ES priartėjo prie įstatymo leidžiančio nuskaityti šifruotas žinutes priėmimo taško

Tema: Saugumas

Europos Sąjunga vis intensyviau artėja prie naujų taisyklių, kurios įpareigotų masiškai nuskaityti žinutes, įskaitant šifruotas, priėmimo.

ES pažeistas privatumas/saugumas

Privatumo gynėjas Patrick Breyer teigia, kad daugelis ES šalių pritars naujam siūlymui ir tik Vokietija, Liuksemburgas, Nyderlandai, Austrija ir Lenkija „panašu, kad šiam pasiūlymui nepritars“.

ES siūlo technologiją, pavadintą „įkėlimo stebėjimu“, kaip dalį savo planų stabdyti CSAM (seksualinės prievartos prieš vaikus) turinio plitimą teritorijoje. Kompromisą gegužę pasiūlė Belgija, siekdama atgaivinti teisės aktą, kuris buvo įstrigęs dėl dideliės grėsmės privatumui. Kaip teigia Euronews: „Naujasis pakeitimas priverstų šifruotų pranešimų paslaugas, tokias kaip „WhatsApp“, „Messenger“, „Signal“ ar „Telegram“, integruoti nuskaitymo technologiją į savo sistemas, kad būtų galima stebėti nuotraukas, vaizdo įrašus ir URL. Šie skaitytuvai analizuotų turinį siekdami nustatyti seksualinės prievartos prieš vaikus turinį ir aptikę praneštų apie tai valdžios institucijoms. Pranešama, kad paslaugų naudotojai turės sutikti su turinio nuskaitymu. Atsisakius sutikti jiems bus neleidžiama įkelti nuotraukų, vaizdo įrašų ar URL populiariose pranešimų siuntimo paslaugose, tokiose kaip „WhatsApp“, „Messenger“, „Signal“ ir „Apple Messages“. Nors techniškai išsiųsti pranešimai liktų užšifruoti, įkėlimo stebėjimo technologija užtikrintų, kad jie būtų nuskaityti dar prieš pranešimą užšifruojant.

„Signal“ prezidentė Meredith Whittaker neseniai sukritikavo šiuos ES pasiūlymus, teigdama, kad „nėra būdo įgyvendinti“ masinio kiekvieno asmeninio ryšio nuskaitymo pagal vyriausybės kuruojamą duomenų bazę, „iš esmės nepakenkiant šifravimui ir nesukuriant pavojingo pažeidžiamumo pagrindinėje jo infrastruktūroje. Tai turėtų pasaulinių pasekmių už Europos ribų.“

„Įpareigojimas vykdyti masinį privačių ryšių nuskaitymą iš esmės kenkia šifravimui. Taškas“, – rašė Whittaker. Stiprus atsakas prieš šį žingsnį primena prieš kelerius metus diskutuotus pačios „Apple“ planus įdiegti CSAM nuskaitymo technologiją „iPhone“. Nors „Apple“ vaikų saugos funkcijose yra įspėjamoji sistema, galinti aptikti, kai vaikui siunčiamas intymus pranešimas, ambicingesni planai nuskaityti į „iCloud“ įkeltų nuotraukų turinį pagal žinomos CSAM medžiagos duomenų bazę buvo sutikti masiniu nepasitenkinimu ir, praėjus keliems mėnesiams po jų paskelbimo, tyliai atmesti.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų