iCloud ar iTunes paskyrų savininkai Lietuvos teisėsaugos institucijų nedomino

Apple siekdama skaidrumo paskelbė duomenis nurodydama kelių, kurios pasaulio šalies iTunes, iCloud ar Game Center vartotojų duomenys domino JAV vyriausybę ar teisingumo institucijas.

Apple paskelbtoje informacijoje nurodoma kiek, kokios šalies vyriausybė ar teisingumo institucijų užklausų užklausų buvo pateikta ir kokio pobūdžio informacija buvo atskleista per šių metų sausio-birželio mėnesius.

„Mes tikime, kad mūsų vartotojai turi teisę žinoti kaip elgiamasi su jų asmeniniais duomenimis ir mes laikome savo pareiga jų duomenis apsaugoti kaip įmanoma geriau. Siekdama skaidrumo Apple paruošė šią, su Apple vartotojų duomenimis ar jų naudojamais įrenginiais susijusių vyriausybinių organizacijų užklausų, ataskaitą“, - savo pranešime rašo Apple.

Apple teigia, kad per 2013 metų sausio - birželio mėnesius yra gavusi 3542 užklausas susijusias su 8605 Apple vartotojų naudojamais įrengimais ir patenkino 88 procentus arba 3110 užklausų. Kompanija taip pat teigia gavusi tarp 1000 ir 2000 užklausų susijusių su 2000–3000 vartotojų paskyrų, tačiau negali nurodyti kokią informaciją pagal šias užklausas pateikė.

Įdomu tai, kad JAV vyriausybė leido paskelbti jos užklausas 1000 užklausų tikslumu.

Savo ataskaitoje Apple negali kritikos teisėsaugos organizacijoms, kurios laiko užkimšę burną kompanijoms ir riboja leistiną paskelbti tikslius su jų užklausomis susijusius duomenis, be kurių, ataskaita gaunasi nepilna ir miglota.

Savo ataskaitoje Apple su savo vartotojais pasidalina visa informacija, kurią jai buvo leista pasidalinti ir šioje ataskaitoje nėra nacionalinio saugumo užklausų skaičiaus, pateiktų vartotojų duomenų skaičiaus ar jų tipo.

Savo ataskaitoje Apple aprašo procesą, kuris vyksta bei sąlygas, kurios turi būti įvykdytos norint gauti tam tikrą, su vartotoju ar jo naudojama įranga susijusią, informaciją: Vyriausybė ar vyriausybinė organizacija siekianti gauti informacijos apie konkretų vartotoją ar jo įrenginį turi pateikti teismo sprendimą. Pateikus teismo sprendimą/nurodymą Apple teisininkai jį peržiūri ir jei aptinka kokių nors trūkumų - jį atmeta. Tik pilnai patenkinus visus Apple reikalavimus ir pateikus tinkamą teismo sprendimą, Apple pateikia informaciją apribodama jos kiekį iki būtino minimumo.

Apple pažymi, kad „didžioji dalis“ teisingumo institucijų užklausų susijusios su pavogtų įrenginių paieška.

Apple vyriausybinių institucijų užklausos susijusios su Apple vartotojo paskyromis. 2013 sausis - birželis Lentelė: Apple vyriausybinių institucijų užklausos susijusios su Apple vartotojų  įrenginiais. 2013 sausis - birželis

Ši ataskaita tai atgarsis to, kad kartu su kitomis technologinėmis kompanijomis, Apple buvo apkaltinta dalyvavusi PRISM veikloje, tačiau šiuos kaltinimus paneigė ir susijungė su kitomis kompanijomis reikalaudama didesnio NSA veiklos skaidrumo.

Šaltinis: Apple „Report on Government Information Requests“ 2013 metų lapkričio 5 diena.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų