WWDC pristatyta naujoji OS X Mavericks

Temos: Apple, macOS
OSX 10.9 Mavericks

Šiandien WWDC metu Apple paskelbė apie naują 10-ies metų erą savo OS X pavadinimuose pereidama nuo kačių prie Kalifornijos vietovių ir naujosios, šios eros pradžios, OS X versijos pavadinimas – Mavericks (banglentininkų mėgstama vieta Kalifornijoje)

Craig Federighi, OS X kūrimo departamento vadas, šiandien WWDC paminėjo tris didžiausias OS X Mavericks naujoves: - Tabs (korteles) Finder’yje - Galimybę uždėti žymes failams - Pagerintą kelių monitorių palaikymą (kai prie kompiuterio pajungta daugiau nei vienas monitorius) - Timer Coalescing - leidžiančią produktyviau išnaudoti kompiuterio resursus.

„Mac’ai savo vystymosi tempu gerokai lenkia savo PC brolius ir OS X išlieka pati konservatyviausia ir lengviausiai naudojama operacinė sistema pasaulyje“, sakė Federighi. „OS X Mavericks yra mūsų geriausia iki šiol sukurta versija papildžiusi OS X visa eile galimybių ir pagerinusi geriausios pasaulyje operacinės sistemos funkcionalumą“.

Vartotojai naudojantys daugiau nei vieną monitorių dabar galės kiekviename iš ekranų turėti atskirą Dock ir meniu juostas, naudoti aplikacijas pilno ekrano režime, jas valdyti perstumiant (swipe) ir tai veikia ne tik su dviem, bet ir daugiau monitorių. Demonstracijos metu, kaip trečiasis monitorius buvo panaudotas ekranas prijungtas prie Apple TV ir taip pat įgavo visas savarankiško valdymo bei ekranų tarpusavio bendravimo funkcijas.

Timer Coalescing“ funkcionalumas įdiegtas OS X Mavericks branduolyje, tam tikrose situacijose, leidžia sumažinti procesoriaus aktyvumą net 72%. Tai ypač turėtų stipriai pajusti nešiojamų Mac kompiuterių savininkai, nes šis patobulinimas turi prailginti kompiuterio baterijos naudojimo laiką.

Kita baterijos naudojimą mažinanti funkcija „App Nap“ sumažina energijos, skiriamos neaktyviai aplikacijai, naudojimą. Pavyzdžiui jei naršote svetainę, kurioje daug reklamos, animacijos ar video, ją uždengus kita aplikacija ir anai tapus neaktyviai, procesorius nebenaudoja savo energijos atvaizduoti vaizdui, kurio niekas nemato.

Patobulinta „Atminties suspaudimo“ (Compressed Memory) funkcija suspaus neaktyvią atminties dalį, atlaisvindama atmintį tuo metu aktyvioms aplikacijoms. Šis, vos akimirksnį trunkantis procesas leidžia padidinti aplikacijos darbo našumą iki 1.5 karto.

Kartu su OS X diegiama naršyklė Safari, taip pat atnaujinta. pakeistas jos startinis puslapis, atsirado galimybė iš šone esančio „skaitomų sąrašo“ (reading list), „išsaugotų internetinių adresų“ (bookmarks) greitai atvaizduoti informaciją ekrane, norint skaityti kitą straipsnį nebereikia spaudyti nuorodų, o prie jo pereinama pasibaigus dabar skaitomam puslapiui. Taip pat patobulinta naršyklė veikia daug greičiau.

Naujoji Safari versija JSBench testų rezultatuose veikia daugiau nei du kartus greičiau už Google Chrome ir 3.8 karto greičiau nei Firefox.

Interaktyvūs pranešimai leis atsakyti į gautą žinutę, FaceTime skambutį ar elektroninį laišką neišeinant iš tuo metu naudojamos programos. Internetinės svetainės dabar gali naudoti pranešimų sistemas informuojančias apie atsiradusią naujieną ar kitą informaciją.

„While You Were Away“ (Kol jūsų nebuvo šalia) pranešimų sistema leis vartotojui pamatyti kas su jo Mac’u vyko, net tada kai Mac’as miegojo.

Baigdamas pirmadienio pristatymą, Apple CEO Tim Cook sakė, kad Apple dabar turi 72 milijonus Mac vartotojų, per pastaruosius 5 metus, Mac pardavimai išaugo 100% (palyginimui PC pardavimai per tą patį laikotarpį išaugo tik 18%).

„Bet mes ne apie kiekį ir tai kad parduoti daugiau nei kiti“, - sakė Cook’as. „Daugiau nei Mac kiekis mums rūpi vartotojų pastovumas ir kokybė“.

Šiai dienai Apple pardavė 28 milijonus, dabartinės OS X versijos - Mountain Lion, kopijų padarydama šią OS X versiją geriausiai parduodama OS X versija pasaulyje.

„Dabar 35% Mac vartotojų naudoja OS X Mountain Lion, tuo tarpu Microsoft stengiasi, kad Windows 8 vartotojų skaičius pasiektų bent 5%“, - kalbėjo Cook’as.

jei norite galite atsisiųsti OS X Mavericks ekrano paveiksliuką, kuris tinka ir 27" Retina ekranams (paveiksliuko dydis 5120x2880)
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų