Kaip naudoti ir naujais žodynais papildyti Apple Dictionary aplikaciją

Nesvarbu kaip gerai (mes manome) žinantys vieną ar kitą kalbą, visada yra žodžių, kurių nežinome. „Mac“ integruota žodyno aplikacija akimirksniu gali padaryti šiuos momentus laikinais.

macOS Dictionary pitograma

Bet kurioje „macOS“ sistemoje galite sužinoti žodžio reikšmę ir tarimą per kelias sekundes po to, kai jį pamatysite, ir tai beveik nekelia jokių rūpesčių, nes tai padaryti galima net neatidarius žodyno aplikacijos.

Apie viską iš eilės.

Kaip tvarkyti žodynus macOS Dictionary aplikacijoje

Jau daugelį „macOS“ versijų „Dictionary“ aplikacija beveik nepakito. Ji labai elementari, tačiau puikiai atlieka savo darbą.

Įdiegus „macOS“, mūsų platumose, daugelio „Dictionary“ aplikacijoje bus jau įdiegti „Oxford American Dictionary“, „Apple Dictionary“ ir „Wikipedia“ žodynai. Tačiau galimų žodynų sąrašas yra gerokai ilgesnis.

Norėdami peržiūrėti ir papildyti naudojamų žodynų sąrašą:

  1. Atidarykite Dictionary aplikaciją macOS Dictionary pitograma (rasite /Applications aplanke).
  2. Aplikacijos meniu pasirinkite Dictionary » Settings…
  3. Atsidariusiame lange su žodynų sąrašu, uždėkite varneles šalia pageidaujamų naudoti žodynų ar varneles nuimkite šalia nepageidaujamų.

Daugelis žodynų turi ir žodžio tarimo aprašymo funkciją. Jei galimi tarimai yra keli – paspaudę ant tokio žodyno, žodynų sąrašo lango apačioje pamatysite galimybę rinktis iš galimų tarimų, „Pronunciation“ skiltyje.

Užklaustas žodis bus ieškomas visuose pažymėtuose žodynuose ir rodomas tokia eilės tvarka, kokia žodynai išvardinti sąraše. Norint pakeisti naudojamų žodynų tvarką - galima sąraše tą tvarką keisti pertempiant žodyną aukščiau ar žemiau.

O kaip su lietuvių kalba?

Lietuvių kalbos žodyno „macOS“ nėra. Tačiau yra galimybė naudoti, nors ir ne visiškai tobulą anglų-lietuvių kalbų žodyną, kurį teks į „Dictionary“ aplikaciją įdiegti. Šį žodyną, prieš daug metų, aptikau internete ir gerai, kad išsaugojau „Mac Arena“ svetainėje, nes jau keli metai to žodyno svetainė nebeveikia. Žodynas suderinamas su dabartinėmis „Apple Dictionary“ aplikacijos versijomis ir net daugiau nei 10 metų senumo „macOS“ ir OS X versijose esančiomis „Dictionary“ aplikacijomis.

Šis anglų-lietuvių kalbų žodynas neturi tiek žodžių, kiek yra aiškinamuose anglų-anglų, pvz. „Oxford'o“ žodynuose, tačiau anglų kalbos nežinančiam kalbos tiek, kad suprastų kas rašoma aiškinamuose žodynuose – jis visiškai tiks. Tiesa, anglų-lietuvių kalbų žodynas neranda žodžių jei ieškoma jų daugiskaitos. Todėl, norint sužinoti lietuvišką anglų žodžio reikšmę reikia ieškoti angliško žodžio vienaskaitos formos.

Yra ir atskirų anglų (ar kitų kalbų) ir lietuvių kalbos žodynų aplikacijų, tačiau kiek man teko bandyti jos nėra tokios patogios naudoti sistemoje kaip „Apple Dictionary“ aplikacija, o ir gerumas jų kaip mžodyno nestipriai didesnis nei tos, kurios diegimą aprašysiu žemiau.

Kaip įdiegti anglų-lietuvių kalbų žodyną į Apple Dictionary aplikaciją

Prieš diegdami žodyną, uždarykite „Apple Dictionary“ aplikaciją, jei esate ją atidarę.

  1. Atsisiųskite anglų-lietuvių kalbų žodyną iš „Mac Arena“ svetainės ir išarchyvuokite atsisiųstą failą.
  2. Atidarykite „Lithuanian_Dictionaries_0.10.dmg“ failą.
  3. Atsidariusiame lange pamatysite sąrašą įvairių žodynų[1]. Nerekomenduočiau rinktis žodynų, kurių pavadinime yra „Short“ (Trumpas) - jie labai jau skurdūs.
  4. Atidarykite Finder aplikaciją ir jos meniu pasirinkite Go » Go to Folder… » atsidariusiame langelyje įrašykite ~/Library/Dictionaries ir spauskite Enter ⏎
  5. Pertempkite iš atsisiųstos failo lango pageidaujamo žodyno aplanką (ar aplankus). Pavyzdžiui diegiant anglų-lietuvių kalbų žodyną, reikia nukopijuoti macOS aplankas English - Lithuaninan.dictionary aplanką į „Finder“ aplikacijoje atidarytą ‌~/Library/Dictionaries aplanką.
  6. Uždarykite „Finder“ aplikacijos ir atsisiųsto failo langus.

Diegimas baigtas.

  1. Atidarykite Dictionary aplikaciją.
  2. Aplikacijos meniu pasirinkite Dictionary » Settings…
  3. Atsidariusiame lange su žodynų sąrašu, uždėkite varnelę šalia English - Lithuanian ir pertempkite žodyną į sąrašo viršų, jei norite kad jame rastos žodžio reikšmės būtų rodomos pirmiausia.

Atminkite, kad jei įdiegėte, pavyzdžiui <kita kalba>-lietuvių kalbų žodyną todėl ieškoti žodžio reikėtų toje , tada bus parodyta (jei ras) jo lietuvišką reikšmę. Įvedus žodį lietuvių kalba – žodynas nieko neras, nebent įdiegėte lietuvių-<kita kalba> žodyną.

Kaip naudotis Apple Dictionary žodynu macOS

Kaip ir daugeliui funkcijų „macOS“, taip ir žodyno naudojimui, „Apple“ yra numačiusi kelis variantus. Ko gero pats akivaizdžiausias yra atidaryti „Dictionary“ aplikaciją ir paieškos lauke įvesti ieškomą žodį.

Apple Dictionary aplikacija macOS

Kitas, gal ne toks akivaizdus, bet ko gero patogesnis žodžio reikšmės paieškos būdas yra:

  • tekste radus žodį, kurio reikšmę norime sužinoti užvažiuoti pelės žymekliu virš jo ir arba klaviatūroje surinkti klavišų kombinaciją Cmd ⌘-Ctrl ^-D, arba paspausti dešinį pelės klavišą (arba atlikti atitinkamą veiksmą „Touch Bar“) ir kontekstiniame meniu pasirinkti „Look Up <žodis>“

Atsidariusiame langelyje, jei žodis žodynuose surastas, pamatysite jo reikšmę, tarimą ir t.t. Taip pat galite pasirinkti (jei numatę žodyno nustatymuose tokią galimybę) pažiūrėti platesnį „Wikipedia“ aprašymą.

Apple žodynas iOS ir iPad OS

iOS“ ir „iPad OS“, nediegiant atskirų aplikacijų, papildyti žodyno galimybės nėra. Mobiliems „Apple“ įrenginiams skirtose operacinėse sistemose žodyno kalbas galima nurodyti: Nustatymai (Settings) » Bendrieji (General) » Žodynas (Dictionary) ir šalia reikalingų žodyne kalbų uždėti varneles.

Radus nežinomą tekstą naršant internete ar dokumente, naudojant „iPhone“ ar „iPad“ – pažymėkite nežinomą žodį ir atsidariusiame kontekstiniame meniu pasirinkite Rasti (Look Up). Atsidarys langas su to žodžio reikšmės paaiškinimu pateikiant informaciją iš visų naudojamų žodynų. Taip pat, lango apačioje, galėsite žodžio reikšmės paieškoti internete paspaudę ant „Ieškoti internete“ (Search Web) nuorodos.


  • Žodynų rinkinyje yra šie žodynai:
    * Anglų - Lietuvių kalbų žodynas
    * Anglų - Lietuvių kalbų žodynas (Trumpas)
    * Lietuvių - Anglų kalbų žodynas (Trumpas)
    * Anglų - Lietuvių kalbų kompiuterijos žodynėlis
    * Anglų - Lietuvių kalbų statybos žodynas
    * Norvegų - Lietuvių kalbų žodynas
    * Lietuvių - Norvegų kalbų žodynas
    * Latvių - Lietuvių kalbų žodynas (Trumpas)
    * Estų - Lietuvių kalbų žodynas (Trumpas)
    * Vokiečių - Lietuvių kalbų žodynas (Ekonomika)
    * Danų - Lietuvių kalbų žodynas
    * Islandų - lietuvių kalbų žodynas
    * Baskų - Lietuvių kalbų žodynas
    * Portugalų - Lietuvių kalbų žodynas (Trumpas)
    * Afrikaans - Lietuvių kalbų žodynas (Trumpas)
    * Albanų - Lietuvių kalbų žodynas (Trumpas)
    * Suahili - Lietuvių kalbų žodynas (Trumpas)
    * Turkų - Lietuvių kalbų žodynas (Trumpas)
    * Lietuvių - Italų kalbų žodynas
    * Lietuvių - Lotynų kalbų medicininis žodynas
    * Lietuvių literatūros terminų žodynas
    * Lietuvių filatelijos terminų žodynas
    * Lietuvių žodynas (Astrologijos)
    * Lietuvių Eurožargono aiškinamasis žodynėlis  ↩
  • Pasidalinti straipsniu:

    Apie Ramūną Blavaščiūną

    Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

    Parašykite komentarą

    Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

    *

    Į viršų