Ar Apple specialiai lėtina senesnius iPhone modelius?

suplanuotas įrenginių sendinimas

Praeitą spalį, darydama naujos iOS 7 apžvalgą naudojant iPhone 4, The New York Times verkė krokodilo ašaromis aimanuodama, kad iPhone veikia lėtai ir išsakė nuomonę, kad Apple gali specialiai „lėtinti“ senesnių iPhone darbą taip versdama vartotojus pirkti naujus jos telefonų modelius.

Per praslinkusį beveik metų laikotarpį The New York Times nenurimo ir dabar paskelbė straipsnį su labiau moksline tyrimų medžiaga. Naujame straipsnyje Harvard’o universiteto profesorius Sendhil Mullainathan stengiasi atkreipti skaitytojų dėmesį į iPhone išleidimų ir senesnių įrenginių sulėtėjimų koreliaciją. Papildomai profesorius apžvelgia ir Galaxy S serijos įrenginių sulėtėjimą sutampantį su naujų Galaxy S modelių pasirodymu.

Jokių tiesioginių išvadų profesorius nepadaro, nepasako nieko kas galėtų tapti kiek rimtesniu įrodymu to, kad Apple rizikuodama ne tik galimomis teisinėmis tokių veiksmų pasekmėmis, bet ir vartotojų praradimu specialiai lėtina iPhone tam, kad turintys senesnius Apple telefonus pirktų naujus iPhone modelius.

Harvard’o universiteto Ph. D. studentė Laura Trucco panaudojo „iPhone slow“ (lėtas iPhone) Google Trends duomenis ir aptiko, kad beveik kas metai, Apple išleidus naują iPhone modelį (panašiu metu Apple paskelbia ir naują iOS versiją) tokių paieškų kiekis gerokai išauga ir grįžta prie įprasto tokių užklausų dažnumo tik per kelis mėnesius. Trucco panaudojo Google Trends duomenis ir „Samsung Galaxy slow“ (Samsung Galaxy lėtas) paieškų dažnumui išsiaiškinti ir šių užklausų kreivė auga pastoviai ir nėra niekaip susijusi nei su naujų Samsung Galaxy S serijos telefonų, nei su naujų Android versijų išleidimu.

„iPhone slow“ (iPhone lėtas) paieškų internete kreivė „Samsung Galaxy slow“ (Samsung Galaxy lėtas) paieškų internete kreivė

Mullainathan nepaaiškina skirtumų tarp iOS ir Android kai kalbama apie šių mobiliems įrenginiams skitų operacinių sistemų išleidimus, fragmentaciją bei kitus įrenginio veikimui įtaką darančius veiksnius, tačiau teigia, kad Apple turi tiek motyvą (padidinti iPhone pardavimus), tiek ir galimybes (iOS kontrolę) leidžiančias dirbtinai sulėtinti senesnių įrenginių veikimo efektyvumą bei pamini, kad Google nėra suinteresuota taip elgtis, o Samsung neturi galimybių to padaryti.

„Kadangi naujausią operacinę sistemą naudoją tik 18% Android įrenginių vartotojų, o naujausia iOS versija įdiegta 90% Apple mobilių įrenginių, įrenginių sulėtėjimas iPhone vartotojų tarpe jaučiamas stipriau“, - rašo profesorius. Jis taip pat pažymi, kad šis tyrimas nėra pakankamas daryti kokias nors galutines išvadas.

Reikia paminėti, kad kasmet išleisdama naujas iOS versijas, Apple stengiasi, kad jas būtų galima įdiegti kiek galima didesniame jos įrenginių skaičiuje ir šį rodiklį naudoja kaip privalumą lygindama iOS bei jos pagrindu veikiančius įrenginius su konkurentų gaminiais. Leisdama naujausią iOS versiją naudoti didesniam Apple mobilių įrenginių vartotojų skaičiui, iPhone gamintoja suteikia didesnę rinką aplikacijų kūrėjams bei galimybę gauti didesnes pajamas. Kaip ten bebūtų nėra paslaptis, kad naujausios iOS versijos „sukasi“ smagiausiai naujesniuose Apple mobiliuose įrenginiuose bei jų vartotojams leidžia išnaudoti daugiau galimybių jų galingesniuose įrenginiuose.

Nei Google nei Samsung negali kontroliuoti Android įrenginių atnaujinimo proceso ir tai iššaukia atnaujinimų vėlavimus ar dideliai daliai Android įrenginių visišką atnaujinimų neprieinamumą (Android atnaujinimų grafikus kontroliuoja operatoriai). Tuo tarpu Apple šį procesą kontroliuoti gali ir vos tik pasirodo nauja iOS versija ar jos atnaujinimas jis tuojau pat tampa prieinamas dideliai daliai iOS įrenginių vartotojų.

Yra prirašyta nemažai straipsnių bei prikurta dokumentinių video apie įrenginių gamintojų suplanuotą įrenginių senėjimą. Vieniems pasiseka įrodyti, kad gamintojas yra tai suplanavęs (labiausiai kliūna lempučių bei kai kuriems spausdintuvų gamintojams ir technikams-krapštukams pavyko tai įrodyti), kitų iškelti klausimai taip ir lieka sąmokslo teorijomis.

O kaip Jums atrodo, ar Apple dirbtinai lėtina senesnius iOS įrenginius taip „skatindama“ mus pirkti naujus iPhone, nepriklausomai nuo to, kad senesni veikia puikiai, jei nekreipti dėmesio į jų sulėtėjimą atnaujinus iOS versiją?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų