Europoje įsigaliojo dirbtinio intelekto įstatymas

Ketvirtadienį, 2024 m. rugpjūčio 1 d. įsigaliojo naujasis Europos dirbtinio intelekto įstatymas, reglamentuojantis dirbtinio intelekto tipą, kurį Europos Sąjungoje gali diegti technologijų įmonės, ir raginantis, kad šios įmonės būtų skaidrios vartotojams.

Dirbtinis intelektas Europos Sąjunga

Nauji įstatymai, kurių projektas buvo patvirtintas pernai, greičiausiai sukels bangas sparčiai besikeičiančiame dirbtinio intelekto (DI) technologijų pasaulyje. Prieš šios savaitės įstatymo - Dirbtinio intelekto akto įgyvendinimą įmonės, įskaitant „Apple“ ir „Meta“, pakeitė planus dėl dirbtinio intelekto technologijų, kurias jos pristatys kituose regionuose, įskaitant JAV. Nuo praėjusių metų DI įstatymo projekto, jau 150 technologinių kompanijų, tokių kaip „Airbus“, ARM ir „Meta“ pasisakė prieš įstatymo keitimą.

Kaip įstatymas paveiks naudotojus?

Įstatyme teigiama, kad technologijų įmonės turi užtikrinti, kad Europoje įdiegtos DI sistemos būtų saugios, skaidrios, nediskriminacinės, atsekamos ir nekenksmingos aplinkai. Įstatyme dirbtinio intelekto keliami pavojai klasifikuojami kaip „nepriimtina rizika“, „didelė rizika“, „ribota rizika“ arba „priimtina rizika“, tačiau prašoma, kad net DI technologijos, kurios nepatenka į pirmąsias dvi kategorijas, atitiktų skaidrumo reikalavimus ir ES autorių teisių įstatymus. Įstatymą pažeidusioms įmonėms gali būti skirta net 7 procentų metinių pajamų arba 35 milijonų eurų bauda.

Akivaizdu, kad šis įstatymas labiau paveiks vartotojus Europoje nei esančius JAV. DI produktų išleidimas Europoje greičiausiai bus atidėtas, pakoreguotas arba iš viso tie produktai nebus pristatyti ES šalyse. Dar neaišku ar tai turės įtakos naudotojams JAV, jei, pavyzdžiui, jie užsiims verslu Europoje ir naudos kai kurias iš tų DI technologijų savo darbe.

Neaišku, ar vartotojas, kuris keliauja ir naudoja kai kurias iš šių DI technologijų, galėtų jomis naudotis ES šalyse, ypač jei jis turi pasikliauti serveriais esančiais šalyse, kuriose ši technologija yra uždrausta.

Tai gali reikšti ilgesnį technologijų, pvz., „Apple“ dirbtinio intelekto „Apple Intelligence“ (AI) platformos, kūrimo laiką, nes bendrovė ieško būdų, kaip pristatyti skirtingas programinės įrangos versijas skirtingiems regionams. Jau atrodo, kad „Apple“ keičia AI išleidimo datas.

Dar svarbiau JAV technologijų naudotojams, kad Europos įstatymai galėtų būti JAV valstijų ar federalinės vyriausybės reglamentų pagrindas. Yra pagrindo manyti, kad technologijų įmonės, tokios kaip „Apple“, „Microsoft“, „Google“, „OpenAI“ ir „Meta“, greičiausiai tam priešinsis stipriai ir garsiai.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų