė

Paul Shin Devine, buvęs vidutinio lygio Apple vadovas apkaltintas kompanijos paslapčių išdavimu ir nuteistas metams kalėjimo bei turės sumokėti 4,5 milijono JAV$.

Paul Shin Devine Apple dirbo nuo 2005 metų ir iki jo nusikalstama schema buvo išaiškinta 2010 užėmė Globalių Apple operacijų vadovo postą. Jis apkaltintas Apple paslapčių pardavinėjimu iPhone ir iPod komponentų tiekėjams taip suteikdamas jiems stipresnes pozicijas derybose su Apple. Devine kartu su savo bendru Singapūre Andrew Ang, apklaltinti 23-mis nusikaltimais, tame tarpe pasitelkiant telekomunikacijos priemones bei pinigų plovimu.

Nusikalstamas modelis išaiškintas pačios Apple, dėka sukešuoto elektroninio pašto kompiuteryje, kurį naudojo Devine. Buvusio Apple vadybininko laiškuose gana detaliai išdėstoma informacija apie jo naudotą schemą bei iš informacijos laiškuose galima suprasti, kad viena kompanija už pateiktą informaciją jam sumokėjo milijonus JAV dolerių.

Devine nuo kiekvienos gautos sumos 15–20% „atsegdavo“ Ang’ui dirbusiam Jin Li Mould Manufacturing - kompanijai buvusiai Apple komponentų tiekėja. Jis taip pat gaudavo 6 000 JAV$ į mėnesį atlygį kaip konsultavimo mokestį iš Pietų Korėjos kompanijos Cresyn, gaminančios mikrofonus, ausines bei skaitmeninių kamerų modulius.

Devine gauti pinigai „nutūpdavo“ keliose ofšorinių bankų sąskaitose. Teisėjams pareikalavus teisėsaugos pareigūnams buvo suteiktas priėjimas prie Devine depozito dėžučių šešiose skirtingose sąskaitose, kuriuose buvo aptikta 950 000 JAV$. Taip pat Devine buvo gavęs „dovanų“ ir Porsche Cayenne.

Devine nusikalstamos veiklos išaiškinimas tiesiogiai susijęs ir su kelių, šioje veikloje dalyvavusių kompanijų vadovų ir kitų asmenų atsistatydinimu bei nuteisimais.

Devine grėsė 20 metų kalėjimo, tad teismo baigtis su 1 metais kalėjimo ir 4,5 mln. JAV$ nuosprendžiu atrodo kaip laiminga pabaiga. Kodėl byla užtruko nuo 2011 metų iki 2014 nėra aišku.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų