Jaunieji OS X vartotojai ir tėvų kontrolė

Dabar, kai mūsų jau nebestebina tai, kad neseniai, tik sėdėti išmokęs, pyplys ramiai naudojasi iPad’u ar dar dažnai „pagaunantis zuikį“ it tvirtai nevaikštantis pilietis (aš kalbu ne apie žmogystą po ilgo savaitgalio iš penktadienio į sekmadienį) prisijungia prie teisingo - jam sukurto vartotojo kompiuteryje ir naršo internete, mūsų - kaip tėvų pareiga apsaugoti jį nuo netinkamo turinio svetainių, kurių apstu Internetinėje erdvėje.

Šiam tikslui, OS X yra įdiegta „Parental Control“ - tėvų kontrolės galimybė. Jos pagalba galima ne tik riboti svetaines ar programas, kuriomis mūsų atžala gali naudoti, bet ir nustatyti laiko limitus, apibrėžiančius laiką ar/ir laiko tarpą, kada jaunajai kartai yra leista naudotis tokiais įprastais buitiniais prietaisais kaip Mac kompiuteris.

Pirmoje eilėje turime sukurti OS X vartotojo sąskaitą (apie tai kaip sukurti OS X vartotoją, grupes ir jų paskirtį, skaitykite: „OS X vartotojai ir grupės“). Sukūrę Mac kompiuterio vartotoją savo jaunajam šeimos nariui, turime pasirūpinti ir jo saugumu bei sumažinti tikimybę, kad šiam vartotojui pasiseks pažiūrėti netinkamo turinio svetainę, ar tėvams nesant namuose, ilgiau nei leista,praleisti laiko prie kompiuterio.

  1. Atidarome System Preferences ir spaužiame ant Users & Groups
  2. Kairiame apatiniame lango krašte spaudžiame ant spynos ženklo ir įvedame kompiuterio administratoriaus vartotojo vardą ir slaptažodį
  3. Dešinėje lango pusėje spaudžiame ant „Enable parental controls“ ir tada „Open Parental Controls…“ mygtuko.
  4. Kairėje pusėje pamatysite kompiuterio vartotojų sąrašą, kuriems gali būti pritaikyta „tėvų kontrolė“ - pažymėkite vartotoją, kuriam norite ją pritaikyti.

Tėvų kontrolės valdymo skydelis turi penkias skiltis:

System: čia galima nurodyti ar naudoti supaprastintą Finder versiją, jei vartotojas nepatyręs - Use Simple Finder ir apriboti leidžiamas naudoti programas Limit Applications. Pažymėję Limit Applications žemiau esančiame lauke galite nurodyti, kurias aplikacijas leidžiate naudoti. Jei bus bandoma paleisti neleistina aplikacija - OS X paprašys įvesti administratoriaus vartotojo vardą ir slaptažodį. OS X versijose, kuriose yra įdiegta App Store galima atskirai nurodyti, leidžiamų per App Store atsisiųstų programų naudojimą pagal vartotojo amžių. Jei nesate pažymėję Use Simple Finder, žemiau galite nurodyti, kad vartotojas gali keisti ir Dock’o nustatymus susidėliodamas aplikacijas jame taip, kaip jam atrodo tinkama. (Ankstesnėse OS X versijose šio lango apačioje rasite nustatymus, kurių pagalba galėsite leisti arba uždrausti valdyti spausdintuvus, įrašyti CD/DVD diskus ir keisti slaptažodį).

Web: Šioje skiltyje galite nurodyti ar ribojate Interneto svetainių turinį. Pasirinkite Allow unrestricted access to websites jei interneto svetainių turinio nenorite riboti, Try to limit access to adult websites automatically - jei norite apriboti svetainių skirtų suaugusiems pasiekiamumą. Paspaudę „Customize…“ galite atskirai nurodyti svetaines kurias leidžiate, jei pastebėjote, kad automatiniai nustatymai klaidingai identifikuoja vieną ar kelias svetaines, bei atskirai uždrausti, kokias nors svetaines, jei automatiniai nustatymai nepriskiria jų prie draudžiamų. Allow access to only these websites - pasirinkite tuo atveju, jei leidžiate tik tam tikrų Interneto svetainių lankymą, o visas kitas draudžiate. Leidžiamų svetainių adresus surašykite žemiau esančiame lauke. Paspaudę mygtuką „Logs…“ galite peržiūrėti sąrašą programų ar svetainių, kuriomis naudojosi šis vartotojas.

Įjungus Try to limit access to adult websites automatically administratoriaus slaptažodžio reikalaujama be galo dažnai. Net įvedus naršyklėje google.lt, kadangi svetainė turi nematomus apsilankymų statistikos skaitliukus, kurie jungiasi per SSL (443 portą), prašoma įvesti administratoriaus slaptažodį. Tiesa, vieną kartą tai svetainei jį įvedus ir automatiškai patalpinus leistinų svetainių sąraše - daugiau to daryti nereikia, tačiau jei naršytojas paauglys ir naršo gana intensyviai, desperatišką šauksmą "Mamaaaa!" arba "Tėėėėėti" galite girdėti gana dažnai, betnt jau pačioje pradžioje, iki susidarys reikiamas, leistinų svetainių, rinkinukas.

People: šioje tėvų kontrolės taikymo vartotojui skliltyje galite nurodyti leidžiate ar ne naudotis „Game Center“ kai žaidime gali dalyvauti daugiau žaidėjų, ar leidžiate pridėti „Game Center“ draugus, leisti arba riboti elektroninio pašto ar Messages naudojimą leisdami bendrauti tik su „Allowed contacts“ sąraše nurodytais žmonėmis. Pažymėdami „Limit Mail“ papildomai galite nurodyti, kad jei vartotojas nori susirašinėti su adresatu nesančiu „Allowed contacts“ sąraše - būsite apie tai informuotas elektroniniu laišku nusiųstu „Send permission requests to“ laukelyje nurodytu elektroninio pašto adresu ir galėsite patvirtinti adresatų susirašinėjimą.

Time Limits: Laiko leisto vartotojui naudotis kompiuteriu apribojimus nurodome „Time Limits“ skiltyje. Čia galima nurodyti kiek iš viso laiko leidžiama kompiuteriu naudotis darbo dienomis Weekday time limits, savaitgaliais Weekend time limits ir kuriuo laiku vartotojas negali naudotis kompiuteriu „Bedtime“ paprastomis dienomis School nights ir savaitgaliais Weekend. Turėkite omenyje, kad savaitgalio naktis yra ir naktis iš penktadienio į šeštadienį, o nakčiai iš sekmadienio į pirmadienį galioja School nights režimas. Žodžiu logika šio nustatymo tokia - ar po nakties reikės eiti į mokyklą ar ne.

Other: Čia galima nurodyti likusius apribojimus vartotojui: Disable use of Dictation - uždraudžiame teksto ar komandų diktavimą balsu, Hide profanity in dictionary - slepiame nešvankybes OS X žodyne, Limit prienter administration - ribojame spausdintuvo administravimo galimybes, Kiti vartotojo tėvų kontrolės nustatymai CD and DVD burning - ribojame galimybę įrašyti DVD ar CD (jei toks įrenginys kompiuteryje yra), Disable change the password - draudžiame keisti vartotojo slaptažodį.

Vartotojo tėvų kontrolės nustatymų valdymas iš kito Mac kompiuterio

Jei namie turite kelis Mac kompiuterius, galite kompiuteryje skirtame jaunimui nurodyti, kad jo tėvų kontrolė bus vykdoma iš kito - jūsų kompiuterio.

Tokiu atveju, savo kompiuteryje, atidarę „Users & Groups“ ir paspaudę ant „Open Parental Controls…“ mygtuko, atsidariusiame lange, „Other Computers“ skiltyje esančioje po jūsų kompiuterio vartotojų sąrašu, pamatysite kito Mac kompiuterio, kuriame įjungtas nuotolinis tėvų kontrolės valdymas pavadinimą. Paspauskite ant to kompiuterio pavadinimo, įveskite to (vaikų) kompiuterio administratoriaus vartotojo vardą ir slaptažodį. Prisijungę „vaikų“ kompiuterio administratoriaus vardu ir slaptažodžiu galėsite keisti to kompiuterio vartotojo tėvų kontrolės nustatymus.

Susijęs straipnis: OS X vartotojai ir grupės

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų