Apie Cmd ir Alt klavišus

Temos: Apple, macOS

Dažnas, po kelis kartus per diena paspaudžia Cmd klavišą, net nesusimąstydamas kokia jo kilmė ar kaip jis vadinamas.

Command ⌘ klavišas

⌘ Cmd klavišo simbolis turi kelis pavadinimus: tai heraldinis mazgas, Bowen’o mazgas, šv. Onos kryžius, keturlapis dobilas bei siejamas su šventu Jonu. Kai kurie Senosios Europos gyventojai, šį ženklą siejo su pagoniškomis šalimis, kaip pragaro žeme. Tai Skandinaviškas ženklas ir aptinkamas daugybėje senų objektų Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Islandijoje, Norvegijoje, Baltarusijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje.

Šiomis dienomis, daugelis šį ženklą Europos šalyse matė žymint lankytinas vietas. Kai kurie kompiuterių vartotojai šį ženklą vadina riestainiu, o Apple kompiuterių vartotojai dažnai jį vadina tiesiog Command. Tiesa, kai kurios Apple kompiuterių vartotojus, kurie su Apple nuo 1980-tųjų, galima išgirsti šį klavišą vadinant „Apple“ klavišu, nes anksčiau jis buvo žymimas  Apple logo ženklu ir turėjo dvi skirtingas išvaizdas - logo užpildytu vidumi (uždaras Apple klavišas) ir logo tik apibrauktu obuolio kontūru - (atviras Apple klavišas).

Per daugiau kaip du tūkstančius metų, šis ženklas simbolizavo daug skirtingų dalykų, tačiau kompiuterinės kultūros dalimi tapo tik nuo 1984 metų, kai buvo pasauliui pristatytas pirmasis Macintosh kompiuteris. Šio kompiuterio klaviatūra nebeturėjo obuolio ženklo, o vietoje jo buvo, dabartinėse Apple klaviatūrose esantis simbolis - ⌘ (U+2318).

Command simbolį, likus vos kelioms dienoms iki pirmojo Macintosh kompiuterio pristatymo, po eilinio Steve Jobs kaprizo, kuris nusprendė, kad Apple logo ant klaviatūros buvo per daug didelis Apple simbolio eksploatavimas, surado Apple grafikos dizainerė - Susan Kare, dirbusi su Steve nuo NeXT kompanijos laikų ir sukūrusi ir visą eilę piktogramų bei kitų grafinių Apple operacinės sistemos elementų.

Alt ⌥ klavišas

Alt klavišo simbolis neturi tokios istorijos kaip Command.

Apple klaviatūroje, tarp Ctrl ir Cmd ⌘ klavišų, esantis Alt ⌥ klavišas dažnai žymimas (U+2325 ⌥) simboliu. Neretai Apple kompiuterių vartotojai šį klavišą vadina Option (angl. parinkčių) klavišu. Tarp 1980 ir 1984 metų, Apple kompiuteriuose jis buvo žymimas užpildyto Apple logo ženklu  ir vadinamas Closed Apple arba „uždaro Apple“ klavišu.

Alt/Option ⌥ klavišas Mac kompiuteriuose veikia kiek kitaip nei Alt klavišas Unix ar Microsoft Windows operacinėse sistemose. Dažniausiai, šis klavišas nėra naudojamas klavišų kombinacijose skirtose atlikti veiksmus esančius programų meniu, tačiau jis naudojamas kaip meniu komandas modifikuojantis/keičiantis klavišas bei dažnai naudojamas simbolių įvedimui (panašiai kaip kai kuriose su IBM-suderinamose PC klaviatūrose naudojamas AltGr klavišas).

Simboliai, kuriuos galima įvesti klaviatūroje nuspaudus Alt klavišą naudojant „Apple (skaičių eilės) v3.0“ klavišų išdėstymą skirtą Mac kompiuteriams
Paveiksliuke parodyti simboliai, kuriuos galima įvesti klaviatūroje nuspaudus Alt klavišą naudojant „Apple (skaičių eilės) v3.0“ klavišų išdėstymą skirtą Mac kompiuteriams.

Atidarę kokios nors OS X aplikacijos meniu ir nuspaudę Alt ⌥ klavišą, dažnai pamatysime, kad pasikeičia meniu punktų pavadinimai. Pavyzdžiui Safari aplikacijoje, pasirinkus Safari iš meniu juostos ir nuspaudus Alt „Quit Safari“ punktas pasikeis į „Quit and Close All Windows“.

Apple Alt ⌥ klavišas dažnai naudojamas kartu su kitais klavišais, tokiais kaip tab, delete, enter/return. Pavyzdžiui Alt+Enter įves naują eilutę, kuri tekstinių redaktorių nebus interpretuojama kaip naujas paragrafas.

Daugiau apie klavišų kombinacijas skaitykite straipsniuose: „OS X klavišų kombinacijos“ ir „Kuriame savo klavišų kombinacijas OS X“

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų