OS X Dock naudojimas

OS X Dock (juosta esanti OS X lango apačioje) Mac vartotojams yra brangi erdvė, skirta saugoti nuorodas į aplikacijas ar failus, kuriuos dažnai naudojate.

Be to, kad paspaudus ant Dock juostoje esančios aplikacijos ar failo pavadinimo jis atidaromas, OS X egzistuoja eilė klavišų kombinacijų, kurias galima naudoti dirbant su OS X Dock.

Dock dydžio/vietos keitimas ir nustatymų langas

Be to kad Dock’o dydį ir jo vietą (apačia, kairė, dešinė) galima pakeisti per System preterences daug greičiau tuos pačius pakeitimus padaryti galime tiesiog pačioje Dock juostoje.

Užvedus pelės žymeklį ant OS X Dock atskyrimo suostos, žymeklis pasikeičia į dvigubą rodyklę (aukštyn/žemyn).

OS X Dock juostos dydžio ir pozicijos keitimas

- Be papildomų klavišų

Užvedę pelės rodyklę ant Dock juotos atskyrėjo, tada kai ji pasikeis į dvigubą, paspaudę pelės mygtuką ir patraukę Dock juostą aukštyn arba žemyn galite ją padidinti arba sumažinti.

- Dock'o mažinimas/didinimas bei vietos ekrane keitimas

Užvedę pelės rodyklę ant Dock juotos atskyrėjo, tada kai ji pasikeis į dvigubą, paspaudę Shift ⇧ klavišą ir pelės mygtuką bei patraukę Dock juostą aukštyn arba žemyn sumažinsite arba padidinsite Dock juostą, o patraukę pelės žymeklį į ekrano kairę/dešinę/apačią - ten patalpinsite visą Dock juostą. Jei naudojate OS X Mavericks ir kelis ekranus, nurodžius, kad Dock juosta būtų rodoma šone - ji bus šone toje pusėje esančio ekrano.

- Dock'o mažinimas/didinimas intervalaiss

Užvedę pelės rodyklę ant Dock juotos atskyrėjo, tada kai ji pasikeis į dvigubą, paspaudę Alt ⌥ klavišą ir pelės mygtuką bei patraukę Dock juostą aukštyn arba žemyn galite ją padidinti arba sumažinti numatytais Dock juostoje esančių aplikacijų piktogramų intervalais (128x128, 64x64, 32x32, 16x16). Naudojantys nešiojamus Mac kompiuterius gali vietoje pelės paspaudimo ir traukimo naudoti pirštų išskleidimo (pinch) judesį trackpad’e.

- Dock'o nustatymai

Nuspaudę Ctrl+pelės paspaudimas ant Dock juostos atskyrėjo galėsite greitai pakeisti kai kuriuos Dock juostos nustatymus.

Dock juostos slėpimo (de)aktyvavimas

Klaviatūroje nuspaudus Cmd ⌘+Alt ⌥+D klavišų kombinaciją OS X Dock įjungiamas arba išjungiamas automatinis Dock juostos rodymas.

Failų ar aplikacijų atidarymas

Be to, kad paspaudus ant aplikacijos ar failo piktogramos atidaroma aplikacija arba failas, yra ir kitų būdų atidaryti failus panaudojant Dock juostą.

- Failo pertempimas ant piktogramos

Jei norite failą atidaryti ne numatytoje aplikacijoje, pvz. paveikliukai pagal nutylėjimą atidaromi OS X Preview aplikacijoje ir tai patogu, nes ji mažesnė už daugelį grafinių vaizdų redagavimo aplikacijų ir pilnai tinka peržiūrėti paveiksliuką ar atlikti smulkius kosmetinius pakeitimus, tačiau jei norite failą atidaryti kitoje aplikacijoje - paprasčiausiai pertepkite jį ant Dock juostoje esančios tos aplikacijos piktogramos. Jei ta aplikacija palaiko to failo formatą - jis bus atidarytas toje aplikacijoje.

- Priverstinis failo atidarymas aplikacijoje

Paprasčiausiai pertempiant failus ant Dock juostoje esančių aplikacijų piktogramos, jie atidaromi tik tokiu atveju, jei aplikacija juos palaiko. Pertempiant failus ant Dock juostoje esančių piktogramų nuspaudus Cmd ⌘ klavišą, aplikacija juos bandys atidaryti nepriklausomai nuo to palaiko jo tą failo tipą ar ne.

Failo/aplikacijos vietos rodymas

Taip pat kaip ir Spotlight, jei prieš paspaudžiant ant Dock juostoje esančios piktogramos nuspausite Cmd ⌘ klavišą - vietoje to, kad būtų atidaryta aplikacija, atsidarys Finder langas su aplanku, kuriame ta aplikacija yra patalpinta.

Papildomas aplikacijos konteksto meniu

Nuspaudus Ctrl clavišą ir paspaudus pelę ant Dock juostuotoje esančio aplikacijos atsidarys aplikacijos konteksto meniu. Tai, kokie punktai bus matomi aplikacijos konteksto meniu - priklauso nuo to ant kokios aplikacijos paspausite.

Papildomas aplikacijos konteksto meniu

Taip pat kaip ir aukščiau parašytame pavyzdyje, nuspaudus Alt ⌥+Ctrl klavišus ir paspaudus pelę ant aplikacijos piktogramos bus atidarytas jos konteksto meniu, tačiau jame esantys punktai skirsis nuo tų, kuriuos matytumėte be klavišo Alt ⌥ paspaudimo. Naudojant Alt ⌥+Ctrl klavišų kombinaciją be kitų punktų matysite ir aplikacijos priverstinio uždarymo punktą bei parinktį leidžiančia greitai paslėpti kitų aplikacijų langus paliekant tik šią.

Kitų aplikacijų langų slėpimas

Klavišų kombinacija Cmd ⌘+Alt ⌥+pelės paspaudimas patogi, jei naudojate daug langų ekrane ir norite šiuo metu matyti tik vienai aplikacijai priklausančius langus (nes į kabinetą įėjo bosas :) ) - nuspaudę Cmd ⌘+Alt ⌥ klavišus ir paspaudę ant aplikacijos piktogramos Dock juostoje - akimirksniu paslėpsite visus kitų aplikacijų langus.

Žaidimai :)

Jei esate sumažinę (minimizavę) aplikacijos langą, nuspaudę Shift ⇧ ⇧ ir pele spustelėję ant to lango Dock’e arba aplikacijos, kuriai tas langas priklauso piktogramos (jei esate nurodę langus mažinti į aplikacijos piktogramą, o ne atskirai) - lango padidinimą galėsite stebėti „kaip sulėtintame kine“.

Daigiau su OS X Dock susijusių patarimų rasite paspaudę ant šios nuorodos.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų