Apple „Silicio Slėnio piratų“ vėliavos atgimimas

Atkurta „Silicio slėnio piratų“ vėliava. Nuotrauka: Susan Kare
Nuotrauka: Susan Kare

Legendinė grafikos dizainerė Susan Kare atkūrė vieną reikšmingiausių maištaujančios kompiuterinės kultūros simbolių - „Silicio Slėnio Piratų“ vėliavą ir ją dabar galima įsigyti.

Garsi Apple grafikos dizainerė Susan Kare, sukūrusi visų mylimas pirmųjų Mac operacinės sistemos piktogramas bei garsųjį šriftą Chicago, atkūrė maištaujančios kompiuterių kultūros Silicio slėnio vėliavą įkvėpusią pirmąją Macintosh piratų komandą, kai ji kūrė pirmąją grafinę vartotojo sąsają giliai įsirėžusią į kompiuterijos istorijos puslapius ir be kurios dabar neįsivaizduotumėme naudojimosi kompiuteriu.

Net jei jums niekada neteko matyti šios vėliavos anksčiau, greičiausiai vis tiek esate girdėję apie Silicio Slėnio piratus, bent jau iš Martyn Burke biografinės, to pačio pavadinimo juostos, kurioje Steve Jobs vaidino Noah Wyle, o į Bill Gates persikūnijęs buvo Anthony Michael Hall. Šiame filme pasakojama apie ankstyvuosius Apple ir Microsoft laikus ir apie tai, kaip Steve Jobs ir jo Macintosh inžinierių komanda tapo legendiniais Silicio slėnio piratais.

Kažkada Steve Jobs sakė „Geriau būti piratu nei eiti į karinį jūrų laivyną“.

Silicio Slėnio piratai. Nuotrauka: Susan Kare
Nuotrauka: Susan Kare

Macintosh komandos programuotojas Steve Caps laisvalaikiu mėgdavo siuvinėti. Jis pasiuvo juodą vėliavą ir paprašė Susan Kare ją išpaišyti. Tada vidury nakties jie įsliūkino į Apple būstinę ir pakabino ją virš Macintosh pastato, kuris buvo priešais jų konkurentų, antros kartos Apple kompiuterį „Lisa“ kūrusios komandos langus.

Paklausta, kodėl praėjus 30 metų ji nutarė atkurti vėliavą, Kare sakė, kad ji tai padarė naujo Apple darbuotojo prašymu. „Prieš porą mėnesių aš gavau laišką iš Apple, nuo žmogaus susijusio su šia vėliava. Laiške buvo klausiama ar aš negalėčiau sukurti naujos vėliavos versijos, kurią jis galėtų pasikabinti savo kajutėje“, - pasakojo Susan. „Aš atėjau į Apple ne tam, kad prisijungčiau prie karinio jūsų laivyno“, - savo laiške jai rašė Apple darbuotojas.

Pasak dizainerės, naują vėliavos versiją ji atkūrė naudodamasi senomis fotografijomis. Vėliavai ji kaip originalui naudojo akrilo dažus. „Labai gali būti, kad aš net naudojau tuos pačius teptukus, kuriais buvo kuriama originali vėliava“, - sakė Susan.

Atkurtas, Susan Kare rankų darbo vėliavas Silicio Slėnio piratai bei jų pasekėjai dabar gali įsigyti dizainerės svetainėje. 3′ x 5′ vėliavos kaina 1900 JAV$, o 4′ x 6′ - 2500 JAV$. Tai brangu, tačiau kiekviena jų daroma pagal užsakymą, originalios vėliavos autorės rankomis. Užsisakę vėliavą ją gaus per 3–4 savaites nuo pirkimo. Kita vertus tai nėra nežemiškai brangu už gabalėlį tikros Apple istorijos.

Filmo „Pirates of Silicon Valley“ anonso video.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų