Kaip valdyti Mac’ą Siri pagalba iš iOS

Siri yra puikus pagalbininkas, kai nenorime maigyti telefono ekrano. Tačiau su šiek tiek apsukrumo, galima išmokyti iPhone, iPad ar iPod touch „gyvenančią“ Siri atlikti tam tikrus veiksmus Mac kompiuteryje.

Nors lietuviškai Siri ir „nešneka“, tačiau bent kiek angliškai šnekantis iOS prietaiso savininkas nesunkiai gali atlikti pačius elementariausius veiksmus pasitelkdamas Siri. Aš dažniausiai Siri naudoju kai reikia paskambinti – pvz. pasakai „Call Vardenis Pavardenis“ ir nereikia nieko tapšnoti arba įrašyti priminimams (Reminders), mėgaujuosi ir „Reminders“ galimybe priminti atvykus į tam tikrą vietą ar iš jos išvykstant.

Bet šį kartą ne apie tai.

Kaip išmokyti Siri valdyti Mac

Išmokyti Siri valdyti Mac kompiuterį - gana paprasta, tereikia pasirašyti programėlę - „AppleScript Editor“, esantis OS X dalimi, tam tinka puikiausiai ir sugalvoti strategiją.

Kaip pavyzdį paimkime „Notes“ aplikaciją, kuri yra tiek Mac kompiuteriuose tiek ir iOS įrenginiuose.

Kurti „Notes“ įrašus galime ir Siri pagalba, tačiau žemiau patektas kodas veiks jei juos parašysite ir ranka (pvz jei naudojate senesnę iOS versiją, kurioje nėra Siri). Kadangi naudojamas automatinis duomenų sinchronizavimas – šis kodas veiks jūsų Mac, net jei nesate viename Wi-Fi tinkle, galite būti net priešingoje planetos pusėje.

    1. Atidarome programą „AppleScript Editor“ (/Applications/Utilities).
    2. Parašome Apple Script programos tekstuką su nurodymais kokius veiksmus turi atlikti kompiuteris. pvz tokį:
on run
-- ši eilutė tik tam kad viskas vyktų...
end run

on idle
tell application "Notes"
if exists note "What apps are running?" then
delete note "What apps are running?"
tell application "Finder"
set myRunningApps to name of every process whose visible is true
tell application "Notes"
if exists note "Running Apps:" then
delete note "Running Apps:"
end if
set noteTitle to "Running Apps:"
set AppleScript's text item delimiters to ", "
set appsList to myRunningApps as text
make new note at folder "Notes" with properties {name:noteTitle, body:appsList}
end tell
end tell
else if exists note "Shut down" then
delete note "Shut down"
tell application "Finder" to quit
else if exists note "Go to sleep" then
delete note "Go to sleep"
tell application "Finder" to sleep
else if exists note "Restart my mac" then
delete note "Restart my mac"
tell application "Finder" to restart
end if
end tell
return 1
end idle
Jei norite, galite atsisiųsti kaip txt failą ir įklijuoti šį programinį kodą į „AppleScript Editor“ programos langą savo Mac kompiuteriuose.
  1. „AppleScript Editor“ aplikacijos meniu pasirenkame File > Export suteikiame programai vardą, Nurodome kur norime failą išsaugoti, nurodome eksportuoti kaip aplikaciją ir sudedame varneles ant „Stay open after run handler“ ir „Run-only“. AppleScript - Išsaugome kaip aplikaciją

Ką daro šis programinis kodas?

Paleidus šią programą, ji tikrina ar nėra tam tikrų įrašų Notes aplikacijoje ir jei jie yra – atlieka nurodytus veiksmus. radusi įrašą „Notes“ aplikacijoje su tekstu: - „What apps are running?" - ištrina tą įrašą ir sukuria naują su šiuo metu atidarytų programų Mac kompiuteryje sąrašu. - „Shut down“ - išjungia Mac’ą - „Go to sleep“ - užmigdo Mac’ą - „Restart my mac“ - perkrauna Mac’ą

Atkreipkite dėmesį, ypač jei kursite savo kodą, kad prieš atlikdama tam tikrą veiksmą, mūsų sukurtą programa ištrina atitinkamą žinutę „Notes“ aplikacijoje. Tai svarbu, jei nurodote, kad ši aplikacija startuotų automatiškai pakraunant kompiuterį.

Kaip naudotis programa

  • Atidarykite „Notes“ aplikaciją Mac kompiuteryje ir paleiskite sukurtą Notes žinučių tikrinimo aplikaciją
  • Telefone palaikykite Home mygtuką ir kai aktyvuosis Siri sakykite : „Write a note“
  • Siri paklaus kokią „Note norite parašyti“ – padiktuokite žinutės tekstą. Pvz. „What apps are running?“ atkreipkite dėmesį, kad šios komandos gale yra klaustukas ir mūsų sukurta aplikacija lauks būtent Notes žinutės su klaustuku, todėl pilnas šios komandos sakomas tekstas Siri turėtų skambėti „What apps are running question mark“.
  • Stebėkite veiksmus Mac kompiuteryje.

Jei norite, kad jūsų sukurta aplikacija startuotų pakraunant kompiuterį – patalpinkite ją automatiškai startuojančių programų sąraše: System Preferences > Users & Groups > Login Items ir spauskite + (pliuso ženklą) bei nurodykite kur sukurtoji aplikacija išsaugota.

Panaudojimų tokiu principu veikiančiai aplikacijai gana daug. Galite išjungti Mac likusį namuose, jei išvykote ir pamišote tai padaryti, jei svečiuojatės, o vaikai su „Mac aukle“ liko namie ir nekontroliuojami džiaugiasi laisve (jei nesate Mac’e aktyvavę „Parental Controls“ ) - galite išjungti jiems kompiuterį iki visos eilės kitų galimybių nuo naudingų iki juokingų.

Kaip pavyzdį aš naudojau „Notes“ aplikaciją, tačiau savo poreikiams galite pritaikyti ir kitą - pvz Dropbox dirbančia principu - jei tam tikrame aplanke atsiranda tam tikro pavadinimo failas - atliekamas tam tikras veiksmas.

Sėkmės Siri pagalba valdant Mac.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų