OS X Meniu juostos slapukai

Šiuolaikinės operacinės sistemos savyje apjungia tokią begalę skirtingų elementų, kad tikriausiai neįmanoma rasti žmogaus žinančio visiškai viską apie bent vieną operacinę sistemą.

Mac OS X nėra išimtis ir todėl nepriklausomai nuo to ar esate OS X „naujokas“ ar veteranas ir gal net nepamenate kada įvyko pirmasis pasimatymas su Mac pavirtęs meilės istorija, visada galite sužinoti apie tai ko nežinojote, nors tai buvo visai šalia.

Priverstinai nutraukti atidarytos aplikacijos darbą

Kokia stabili Mac OS X bebūtų, kartais taip nutinka, kad kokia nors programa ima ir pakimba – dažniausiai kokios nors kitos didelės kompanijos kurta ir tenka ją priverstinai uždaryti.

Quit vs ForceQuit

Daugumoje atveju intuityviai spaudžiame Cmd-Alt-Esc ir atsivėrusiame atidarytų aplikacijų lange ieškome tos, kuri „smigo“ bei spaudžiame „Force quit“.
Tačiau yra ir greitesnis būdas: Spausti ant  esančio ekrano kairiajame kampe ir nuspausti klavišą Shift tada „Force quit“ pasikeis į „Force quit aplikacijos pavadinimas“. Klavišų kombinacija šiai komandai yra Cmd-Alt-Shift-Esc, bet tiesiogiai jos, bent jau man, paleisti nepavyksta – tenka kreiptis į meniu juostoje esantį .

Laikinai atjungiame „Notification Center“ pranešimus

Notifications Center

Notification Center“ iš ties gera paslauga leidžianti žinoti kas parašė elektroninį laišką, gauti kalendoriaus priminimus ar šią paslaugą palaikančių programų pranešimus - pvz. kad Carbon Copy Cloner sėkmingai atliko duomenų kopijavimą į atsarginių duomenų laikmeną, tačiau kartais, kai reikia susikaupti, rašote kursinį, diplominį ar ruošiatės pristatymui… Nenorint, kad iššokantys priminimai ar programų pranešimai blaškytų – juos paprasta išjungti keliais „pelės mostais“?

Notification Center laikino atjungimo mygtukas slepiasi ekrano viršuje ir norint jį pasiekti reikia paspausti ant ekrano dešinėje/viršuje esančios „Notifications“ ikonos ir pranešimų lauką paslinkti žemyn. Pranešimų centro viršuje pamatysite jungiklį, kurį perjungus į padėtį „OFF“ – pranešimai bus atnaujinti tik sekančią dieną.

Iš naujo paleisti Finder

relaunch Finder

Kartais kai persistengiame diegdami aplikacijas iš kur tik papuola, jos ima ir apdovanoja mus „užšalusiu“ Finder’iu. Tam, kad iš naujo paleisti Finder aplikaciją visai nebūtina griebtis Terminal'o ar perkrauti kompiuterį. Paspaudę Alt klavišą, paspauskite dešinį pelės klavišą ant Dock juostoje esančios Finder piktogramos ir iš atsidariusio meniu pasirinkite „Relaunch“.

Pergrupuojame statuso piktogramas

Dabar vis daugiau ir daugiau aplikacijų savo piktogramas (daugiau ar mažiau naudingas) sukelia į meniu juostą.

Paprastai, žiūrint iš dešinės į kairę, pirmoji yra „Notifications“ piktograma (OS X Mountain Lion), paskui „Spotlight“, vartotojo vardas (jei turite įdiegę kelis vartotojus savo Mac kompiuteryje) ir kitos, dažniausiai įdiegimo tvarka išdėliotos piktogramos. Tačiau jų išdėliojimo eilės tvarka ne visais atvejais yra „nepajudinama“ - paspauskite Cmd mygtuką klaviatūroje ir tempkite piktogramą į tą vietą meniu juostoje, kur Jums atrodo jai tinkamiausia. Jei kartais, po išeiginių, sudrebėjo rankos ir ikona patekusi ant darbalaukio padarė „pufff….“ daugumoje atveju grąžinti ją į vietą galite pasinaudoję atitinkamais nustatymais esančiais „System Preferences“.

Kai kurios, ne Apple, aplikacijų piktogramos yra nepajudinamos ir jei jas panaikinsite iš meniu juostos, gali tekti uždaryti ir vėl atidaryti jų programą.

Tiesiai į sistemos informaciją

Jei draugas klausia kokia vaizdo plokštė įstatyta Jūsų Mac kompiuteryje, dažniausiai sistemos informacijos ieškote spausdami ant  > About This Mac > More Info, o jei kokia SMC versija tai dar ir > System Report. Žinoma, tai nėra kasdien, kelis kartus per dieną atliekamas veiksmas, bet visą sisteminę informaciją galima sužinoti nuspaudus Alt >  > System information.

Atsijunkime greitai

Kaskart kai norite atsijungti nuo savo vartotojo paskyros spaudžiate  > Log Out Vardenis Pavardenis… ir tada savo pasirinkimą turite patvirtinti iššokusiame lange ir „abejojančiu balsu klausiančio“ - „Are You Sure You Want To Quit“.
Tikriausiai žinote, kad jei meniu pasirinkimuose yra „Ellipsis“ ženklas (…) – tai reiškia, kad pasirinkus šią komandą bus dar parodytas papildomas dialogo langas, kuriame reikės patvirtinimo. Paspaudę ant meniu juostoje esančio  ir Alt klavišą pamatysite, kad prie „Log Out Vardenis Pavardenis“ tritaškis išnyko, kas reiškia, kad jokių papildomų klausimų susijusių su atsijungimu nuo vartotojo paskyros nebus.

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Į viršų