Wi-Fi 7 – ateities belaidis internetas

Rugsėjo 9 d. „Apple“ pristatė naujus „iPhone 16“ palaikančius Wi-Fi 7. Kuo Wi-Fi 7 skiriasi nuo kitų Wi-Fi versijų?

Wi-Fi 7

Wi-Fi 7 – tai naujausia belaidžio interneto technologija, žadanti daug greitesnį, patikimesnį ir stabilesnį ryšį nei bet kada anksčiau. Dabar ja gali džiaugtis ir naujųjų „iPhone 16“ serijos telefonų savininkai. Šis naujas standartas leidžia vienu metu prijungti daugiau įrenginių, mažina paketų vėlinimą ir užtikrina sklandų veikimą net ir intensyviai naudojant internetą.

Kas yra Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7, taip pat žinomas kaip IEEE 802.11be, yra naujausia Wi-Fi technologijos karta. Jis žada reikšmingų patobulinimų, palyginti su ankstesniais standartais, siūlydamas didesnį greitį, talpą ir patikimumą. Jis sukurtas, kad atitiktų augančius šiuolaikinių namų poreikius, kur keli įrenginiai konkuruoja dėl pralaidumo. Šis naujas standartas naudoja platesnius kanalus, pažangias moduliavimo technikas ir daugiaryšį veikimą, kad užtikrintų didelį našumą.

Kodėl Wi-Fi 7 yra toks ypatingas?

  • Didesnis greitis: Wi-Fi 7 siūlo žymiai didesnį duomenų perdavimo greitį, todėl galite greičiau atsisiųsti didelius failus, sklandžiai transliuoti 4K vaizdo įrašus ir mėgautis žaidimais be atsilikimų.
  • Didesnis patikimumas: Naudojant pažangias technologijas, Wi-Fi 7 užtikrina stabilesnį ryšį, mažiau trikdžių ir didesnį atsparumą trukdžiams.
  • Didesnė talpa: Vienu metu prie tinklo galės prisijungti daugiau įrenginių, o tai ypač svarbu dideliuose namuose ar biuruose.
  • Mažesnis vėlavimas: Sumažėjęs vėlavimas užtikrina sklandesnį žaidimų ir vaizdo skambučių veikimą, taip pat pagerina bendrą interneto naudojimo patirtį.

Kaip veikia Wi-Fi 7?

Wi-Fi 7 naudoja platesnius dažnių kanalus, pažangias moduliavimo technologijas ir leidžia įrenginiams vienu metu prisijungti prie kelių dažnių juostų. Padvigubindamas kanalo plotį nuo 160MHz iki 320MHz, 6 GHz juostoje, Wi-Fi 7 gali vienu metu perduoti daugiau duomenų. Tai leidžia pasiekti didesnį duomenų perdavimo greitį ir pagerina bendrą tinklo našumą. 4K QAM – pažangi moduliavimo schema leidžia pasiekti didesnius duomenų perdavimo greičius tame pačiame pralaidumo plotyje.

Įprastas Wi-Fi 7 turintis nešiojamasis kompiuteris gali pasiekti „maksimumą“ 5,8 Gbps – 2,4 karto greičiau nei 2,4 Gbps naudojant Wi-Fi 6/6E, teigia „Intel“, viena iš įmonių, gaminančių Wi-Fi 7 sertifikuotus mikroschemų rinkinius.

Kokie prietaisai palaiko Wi-Fi 7?

Šiuo metu Wi-Fi 7 palaikymą siūlo naujausi išmanieji telefonai, nešiojamieji kompiuteriai ir maršrutizatoriai. Pavyzdžiui, naujausi „iPhone 16“ jau palaiko šį standartą. Tačiau verta paminėti, kad norint pasinaudoti visais Wi-Fi 7 privalumais, reikia, kad tiek jūsų įrenginys, tiek maršrutizatorius būtų suderinami su šiuo standartu.

„Wi-Fi Alliance“ prognozuoja, kad 2024 m. į rinką pateks 233 milijonai Wi-Fi 7 palaikančių įrenginių, o iki 2028 m. jų skaičius išaugs iki 2,1 milijardo.

Ar man reikia keisti savo įrangą?

Jei norite patirti visus Wi-Fi 7 privalumus, rekomenduojame atnaujinti savo maršrutizatorių ir kitus belaidžius įrenginius. Tačiau net ir naudojant senesnius įrenginius, galėsite prisijungti prie Wi-Fi 7 tinklo, tačiau nepasinaudosite visomis naujomis funkcijomis.

Ateitis yra šviesi

Wi-Fi 7 yra didelis žingsnis į priekį belaidžio interneto technologijoje. Šis naujas standartas atveria naujas galimybes ir leis mums dar labiau išnaudoti interneto potencialą. Artimiausioje ateityje galime tikėtis, kad vis daugiau įrenginių palaikys Wi-Fi 7, o tai reiškia, kad galėsime mėgautis dar greitesniu, patikimesniu ir sklandesniu internetu.

P.S. Nors Wi-Fi 7 dar nėra pradėtas plačiai naudoti, o jau iki 2024 m. pabaigos planuojama baigti Wi-Fi 8 specifikacijų formulavimą ir šį naują standartą, kurio numatomas duomenų perdavimo greitis yra 100Gbps, pristatyti 2028 m.

Įsivaizduokite pasaulį, kuriame jūsų namų Wi-Fi tinklas yra toks greitas ir patikimas, kad galite be vargo transliuoti kelis 4K vaizdo įrašus, žaisti internetinius žaidimus ir vykdyti vaizdo konferencijas tuo pačiu metu. Tai yra Wi-Fi 7 pažadas, naujausios belaidžio tinklo technologijos. Su savo novatoriškomis funkcijomis Wi-Fi 7 yra pasirengusi revoliucijonizuoti būdą, kaip mes jungiame ir sąveikaujame su savo įrenginiais.

Tai nereiškia, kad turite nedelsdami paleisti ir pakeisti maršrutizatorių. Tokie įrenginiai kaip telefonai, nešiojamieji kompiuteriai ir žaidimų sistemos su Wi-Fi 7 dar nėra tapę kasdienybe. Tai pradėjo keistis su naujausiu „iPhone 16“ išleidimu. Tokios įmonės kaip „Broadcom“, „Intel“, „MediaTek“ ir „Qualcomm“ taip pat pradėjo gaminti Wi-Fi 7 sertifikuotus mikroschemų rinkinius, kuriuos „Wi-Fi Alliance“ naudojo kaip sertifikavimo bandymų aikštelę. Įprastai nuo sertifikavimo paskelbimo iki įrenginių tapimo plačiai prieinamu praeina maždaug metai ar dveji, todėl kitais metais turėtume pradėti matyti daugiau Wi-Fi 7 telefonų, nešiojamųjų kompiuterių ir kitų įrenginių. Gal tada bus platesnis Wi-Fi 7 palaikančių maršrutizatorių pasirinkimas ir jų kainos „nusileis ant žemės“.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį, o jums tai nieko papildomai nekainuoja.
Apytikslis skaitymo laikas: 2 minutės.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų