Archive Utility

Tema: macOS

Archive Utility yra maža OS X programėlė kuri iššaukiama kaskart kai turime reikalo su .zip, .tar, .gz, .cpio, .tbz, .jar ir t.t. archyvais.

Jei kartais, bandant išarchyvuoti .zip ar kitokį archyvą pastebėjote, kad Archive Utility tai daro pernelyg ilgai ir galų gale tenka imtis „Force Quit“ veiksmų - kaip ištaisyti šią klaidą skaitykite „Jei OS X Archive Utility nebeveikia“

Duomenis patogu suarchyvuoti, kartais net tada, kai jų užimama vieta diske nėra labai svarbi. Pavyzdžiui siunčiant kelis failus elektroniniu paštu ar per Skype, kur kas patogiau juos prieš išsiunčiant suarchyvuoti ir išsiųsti kaip vieną o ne visą kupetą failų.

Kai kuriais atvejais, archyvuojame kai yra svarbu, kad failų gavėjas failus savo kompiuteryje turėtų išlaikydamas jų originalią failų ir aplankų struktūrą (išskleidus archyvą failai būtų išdėstyti lygiai taip pat kaip ir jūsų kompiuteryje).

Kaip duomenys suspaudžiami

Duomenų suspaudimo technologija - tai besikartojančių simbolių ar jų sekų užrašymas, eliminuojantis tų pačių sekų ar simbolių pasikartojimą. Suspaudžiant kai kuriuos failus, gali pastebėti ženklų failo užimamos vietos sumažėjimą, kitus gi pvz. jpg - failus suspaudę išlošiame nedaug, nes jpeg failo formatas jau yra suspaustas. Kai kuriais atvejais, ypač mažų failų - galime pastebėti, kad suspaustas failas užima daugiau vietos nei, kad nesuspaustas, pvz. atidarę TextEdit programą, įrašę lange vieną raidę ir išsaugoję failą - pamatysime, kad jis užima apie vieną baitą, tačiau tą failą suarchyvavus - archyvo failas užims apie 500 kartų daugiau. Tačiau suarchyvavus tekstinį failą, kuriame yra virš 500 žodžių arba beveik 4000 ženklų - gausime du kartus mažesnį archyvo failą, nei originalas.

Kaip archyvuoti

Norint suarchyvuoti failą, failų ar aplankų grupę OS X, tereikia pažymėti tai ką norime archyvuoti ir arba iš File meniu pasirinkti Compress „pavadinimas arba skaičius failų“, arba paprasčiau, paspaudus dešinį pelės klavišą iš meniu pasirenkame Compress „pavadinimas arba skaičius failų“. Bus sukurtas failas Archive.zip arba jei tai vienas failas ar aplankas to failo/aplanko pavadinimas.zip

Kaip išarchyvuoti

Išarchyvuoti .zip, .bz, .gz ar .tar failą OS X dar paprasčiau nei, kad jį sukurti - paprasčiausi du kartus spustelėkite pele ant archyvo failo ikonos. Norint, kad išarchyvuojant būtų ištrintas archyvas, ar failai būtų patalpinti kitur - reikia pakeisti Archive Utility nustatymus.

Archive Utility Nustatymai

OS X Archive Utility gyvena /System/Library/Core Services/ aplanke ir norint pritaikyti jos nustatymus, kurių nėra labai daug, savo poreikiams reikia atidaryti Archive Utility aplikaciją iš to aplanko ir tada iš meniu pasirinkti Archive Utility > Preferences

Archive Utility nustatymų langas

Archive Utility nustatymų langas yra padalintas į dvi dalis. Viršutinėje nustatymų lango dalyje nurodoma kur patalpinti išarchyvuotus failus ir palikti ar ištrinti archyvo failą po išarchyvavimo.

Apatinė dalis skirta archyvo sukūrimui ir šie nustatymai įtakos turės tik tada kai bus naudojama Archive Utility aplikacija - atidarysite šią aplikaciją ir iš File meniu pasirinksite Create Archive arba paspausite Cmd-K ir niekaip neįtakos numatytų Finder archyvavimo nustatymų (kai Finder lange paspaudžiate dešinį klavišą ir pasirenkate Compress arba šią komandą pasirenkate iš meniu - failai suspaudžiami į .zip archyvą, kuris patalpinamas tame pačiame aplanke kaip ir failai). Tačiau, jei reikalingi kitokie failų suspaudimo mechanizmai ar norite, kad suspaustų failų archyvas būtų talpinamas kitame aplanke - Apple Utility nustatymų langas yra ta vieta, kur galite tai nurodyti.

Kaip atidaryti .rar ar kitus archyvus

Nors .zip archyvus naudoja daugelis ir jie gali būti be problemų atidaryti 99.9% kompiuterių, kai kurie žmonės labiau mėgsta kitus formatus. Vienas populiaresnių po .zip archyvų formatų yra .rar.

Jei turite .rar archyvą, failų esančių jame išarchyvavimui, galite naudoti nemokamą Dag Ågren sukurtą aplikaciją „The Unarchiver“, kurią galite atsisiųsti iš App Store arba gamintojo svetainės adresu: http://wakaba.c3.cx/s/apps/unarchiver.html. „The Unarchiver“ yra puikus pagalbininkas kai susiduriame su retais archyvų formatais. Daugumos, šios programos palaikomų, archyvų greičiausiai nepamatysite niekada, bet visada ramiau žinant, kad jei kartais taip atsitiktų, kad draugas užsimanys pajuokauti ir svarbius jums failus atsiųs elektroniniu paštu „Amiga LhF Archive“ formatu (failo išplėtimas .f) - jūs be vargo su šia problema susidorosite.

P.S. Jei norite, kad „The Unarchiver“ taptų programa, kuri OS X jums pakeis „Archive Utility“ išarchyvuojant ir .zip ar .tar failus - paprasčiausiai pakeiskite Finder nustatymus susiedami .zip ar kitokio tipo archyvus su „The Unarchiver“ aplikacija.

Jei norite tik pažiūrėti archyvo turinį

Jei nenorite išarchyvuoti failų, o tik pažiūrėti (.ip, .tar, .gzip, .bzip2, .arj, .lzh, .iso, .chm, .cab, .cpio, .rar, 7-Zip, .deb, .rpm, .sit, DiskDoubler, BinHex, ar MacBinary) archyvo turinį - tuo tikslu galite naudoti OS X QuickLook įskiepą „The BetterZip Quick Look Generator 1.2“. Kaip jį įdiegti į OS X skaitykite straipsnio „QuickLook“ dalyje „Daugiau failų tipų per QuickLook“

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Aš tai nuo senų, dar PPC Mac'o, laikų naudoju SruffIt Expander failams išarchyvuoti. Tada tai buvo bene vienintelis ir populiarus tarp Mac'istų daiktas. Prilipo, tad po šiai dienai naudoju :) Tik versiją atsinaujinu pastoviai.

    • Smagu, kai yra programos, kurias gali "neštis" su savimi iš kompiuterio į kompiuterį iš vienos versijos į kitą.
      Mane OS X džiugina tai, kad yra visa eilė dalykų, kuriems atlikti nereikia jokių papildomų programų - paprasčiausiai atsidarei OS X ir dirbi. Todėl ir rašau po truputį straipsnelius apie jas. Pabaigiau apie QuickLook (http://isapiens.blavasciunas.com/?p=977) ir dabar planuoju apie kitą programėlę einančią kartu su OS X - iš vaizdo labai paprastą, bet žinant jos galimybes gana neprastą.

  2. Sveiki, suku sau galvą ir niekaip nesuprantu kur problema... niekaip man neišarchyvuoja rar failų. Gal kažkur kažkokie nustatymai gali būti, kad neleidžia ? p.s. nelabai nusimanau Mac'uose, tai kreipiuosi pagalbos :) Ačiū, Agnė

  3. Sveiki, geras straipsniukas. O gal dar pasakytumėt kaip išarchyvuoti, atsidaryti el.paštu gautus iš Viber messages konkrečiau, turiu programėlę, tai tiesiog laiške spaudžiu atsisiųsti ant ikonos ir atverčia? Ar kažkur reikia pasidėti , įsikelti, pervadinti ir pan. Mažai suprantu, bet kai aiškūs nurodymai , viską pavyksta. Ir ar tai galima padaryti antrame ipade ne tik .Mac kompiuteryje ar gal ir iphone . Gal galite į asmeninį paštą. Ačiū. Viber istoriją siunčia suatchyvuotą zip faile, kurio nemoku atidaryti.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų