Greenpeace atnaujino „žalios“ elektronikos ataskaitą

Greenpeace ataskaita Green Gadgets: Designing the future 2014
greenpeace.org

Jei šį mėnesį pristatytas Apple iPhone 6 pažadino mintį pasikeisti turimą telefoną ir jums rūpi gamtosauga - turėtumėte paskaityti atnaujintą „Greenpeace“ dokumentą apie „žalius“ įrenginius.

Jei norite įsigyti išmanų telefoną, kuriame nėra kenksmingo polivinilchlorido (PVC) plastikų ar medžiagų degumą mažinančio antipireno BFR (angl. brominated flame retardant), turėtumėte rinktis Apple, BlackBerry, Nokia (dabar gyvuojančią Microsoft vardu) ar Sony Ericsson telefonus.

Ataskaitoje taip pat kalbama ir apie nešiojamus bei planšetinius kompiuterius ir televizorius. Nežiūrint to, kad yra nemažai istorijų, kuriose Apple minima kaip kompanija metanti šešėlį ant žmogaus teisių, Apple yra vienintelė kompanija iš tų, kuri pašalino PVC ir BFR iš visų savo produktų gamybos linijų.

Didžiausias iššūkis, tame tarpe ir Apple buvo pašalinti šias medžiagas iš savo įrangoje naudojamų laidų.

Nei viena iš Greenpeace aptariamų televizorių gamintojų nepažengė taip toli kaip pažengta kompiuterių gamyboje. „Samsung, kaip viena iš didžiausių televizorių gamintojų, labai stipriai stabdo progresą nesilaikydama savo anksčiau duotų įsipareigojimų pašalinti kenksmingas medžiagas iš savo televizorių“, - rašoma 52-jų puslapių Greenpeace ataskaitoje.

Žinojimas, kaip greitai planetos gyventojai tampa priklausomi nuo mobilių telefonų ir kitų įrenginių išriečia kaktoje nemažą susirūpinimo raukšlę. Analitikų spėjimų rezultatuose rašoma, kad 2014 metais bus parduota 2,5 mlrd. vienetų (8% daugiau nei pernai metais) mobilių telefonų, planšetinių ir asmeninių kompiuterių.

Kiniečių vaikas sėdi tarp elektroninių šiukšlių. Nuotrauka iš Greenpeace.org
Nuotrauka iš: Greenpeace.org

Dabar, kiekvienam planetos gyventojai tenka 7 kg elektroninių šiukšlių ir remiantis Jungtinių Tautų statistiniais duomenimis iki 2017 metų šis kiekis išaugs 33%.

Norint išsaugoti mūsų planetą žalią, verta pasidomėti kokios kompanijos mažina kenksmingų medžiagų naudojimą savo produktuose. Greenpeace savo ataskaitoje mini penkias, daugiausiai dėmesio aplinkosaugai skiriančias elektroninius prietaisus gaminančias kompanijas ir išvardina jas šių kompanijų įsipareigojimo vykdymų tvarka.

Apple - kaip jau minėta, ši kompanija pirmauja PVC ir BFR atsisakymų savo produktų gamyboje rungtyje. Šių medžiagų Apple savo gaminamoje produkcijoje nenaudoja nuo 2008 metų. Apple taip pat nenaudoja ftalatų, švino, gyvsidabrio ir arseno.

Nokia (dabar dirbanti po Microsoft sparneliu) - mobiliuose telefonuose nenaudojamas PVC (tiesa pasakius Nokia savo telefonuose PVC nenaudoja nuo 2005 metų). Ši kompanija taip pat atsisakė eilės kitų pavojingų ir kenksmingų elementų tokių kaip stibio trioksido, berilio junginių, ftalatų, tam tikrų perfluorinto (PFC) ir alavo junginių.

BlackBerry (buvusi RIM) - nuo 2013 metų visuose savo išmaniuose telefonuose nenaudoja BFR, PVC ir ftalatų. Kompanija taip pat atsisakė halogeno ir berilio ir planuoja atsisakyti stibio oksidų.

Hewlett-Packard - nors kompanija stengiasi eliminuoti PVC ir BFR naudojimą, šios medžiagos vis dar yra kompanijos naudojamuose laiduose. Nors kompanija kai kuriuose kompiuteriuose ir monitoriuose atsisakė ftalatų, berilio ir stibio oksidų junginių, tačiau eilėje jos leidžiamų šio tipo įrenginių šios medžiagos vis dar naudojamos.

Acer - 90–99% šios kompanijos gaminių, nuo 2013 metų neturi PVC ir BFR ir kompanija iš tiekėjų reikalauja, kad būsimiems jos produktams tiekiamose dalyse būtų sumažintas berilio, stibio ir visų ftalatų naudojimas.

Kiti Greenpeace ataskaitoje minimi gamintojai (išvardinami mažėjančia gero planetai darymo tvarka) yra Wipro, Dell, LG, Lenovo, HCL, Philips, Toshiba, Samsung, Sony, Panasonic ir Sharp.

Visą Greenpeace ataskaitą „Green Gadgets: Designing the future“ galite atsisiųsti iš organizacijos svetainės.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų