Kaip valdyti privatumą iPhone, iPad ir Mac

Nors telefonas jūsų slapta nesiklauso, technologijų milžinės ir duomenų brokeriai vis tiek randa būdų, kaip jus sekti. Kaip atlikti greitą privatumo auditą, susigrąžinti savo duomenų kontrolę ir išjungti nereikalingus nustatymus vos per kelias minutes!

Socialinės žiniasklaidos svetainės ir reklamų skelbėjai iš tikrųjų nenaudoja jūsų „iPhone“ mikrofono jus šnipinėti, tačiau tai, kas vyksta, yra sudėtinga.

Tai nutinka mums visiems. Apie kažką pasikalbėsite, o vėliau pamatysite reklamą, iššokančią „Facebook“ ar „Instagram“. Tai negali būti sutapimas, tiesa?

Gali atrodyti, kad esate aktyviai šnipinėjamas, bet taip nėra.

Arba, bent jau, jie jūsų nešnipinėja taip kaip rodoma trileriuose, kai jūsų įrenginys nuolat jūsų klauso ir siunčia šią informaciją į „Instagram“ ar „Facebook“.

Deja, tai kažkaip tiek labiau, tiek ir mažiau grėsminga.

Jei naudojate kokias nors socialinės žiniasklaidos programėles, tikriausiai dideliu greičiu praslenkate pro dešimtis reklamų per dieną, mažiausiai. Jei sustosite bent sekundei, ši informacija bus nukreipta į jūsų duomenų profilį.

Beveik kiekviena svetainė ar socialinės žiniasklaidos platforma, vienaip ar kitaip, jus seka. Ir visi tie iškalbingi duomenys, kuriuos pateikiate, yra supakuojami ir išsiunčiami duomenų brokeriams. Duomenų brokeriai žino jūsų amžiaus grupę, lytį, kokias paskyras sekate, kokio tipo turinys jus domina ir ant kokio tipo turinio informacijos, labiausiai tikėtina, paspausite, ir jūsų pirkimo istoriją iš įvairių prekyviečių internete, tokių svetainių kaip „Amazon“ ir netik. Jie gali patikrinti šiuos duomenis su kitais panašiais klientais ir sugalvoti dalykus, kuriuos jūsų demografinės grupės žmonės greičiausiai pirks.

Esame sekami savo įrenginiuose, todėl tai, ko ieškote savo „Mac“, gali būti rodoma programėlėje jūsų „iPhone“.

Balsiniai asistentai vis dėlto klauso

Jei kada nors naudojote „Hey, Siri“, tikriausiai žinote, kad jūsų telefonas iš tikrųjų jūsų klauso. Ne piktavališkai, jis tikrai tiesiog klauso to „garsinio ženklo“, bet tai vis tiek gali šiek tiek bauginti.

„Hey, Siri“ aktyvavimas yra pasirinktinė nuostata, bet įprastai ją įjungiame aktyvindami naują telefoną. Tai reiškia, kad galbūt pasirinkote šį asistentą įgalinti taip seniai, kad visiškai pamiršote, jog šis buvo įjungtas.

Dėl to, bet kokie klaidingi suaktyvinimai gali būti ypač įkyrūs. Niekas nesustabdo pokalbio taip greitai, kaip iš telefono staiga įsiterpęs „Siri“ asistentas su savo: „Hmm, what was that?“

Jei nenaudojate „Hey, Siri“, ko gero nėra bloga mintis patikrinti ar asistentas įjungtas ir jį išjungti. Tai padaryti paprasta.

Kaip išjungti Hey, Siri! iPhone ir iPad

  • Atidarykite nustatymų programą (Settings)
  • Slinkite žemyn ir bakstelėkite Apple Intelligence Apple Intelligence & Siri
  • Bakstelėkite Talk to Siri arba Talk & Type to Siri
  • Bakstelėkite Off

Taip pat nėra bloga mintis, jei asistento nenaudojate „Mac“ – jį išjungti ir „macOS“.

Kaip išjungti Siri aktyvavimo balsu paleidiklius macOS

  • Atidarykite nustatymus (Settings)
  • Spustelėkite Apple Intelligence Apple Intelligence & Siri
  • Išskleidžiamajame meniu šalia Listen For pasirinkite Off (jei tokia nuostata yra).

Kaip išjungti analitikos bendrinimą

Analitinių duomenų bendrinimas yra procesas, kurį „Apple“ naudoja siekdama padėti teikti anoniminius duomenis kūrėjams. Nors tai naudinga kūrėjams, norintiems matyti, kaip naudojamos jų programėlės, suprantama, kad daugelis norime šią informaciją pasilikti sau.

  • Atidarykite nustatymus (Settings)
  • Bakstelėkite Lockdown, privatumas Privacy & Security
  • Bakstelėkite Analytics & Improvements
  • Išjunkite Share iPhone & Watch Analytics

Trečiųjų šalių programėlių leidimų valdymas

Vienas iš malonių dalykų, susijusių su buvimu „Apple“ ekosistemoje, yra tai, kad programėlių kūrėjai, didžiąja dalimi, turi jus informuoti, prie ko jiems reikės prieigos. Šios trečiųjų šalių programėlės taip pat turi prašyti prieigos prie tam tikros informacijos, tokios kaip vieta, mikrofonas ir kamera, sekimo duomenys, nuotraukos ir kt.

„Apple“ taip pat žengė žingsnį į priekį ir leidžia užeiti bei atšaukti leidimus, kuriuos galbūt buvo suteikti anksčiau. Štai keletas, į kuriuos, galbūt, norėsite atkreipti dėmesį.

Prieigos prie mikrofono atšaukimas trečiųjų šalių programėlėms iPhone ir iPad

Daugybė programėlių nori prieigos prie jūsų mikrofono. Daugelis šių programėlių, nuspėjamai, yra socialinė žiniasklaida, o kitos gali turėti retkarčiais naudojamų funkcijų, kurios prašo prieigos, net jei jų nenaudojate.

Galite gana lengvai atšaukti šiuos leidimus atlikdami toliau nurodytus veiksmus.

  • Atidarykite nustatymus (Settings)
  • Bakstelėkite Lockdown, privatumas Privacy & Security
  • Bakstelėkite Microphone
  • Išjunkite jungiklį prie bet kurių programėlių, kurioms suteikti prieigos prie mikrofono nenorite.

Prieigos prie kameros atšaukimas trečiųjų šalių programėlėms iPhone ir iPad

Kaip ir mikrofonas, daugybė programėlių nori prieigos prie jūsų kameros. Tai gali būti skirta vaizdo įrašymui ar nuotraukų darymui, QR kodų nuskaitymui arba dirbtiniu intelektu pagrįstų identifikavimo funkcijų naudojimui.

Šiuos leidimus galima atšaukti atlikus žemiau nurodytus veiksmus.

  • Atidarykite nustatymus (Settings)
  • Bakstelėkite Lockdown, privatumas Privacy & Security
  • Bakstelėkite Camera
  • Išjunkite mygtukus šalia programėlių, kurioms norite atšaukti prieigą prie kameros.

Prieigos prie vietos duomenų atšaukimas trečiųjų šalių programėlėms iPhone ir iPad

Nustebtumėte pasigilinę, kiek daug programėlių nori prieigos prie jūsų vietos informacijos. Kartais tai turi prasmės.

Pavyzdžiui: galbūt turite maratono ar dviračių treniruočių programėlę, ir ji nori padėti įrašyti maršrutus, kuriais bėgote. Tai puikus atvejis leisti programėlei pasiekti jūsų vietą.

Kitais atvejais ne visiškai aišku, kodėl programėlei gali prireikti jūsų vietos, išskyrus tam, kad ji būtų pateikta duomenų brokeriams. Štai kaip atšaukti vietą arba apriboti prieigą prie jos.

  • Atidarykite nustatymus (Settings)
  • Bakstelėkite Lockdown, privatumas Privacy & Security
  • Bakstelėkite Location Services
  • Tvarkykite vietos nustatymus kiekvienai programėlei atskirai

Tai viena kategorija, kurioje turime šiek tiek lankstumo. Pavyzdžiui, galime sutikti, kad konkreti programėlė naudoja buvimo vietos duomenis, kol ji naudojama (While Using), bet ne tada, kai programėlė uždaryta. Jei nenorime leisti programėlei naudoti vietos informacijos visai — nustatymas Never visiškai atšauks programėlės prieigą prie geolokacinių duomenų.

Kaip apriboti sekimą programėlėse

Programėlės gali prašyti leidimo sekti jus kitose programėlėse ir svetainėse. Jei leidimas suteiktas – suteikiate ir leidimą parduoti arba kitaip teikti duomenis duomenų brokeriams. Šią funkciją ko gero reikėtų išjungti.

„Apple“ taip pat suteikia galimybę atšaukti šią prieigą ir atšaukti teisę jos prašyti.

  • Atidarykite nustatymus (Settings)
  • Bakstelėkite Lockdown, privatumas Privacy & Security
  • Bakstelėkite Tracking
  • Išjunkite bet kurią programėlę, kuriai nenorite leisti jūsų sekti
  • Norėdami visoms programėlėms uždrausti prašyti leisti jus sekti, išjunkite ekrano viršuje esantį Allow Apps to Request to Track jungiklį.
Apytikslis skaitymo laikas – 4 minutės.
Pasidalinkite straipsniu:
Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.