12-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

12-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ ir Stanford’o „Apple Watch“ tyrimas identifikavo širdies ritmo sutrikimus pas daugiau nei 2000 pacientų.
  • San Diego teismo sprendimu „Apple“ privalės išmokėti po 1,41 dolerio kompanijai „Qualcomm“ už kiekvieną „iPhone“, kuriame panaudota patentuota „Qualcomm“ patentuota technologija. Tai maždaug 31 mln. JAV dol. Tai tik viena byla iš keleto, kurias inicijavo „Qualcomm“ po to kai „Apple“ atsisakė naudoti jos ir pradėjo naudoti „Intel“ modemus. Balandžio mėnesį taip pat vyks atsakomosios bylos procesas, kuriame „Apple“ reikalauja iš „Qualcomm“ milijardo JAV dolerių už tai, kad ši ėmė pinigus už jai nepriklausančios intelektinės nuosavybės naudojimą.
  • JAV technologijų milžinė „Apple“ atmetė „Spotify“ kaltinimus nekonkurenciniu elgesiu ir pareiškė, jog Švedijos muzikos transliavimo internetu bendrovė bando pasinaudoti „Apple“ elektroninės platformos pranašumais, neprisidėdama prie jos priežiūros išlaidų. „Metų metus „App Store“ sparčiai savo verslo plėtrai naudojusi „Spotify“ siekia toliau naudotis visais šios platformos pranašumais, įskaitant dideles pajamas, kurias ji gauna iš „App Store“ klientų, tačiau nenori prisidėti prie tos rinkos išlaikymo“, – teigia „Apple“.
  • Vyriausiasis „Apple“ viceprezidentas Phil Schiler apsilankė „Accidental Tech Podcast“ studijoje ir sudalyvavo podkaste, kas būna itin retai. Phil’as podkasto metu daugiausia kalbėjo apie WWDC 2019. Norintys paklausyti ką jis sakė, tai padaryti gali „Accidental Tech Podcast“ interneto svetainėje (klausykitės kovo 15 diena datuotos laidos) arba jei nerandate — spauskite ant šios nuorodos.
  • Išleidusi naujuosius „iPad Air“ ir „iPad mini“, „Apple“ paskelbė jog sekančią savaitę pasirodysiančiame „iWork“ aplikacijų atnaujinime bus patobulinta „Apple Pencil“ integracija. Atnaujintame „iWork“ taikomųjų aplikacijų pakete patobulinta naudotojo sąsaja leisianti patogiau naudoti efektus ir manipuliuoti objektais. Šiomis naujomis galimybėmis galės naudotis ne tik naujųjų „iPad“ savininkai, bet ir naudojantys senesnes „iPad“ ar „iPad Pro“ palaikančių „Apple Pencil“ versijas. „iWork“ taikomųjų aplikacijų paketas susideda iš „Pages“, „Numbers“ ir „Keynote“ aplikacijų, kurios „iPad“ ir „iPhone“ savininkams yra nemokamos.
  • Kalbama, kad kovo 25 dieną vyksiantis „Apple“ renginys bus paskirtas kompanijos naujos video paslaugos pristatymui. „New York Times“ rašo, kad renginio metu kalbės keli kino prodiuseriai ir garsios Hollywood’o žvaigždės. Manoma, kad renginio metu „Apple“ atskleis paslapties šydą ir papasakos ką ji veikia bendradarbiaudama su tokiomis žvaigždėmis kaip Reese Witherspoon, Jennifer Aniston, Brie Larson, Jason Momoa, Octavia Spencer, J.J. Abrams, M. Night Shyamalan ir Steven Spielberg. Kompanijos komanda atsakinga už video turinio kūrimą bazuojasi Kalifornijoje, Culver City. Jai vadovauja du buvę „Sony Pictures“ darbuotojai Jamie Erlicht ir Zack Van Amburg. Jei „Apple“ tikrai pristatys naują video paslaugą, ji taps tiesioginė konkurentė tokiems rinkos milžinams kaip „Netflix“, „Amazon“ ir HBO.
  • Tyrimų agentūra IDC mano, kad „Apple Watch“ 2023 metais peržengs visų išmanių laikrodžių pasaulyje 27,5 proc. ribą.
  • „Apple“ išplatino programuotojams skirtų „iOS 12.2“, „macOS Mojave 10.14.4“, „watchOS 5.2“ ir „tvOS 12.2“ 6-tas beta versijas.
  • Naujausioje „iOS 12.2“ beta versijoje aptiktas įrašas leidžia manyti jog „AirPower“ įkroviklio debiutas ne už kalnų,
  • „Apple“ nutraukė „iOS 12.1.3“ versijos pasirašymą, tad grįžti prie šios „iOS“ įrenginiams skirtos operacinės sistemos versijos galimybių nebėra.
  • „Apple“ pristačius naujus „iPad Air“ ir „iPad mini“ iškilo natūralus klausimas kodėl šie naujieji įrenginiai nepalaiko antros kartos „Apple Pencil“. John Gruber iš „Daring Fireball“ teigia, kad indukcinio įkrovimo įranga yra per brangi, kad būtų įdiegta šiuose įrenginiuose.
  • „Kasperskio Laboratorija“ Rusijos Antimonopolijos tarnybai pateikė skundą dėl „Apple“ veiklos. Tai antras tokio tipo prieš „Apple“ nukreiptas skundas. Neseniai dėl „Apple“ verslo praktikos pasiskundė it „Spotify“. „Kasperskio Laboratorija“ teigia, kad po „iOS 12“ išleidimo, kurioje atsirado „Screen Time“ funkcija, „Kaspersky Safe Kids“ aplikacija negali naudoti konfigūracinio profilio leidžiančio aplikacijai kontroliuoti „Safari“ naršyklės blokavimo funkcijas. „Kaspersky Safe Kids“ aplikacija be jokių trukdžių „App Store“ buvo ir „iOS“ įrenginiuose funkcionavo beveik tris metus.
  • Išleidusi naujas, antros kartos „AirPods“ ausines, kurias galima komplektuoti su belaidį įkrovimą palaikančiu dėklu, kompanija taip pat papildė ir „iPhone“ skirtų dėklų bei „Apple Watch“ dirželių asortimentą papildydama juos švelnesnių atspalvių versijomis.
  • „Apple“ išleido 78-tą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • „macOS 10.15“ pirmoji beta jau ne už kalnų. „Apple“ yra įspėjusi „Mac“ naudotojus, kad kai kurios senos aplikacijos naujoje „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje neveiks, nes ji nebepalaikys 32-bitų aplikacijų. „Apple“ atnaujino „FinalCut Pro X“ aplikaciją, pagalbines jos aplikacijas „Compressor“ ir „Motion“ bei „iMovie“. Šios versijos turėtų padėti perkelti senesnėse aplikacijų versijose sukurtus video projektus perkelti į formatus, kurie bus palaikomi būsimose aplikacijų versijose ir „Mac“ kompiuteriuose. Kol kas nėra aišku ar „Apple“ perkels visas „macOS 10.14“ aplikacijas ir įskiepius į „macOS 10.15“ ar kai kuriuos jų paliks praeityje.
  • „Apple“ įsigijo Italijos startuolį „Stamplay“, kuris programuotojams tiekia backend’o paslaugą, kurioje jie gali paleisti savo aplikacijas debesyje. Tai be abejonės patraukė „Apple“ akį ir ji, greičiausiai, kompanijos žinias norės pritaikyti pagelbėti „iOS“ aplikacijų kūrėjams.
  • „Microsoft“ pristatė su kompiuteriniais kenkėjais kovojančios „Windows Defender“ aplikacijos versiją skirtą „macOS“. Norėdama labiau atitikti kelioms platformoms skirtos aplikacijos įvaizdį „Microsoft“ šią aplikaciją pervadino į „Microsoft Defender ATP“ kur ATP reiškia Advanced Threat Protection platformą. Kol kas bandomoji „Defender for Mac“ versija fokusuosis į kenkėjų aptikimą pagal jų požymius.
  • Prasidėjo „Pwn2Own 2019“ — programišių konkursas. Pirmą konkurso dieną dalyviai nulaužė „Safari“ naršyklę, „Oracle VirtualBox“ ir „VMware Workstation“. Amat Cama ir Richard Zhu duetas iš „fluoroacetate“ užsidirbo 55 000 JAV dolerių ir 5 taškus priartinančius juos prie „Pwn master“ titulo nulauždami „Safari“ naršyklę. Jiems tai padaryti pavyko organizuojant sveikų skaičių perkrovą, kuri jiems leido ištrūkti iš snadbox’ingo. Antrą konkurso dieną baltakepuriai programišiai užsidirbo 270 000 JAV dolerių nulauždami „Mozilla Firefox“ ir „Microsoft Edge“ naršykles.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų