JAV teismas uždraudė perparduoti iTunes muziką

JAV teismas paskelbė nuosprendį kuriuo uždraudė perparduoti muzikinius failus, kurie yra įsigyti skaitmeniniu formatu iš tokių muzikos parduotuvių kaip iTunes.

Šis nuosprendis buvo paskelbtas byloje, kurioje Capitol Records bylinėjosi su ReDigi – elektronine parduotuve užsiimančia „panaudotos“ muzikos elektroniniame formate perpardavimu. Nepadėjo ir visa eilė ReDigi argumentų, kurie kitoms kompanijoms suteikia teisę parparduoti panaudotus DVD (pvz Netflix).

Ši byla yra apeliacinė. „Capitol Records“ pirmasis bylos etapas startavo 2012 metų sausio mėnesį. 2012 metų vasario 6 dienos nuosprendį „pašalinti Capitol Records įrašus iš pardavimų ir sumokėti po 150 000 JAV dolerių už kiekvieną šiai kompanijai priklausančia dainą“, - ReDigi apskundė.

O kaip Europoje?

Europos Teismas, 2012 metų liepos 3 dienos sprendimu nutarė, kad perparduoti programinės įrangos licencijas, net jei „skaitmeninė prekė“ buvo įsigyta Internetu - galima, taip uždrausdamas programinės įrangos gamintojui kaip nors riboti galimybę teisėtam „prekės“ savininkui ją parduoti. Savo sprendimą teismas grindė tuo, kad draudžiant parduoti, teisėtai įsigytą prekę – būtų pirkėjo/žmogaus teisių pažeidimas. Šis Europos Teismo sprendimas, taip pat nurodo, kad tokios prekės pardavėjas turi negalėti naudotis licencijuota preke po jos pardavimo ir pripažįsta tokių sąlygų išpildymo kontrolės sudėtingumas neturėtų tapti trukdžiu pačiam sandoriui įvykti.

Šioje ES galiojančioje teismo nutartyje (byla buvo tarp tarp UsedSoft GmbH ir Oracle International Corporation) kalbama apie programinę įrangą tačiau:

  • Berno konvencijos 2 straipsnyje apibrėžta, kad „kompiuterio programos yra saugomos kaip literatūros kūriniai. Tokia apsauga taikoma kompiuterio programoms, išreikštoms bet kokiu būdu ar forma“.
  • Autorių teisių sutarties 6 straipsnyje „Platinimo teisė“ nustatyta:
    „1. Literatūros ir meno kūrinių autoriai turi išimtinę teisę suteikti leidimą padaryti jų kūrinių originalus ar kopijas viešai prieinamus, juos parduodant ar kitaip perduodant nuosavybėn.“
    „2. Nė viena šios Sutarties nuostata neapriboja Susitariančiųjų Šalių laisvės prireikus nustatyti tokias sąlygas, kuriomis būtų taikomas šio straipsnio 1 dalyje numatytos teisės išsėmimas pirmą kartą pardavus ar kitaip perdavus nuosavybėn kūrinio originalą ar jo kopijas autoriui leidus.“

Su pilnu nutarties tekstu galite susipažinti Teisingumo Teismo svetainėje.

Todėl jei manyti, kad muzika yra meno kūrinys, šios, su programine įranga susijusios bylos sąlygos, turėtų galioti it muzikiniams failams. Tiesa, nelabai įsivaizduoju, kokiu būdu, per iTune įsigytame .m4a faile reikėtų ištrinti įrašytą mano vardą ir pavardę bei Apple ID.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų