Mac miegojimo būdai

Kai užmigdome Mac kompiuterį atrodo nieko tokio neįvyksta, paprasčiausiai Mac’as ilsisi ir nenaudoja elektros energijos. Tačiau, Mac’ai gali miegot ir miega skirtingai. Žemiau skaitykite apie įvairius Mac’ų miegojimo būdus ir kaip pasirinkus tinkamiausią jį įjungti.

0 - miego režimas, (pagal nutylėjimą naudojamas Apple desktop tipo kompiuteriuose) kai visa informacija laikoma RAM (Random Access Memory) palaikomoje ~220. Nors ir minimaliai, bet elektros energija naudojama. pliusai: - labai greitas “pabudimas” minusai: - jei elektros energijos tiekimas nutrūksta - viskas kas buvo atmintyje su visais neišsaugotais darbais ir t.t. dingsta.

1 - hibernacija, arba režimas kai visas RAM turinys surašomas į diską ir sistema pilnai išjungiama. pliusai: - net ir dingus elektrai, kai “pažadinsit” Mac’ą jis nuskaitys duomenis iš /var/vm/sleepimage failo ir rasite viską taip kaip ir palikote minusai: - lėtesnis pabudimas, nes reikia perskaityti duomenis iš disko ir sukelti juos į RAM; - užima diske vietos tiek pat kiek turite įsidėję RAM. Pvz. jei Jūsų Mac Book Pro turi 16GB RAM - 16GB RAM dydžio sleepimage failas ir bus sukurtas diske.

3 - jei Jūsų MacBook ar MacBook Pro pagamintas 2005 m. rudenį ar vėliau ir naudojate sleep režimą, tai greičiausiai, pagal nutylėjimą, bus naudojamas būtent šis miegojimo būdas. Šis būdas apima 1-ą ir 2-ą aukščiau aprašytus būdus - visa informacija saugoma RAM ir papildomai surašoma į diską, tad jei su elektros energijos tiekimu bėdų nebuvo - “pabusite” greitai, jei elektros energijos tiekimas buvo nutrūkęs - visus duomenis “prisikelsite” iš sleepimage failo, tiesa ne taip greitai.

5 - tas pats kaip ir 1, tik skirtas tiems kas naudoja Secure Virtual Memory (System Preferences > Security) papildomam saugumui.

7 - tas pats kaip ir 3, tik tiems kas papildomam saugumui naudoja Secure Virtual Memory (System Preferences > Security).

pažiūrėti koks “miegojimo” būdas nurodytas Jūsų Mac’ui, terminale rašome: pmset -g ir surandame eilute su hibernatemode

arba paprasčiausiai rašome: pmset -g | grep hibernatemode

jei norime pakeisti “miegojimo” būdą, terminale rašome: sudo pmset hibernatemode 3 arba skaičių kitokį, priklausomai nuo pasirinkto miegojimo būdo aprašyto aukščiau.

Jei norite pakeisti “miegojimo” būdą tik prie tam tikrų sąlygų, tarkim tik kai jūsų Mac’as “maitinasi” iš baterijų arba pajungtas prie UPS (Uninterruptible Power Supply), reiktų pridėti dar vieną raktą komandinėje eilutėje. -a reiškia, kad nustatymas bus pritaikytas visiems elektros tiekimo būdams; -b reiškia, kad nustatymas bus pritaikytas tik Mac’o energijos taupymo profiliui, kai jis “maitinamas” iš baterijų -c reiškia, kad nustatymas bus pritaikytas tik Mac’o energijos taupymo profiliui , kai Mac’as pajungtas į pastovų elektros šaltinį - rozetę. -u reiškia, kad nustatymas bus pritaikytas tik Mac’o energijos taupymo profiliui, kai šis pajungtas prie UPS.

Komandinė eilutė norint Mac’o miegojimo režimą nustatyti tik tam tikrom elektros energijos tiekimo sąlygom turėtų atrodyti taip: sudo pmset -Y hibernatemode X kur Y yra a,b,c arba u, o X yra 1,2,3,5 arba 7 pvz.: sudo pmset -a hibernatemode 3

Jei Jūsų MacBook kompiuteryje nedidukas SSD ir jau visai nebėra laisvos vietos, o naudojate vieną iš 1, 3, 5, 7 “miego” režimų, tad kol laukiate didesnio SSD atvykstant galite atgauti diske laisvos vietos tiek kiek turite įsidėję RAM’o- persijunkite į miegojimo režimą 0 (atminkite, kad jei nutrūks el. energijos tiekimas - informaciją saugomą atmintyje prarasite)

  1. Perjiunkite Mac'ą į miegojimo režimą 0 Terminal'e surinkę:
    sudo pmset hibernatemode 0
  2. ištrinkte sleepimage failą:
    pažiūrėti kur jis saugomas:
    pmset -g | grep hibernatefile
    ir tada
    sudo rm /var/vm/sleepimage
    jei jis yra /var/vm/sleepimage, jei kitur - nurodykite kitą kelią.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų