iPhone nebuvimas šalia gali sukelti psichologinių problemų

Misūrio universiteto tyrėjai nustatė, kad iPhone vartotojai neturintys šalia savo mylimojo iPhone - tampa lyg nesavi, o jų darbo našumas smunka.

Misūrio universiteto mokslininkai paskelbė savo eksperimentų, kurių metu buvo bandoma nustatyti iPhone įtaką žmogui, rezultatus. Šių eksperimentų metu paaiškėjo, kad iPhone vartotojui šio įrenginio nebuvimas šalia „gali sukelti rimtų fiziologinių ir psichologinių sutrikimų“ bei pažinimo testuose parodė kur kas žemesnį našumo lygį.

Mokslininkai atlikę šį eksperimentą net teigia, kad iPhone gali tapti „mūsų pačių dalimi“ ir todėl tos „mūsų dalies“ nebuvimas šalia gali neigiamai veikti fiziologinę ir psichologinę būseną.

Misūrio universiteto mokslininkai rekomenduoja pasirūpinti, kad mūsų iPhone būtų šalia kai atliekame svarbius darbus, nes priešingu atveju viskas gali pakrypti nepalankia linkme.

Sausio 8 paskelbtas tyrimas atskleidžia eksperimento, kuriame dalyvavo 40 iPhone vartotojų duomenis. Šio tyrimo metu buvo siekta išsiaiškinti „kas konkrečiai nutinka žmonėms atskirtiems nuo savo telefonų“.

Eksperimente dalyvavę asmenys buvo pasodinti prie kompiuterių, media psichologijos laboratorijoje esančiose vienutėse. Jiems buvo pasakyta, kad eksperimento tikslas yra patikrinti belaidžio kraujo spaudimo matavimo rankovę – tačiau, mokslininkai siekiantys nustatyti kokią įtaką iPhone daro kasdieniniame gyvenime stebėjo juos „pro mikroskopą“.

Tyrimo dalyviai turėjo išspręsti žodžių pagrindu sudarytą galvosūkį. Pradžioje, kiekvienas iš „laboratorinių triušiukų“ prie savęs turėjo iPhone. Po kiek laiko, mokslininkai paaiškinę, kad jų iPhone sukelia Bluetooth trikdžius ir jie turėjo išsiskirti su savo iPhone antrai tyrimo daliai. Mokslininkai matavo tyrinamųjų kraujo spaudimą bei pulsą, o ir patys žmonės turėjo įvertinti savo susirūpinimo, bei nepatogumo lygį abiejų tyrimo dalių (kai šalia buvo iPhone ir be jo) metu.

Tyrimui vadovavęs Misūrio universiteto mokslininkas Russel Clayton universiteto puslapyje rašo: „mūsų tyrimas parodė, kad vartotojo atskyrimas nuo iPhone gali neigiamai paveikti jo darbo našumą nei protinių užduočių rezultatus. Papildomai, panašu, kad iPhone turi savybę tapti ‘mūsų dalimi’ ir atskyrimas nuo iPhone sukelia dalies savęs praradimo jausmą sukeliantį neigiamą psichologinę reakciją“.

Mokslininkai rašo, kad kai tiriamieji buvo atskirti nuo savo iPhone pas juos padažnėjo pulsas, pakilo spaudimas, atsirado susirūpinimo jausmas, smuko žodinio galvosūkio sprendimo našumas lyginant su šiais rodikliais, kurie pas tiriamuosius buvo kai jų iPhone buvo šalia jų.

Šis eksperimentas parodė, kad neturėtumėme kur nors toliau palikti savo iPhone be asmeninės priežiūros ir ypač pasirūpinti tuo, kad jie būtų šalia kai esame situacijose reikalaujančiose didesnio susikaupimo, dėmesio ir proto galios: susirinkimai, konferencijos, pamokos, paskaitos…

Manau remiantis šia mokslininkų medžiaga reikėtų reikalauti, kad abiturientai iPhone vartotojai - baigiamuosius, o stojantieji į aukštąsias mokyklas stojamuosius egzaminus galėtų laikyti šalia savęs turėdami savo mylimuosius iPhone. Priešingu atveju, vertimas palikti iPhone „už durų“ yra psichologinis spaudimas, smurtas ir tas pats kaip liepti į egzaminą ateiti nuogam.

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų