Ar iPhone yra socialinės padėties rodiklis?

Tema: iPhone

Apple šiandien pirmą kartą pradėjo prekiauti iš karto dviem skirtingais iPhone modeliais.

Skaitydamas straipsnius aptikau vieną, kurio tema mane sudomino ir man pasirodė, kad galėtų būti įdomi ir Mac Arena skaitytojams. Nors su visa eile straipsnyje išdėstytų minčių aš nesutinku ir Džordžijos universiteto komunikacijų profesoriaus Roger Stahl požiūris, kalbant apie tai „Ar du naujieji iPhone modeliai suskaidys iPhone vartotojus?“, labiau atspindi nuo narcisizmo kenčiančią Amerikos visuomenę, nei mano aplinką, tačiau turiu pripažinti, kad dalis tiesos jo žodžiuose yra tik gal ne tokiu globaliu mastu.

Dabar renkantis telefoną teks spręsti ne tik kokios talpos imti bet ir rinktis iš kur kas gausesnės spalvų gamos bei poros skirtingų modelių. Dabar galima rinktis iš šiek tiek pigesnių iPhone 5c 16GB ir 32GB penkių spalvų modelių („c“ raidė prie iPhone pavadinimo reiškia ne „cheap“ - pigus, o „colorful“ - spalvingas) ir trijų spalvų: auksinio, sidabrinio ir kosmoso pilkos 16GB, 32GB ir 64GB modelių.

Nežiūrint visokių pavyduolių piktų reakcijų į naujuosius Apple telefonų modelius, „iPhone yra tam tikras socialinio statuso rodiklis“, - sako Džordžijos universiteto komunikacijų profesorius Roger Stahl.

Be to, kad yra įrankis, iPhone yra socialinis ženklas. Jis nešiojamas kaip madingas aksesuaras. Elektroniniai laiškai išsiųsti iš iPhone turi prierašą „Sent with my iPhone“, pasikeitimai dizaine parodo ar iPhone savininkas turi naujausią modelį, o visa bendruomenė dūzgia apie tai kaip atrodys naujas iPhone modelis, - sako Roger Stahl.

Jei iPhone simbolizuoja socialinę padėtį, ar naujos telefonų spalvos netaps susiskaldymo šiame, kol kas vieningame, sluoksnyje priežastimi?

Anksčiau pasirinkimas buvo labai ribotas: juodas arba baltas ir kai kuriuos modelius būdavo sunku iš pirmo žvilgsnio net atskirti. Dabar spalvos gali parodyti telefono kainą ir pinigų sumą kurią jūs buvote pasiryžęs už jį atiduoti.

Stahl’as sako, kad Apple turi būti atsargi ir nesugriauti socialinių priežasčių dėl kurių žmonės pirktų naujus iPhone.

Aš vis dar tikiu, kad iPhone perka žmonės vertinantys kokybę, perka todėl, kad jie geri, patikimi, saugūs, juose įdiegta tobuliausia mobiliems įrenginiams skirta operacinė sistema sukurta žmonėms ir ji tiesiog veikia.

Nežiūrint mano nepritarimo Stahl’o teiginiams, turiu pripažinti, kad jie labai tinka visai eilei žmonių. Prisiminiau vieną susitikimą, kuriame dalyvavo viena, gana pasipūtusi/susireikšminusi „dama“ - vienos kompanijos vadovė. Ji visaip demonstratyviai „kaišiojo“ savo Samsungo Galaxy gigantą. Pietų pertraukos metu, bevalgant, vienas susitikimo dalyvis (dabar konteksto nepamenu), bet paklausė jos „ar jos kompanijai sunkiai sekasi?“, ji pasakė, kad „ne“ ir pasidomėjo kodėl jis taip klausia. Žmogelis, nežinau ar juokais ar rimtai, net pasakė, kas „jis taip pagalvojo, nes ji su Androidu“ (nevykęs pokštas). Pamenu, tada nustebau dėl tokios pastabos ir net pagalvojau apie jį „o iš išvaizdos visai nedurnas…“. Tą dieną daugiau savo Samsungu posėdžio metu ji nebemosikavo. Pamaniau, nors ir nevykusi pastaba, bet leido žmogui suprasti kur ir kaip naudoti telefoną. Bet kitą dieną dieną, po pietų aš nustebau dar labiau: „dama“ per pietų pertrauką „subėgiojo“ į Apple Store ir nusipirko iPhone… ir tada galėjo ramiai toliau dalyvauti posėdyje, kuriame dabar jau visų telefonai, buvo iPhone.

Kas jums yra iPhone. Ar skirtingai pozicijonuojate žmones su iPhone ir kitų kompanijų telefonais? Ar iPhone jums yra prabangos ir socialinio statuso rodiklis? Ar pamatę nepažįstamą žmogų su iPhone automatiškai jam suteikiate aukštesnį statusą?

Paplepėkim.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Yra. De facto. Plepėti galima nebent apie pavyzdžius. Tik gaila gerų neturiu.

  2. Mano centai šia tema.
    Kaip ten bebūtų brangaus telefono turėjimas galimai gali padėti apibūdinti individo socealinę padėtį. Tačiau vienas telefonas dar visko nenusako, svarbu tai, kaip jis koreliuoja su kitais individo aksesuarais :) O bet tačiau, tai nebutinai turi būti iPhone, gali būti ir kitas panašus daiktas.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų