Apple ir Samsung grįžta į teismų ringą

Temos: Apple, Samsung, Teisė

Apple ir Samsung grįžta į vieną didžiausių šių laikų teisminių, su patentais susijusių bylų, kovų ringą.

2012 metų rugpjūtį teismas pripažino Samsung kalta pažeidus 6 Apple patentus ir skyrė Korėjos kompanijai didžiausią kada nors už tokį nusikaltimą skirtą baudą - 1 milijardą JAV dolerių.

Tai tik viena daugybės tarp šių kompanijų visame pasaulyje vykstančių patentų kovų.

2013 metų kovą, teismas peržiūrėjo 1 milijardo JAV dolerių baudą ir ją sumažino ir pareiškė, kad norint nustatyti padarytą žalą reikalinga papildomas teismo posėdis. Teisėja Lucy Koh sakė, kad anksčiau buvusi teismo komisija neteisingai nustatė žalos dydį. Teisėja pažymėjo, kad 550 milijonų JAV dolerių suma yra nustatyta teisingai, tačiau likusi 450 milijonų JAV dolerių žalos dalis turi būti peržiūrėta.

Ta 450 milijonų JAV dolerių baudos dalis gali būti tiek padidinta, tiek ir sumažinta, o tai reiškia, kad Samsung gali tekti sumokėti Apple ir daugiau nei 1 milijardą JAV dolerių. (Apple reikalavo 2,5 milijardo JAV dolerių sumos).

Apple kaltino Pietų Korėjos Samsung, kad ši kopijavo iPhone ir iPad dizainą bei vartotojo sąsajos elementus, tokius kaip spyruoklinį (kai vartotojas paslenka turinį už jo užimamos ekrano ribos) bei pliaukštelėk-kad-padidinti efektus.

Samsung teigė, kad ji jau kūrė suapvalintų kampų bei vieno mygtuko įrenginių dizainą dar prieš pasirodant iPhone.

Teismo posėdžio metu Samsung sakė, kad „toks teismo sprendimas yra bloga žinia vartotojams, nes tai sumažins jų pasirinkimo galimybes, naujoves ir potencialiai pakels įrenginių kainas“. Niekaip nesuprantu kas Samsung kompanijai trukdo diegti savo naujoves ir išradimus vietoje to, kad vogti ir savo įrenginiuose pritaikyti svetimas bei kodėl inovacijų nepritaikymas įrenginiuose turėtų padidinti jų kainas? Pagaliau vogti negražu net ir Pietų Korėjoje.

Apple pasitiko teismo pripažinimą Samsung kalta, aplodismentais ir sakė, kad šis sprendimas aiškiai parodo, kad vogti nėra leistina.

Net po šio tesimo abi kompanijos galės apskųsti teismo sprendimą, „ką jos ir padarys jei nesusitars“, - BBC sakė intelektualios nuosavybės konsultantas Florian Mueller. „Tačiau nei viena iš pusių neturi pakankamai argumentų versti kitą pusę tartis, bent jau ne šiame etape“, - sakė konsultantas.

Apple reikalavo teismo uždrausti Samsung įrenginių, kuriuose panaudotos Apple technologijos importą, tačiau teisėja šį Apple reikalavimą atmetė sakydama, kad jai už padarytą žalą bus išmokėta kompensacija.

„Tarp 1 milijardo JAV dolerių ir importo draudimo, 1 milijardas nėra toks skausmingas kaip draudimas importuoti produktus į šalį“, - sakė Muller.

Apple padavė apeliacijai ir apeliacinio teismo sprendimas turi būti paskelbtas dar šiais metais.

Kai kurie technologijų ekspertai mano, kad tokie konfliktai neigiamai veikia vartotojus. Neseniai, vienas iš Apple įkūrėjų Steve Wozniak BBC sakė: „Samsung telefonuose yra gerų dalykų, tokių kuriuos aš norėčiau matyti savo iPhone, aš norėčiau, kad Apple juos įdiegtų ir nesu tikras, kad Samsung sulaikys mus nuo to. Aš norėčiau, kad kompanijos viena su kita dalintųsi savo licencijomis ir technologijomis, tada mūsų naudojami įrenginiai taptų dar geresni ir mes judėtumėme į priekį. Aš taip pat norėčiau, kad jie tarpusavyje būtų labiau suderinami“.

Šiuo metu Apple ir Samsung yra susikovę daugiau nei dešimtyje teisminių bylų skirtingose Europos valstybėse.

Europos Sąjungos įgaliotiniai preliminariai peržvelgę bylų rezultatus, nustatė, kad Pietų Korėjos kompanijos veiksmai gali pastarajai užtraukti 18,3 milijardo JAV dolerių baudą, po ko, spalio mėnesį Samsung pasisiūlė nutraukti teismines bylas Europos teismuose, kuriuose ji kaltina savo varžovus, penkis metus pažeidinėjus tam tikrus jos patentus.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų