Kaip naudotis Apple Podcasts stenogramomis

„iOS 17.4“ atnaujinime yra vienas naudingas atnaujinimas skirtas „Podcasts“ aplikacijos naudotojams — stenogramos. Kaip juo naudotis?

Podcasts aplikacijos piktograma

Jei jums patinka klausytis tinklalaidžių (podcast'ų) „Apple Podcasts“ aplikacijoje, naujiena, kad dabar aplikacija palaiko stenogamas-nuorašus jus gali nudžiuginti. Naudodami šiuos nuorašus galite skaityti kartu klausydami mėgstamų podcast'ų.

Nors kol kas nuorašai yra skelbiami tik anglų, prancūzų, ispanų ir vokiečių kalbomis transliuojamiems podcast'ams, gali būti ypač naudingi prasčiau šias kalbas žinantiems tinklalaidžių klausytojams. Nors tinklalaidžių leidėjai, kaip taisyklė naudoja kokybiškus mikrofonus, ne visi jų laidų svečiai ir pašnekovai kalba aiškiai. Tokiais atvejais tinklalaidžių nuorašai gali pagelbėti besistengiant geriau suprasti tai kas sakoma, ar net teksto vertimo paslaugų tokių kaip „Google translate“, „Lingva Translate“, „DeepL“ ir kt. pagalba, nukopijavus[1] pageidaujamą tekstą išsiversti tam tikrus žodžius, frazes, sakinius ar pagaliau visą tinklalaidę.

Šių nuorašų pagalba galima greitai rasti norimą tekstą ir net pereiti į tą tinklalaidės vietą kur jis buvo sakomas.

Podcast'ų nuorašai yra prieinami ir „Podcasts“ aplikacijos naudotojams „macOS Sonoma“.

Kaip rasti Apple Podcasts tinklalaidžių nuorašus

Nuorašuose pateikiamas visas kiekvieno epizodo tekstas, kurį vartotojai gali skaityti kartu ir netgi naršyti podcast'o epizodą.

Taip pat palaikoma raktinio žodžio ar frazės paieška nuoraše, o norėdami pereiti į tą epizodo tašką, galite bakstelėti nuorašo tekstą.

  1. Atidarykite „Podcasts“ aplikaciją
  2. Raskite jus dominantį epizodą ir pradėkite jo klausytis
  3. Aktyvuokite tinklalaidės epizodo langą paliesdami grotuvą.
  4. Palieskite stenogramos mygtuką Apple Podcastų stenogramų (transcriptions) piktograma esantį ekrano apačioje-kairėje
  5. Klausantis tinklalaidės tuo metu sakomas tekstas išskiriamas. Paspaudę tekstą stenogramoje pereisite į tą laidos vietą kada jis buvo sakomas.
  6. Perbraukite pirštu aukštyn per ekraną, kad paslėptumėte grotuvo valdiklius (arba leiskite jiems savaime pasislėpti luktelėję kelias sekundes). Tai atvers paieškos Podcasts stenogramų (transcriptions) teksto paieškos mygtukas parinktį. Pasirinkite „Search“, jei norite ieškoti konkretaus žodžio ar frazės.
  7. Įveskite ieškomą žodį ar frazę
  8. Rezultatų skaičius bus rodomas realiuoju laiku, o jūs galite pasirinkti rodykles, kad pereitumėte prie tų stenogramos taškų.
Apple Podcastų stenogramos iOS 17.4

Norint naudotis naująja nuorašų funkcija nereikia nieko papildomai įgalinti. Įdiegus „iOS 17.4“ ji pradės veikti iš karto.

„Apple“ teigė, kad naujų epizodų nuorašai automatiškai pasiekiami netrukus po jų paskelbimo. Nors garinis tinklalaidės variantas pasiekiamas iš karto ją paskelbus, stenograma turi būti sugeneruota ir apdorota, todėl yra trumpa delsa, bet tai trunka neilgai.

Jei podcast'o garso dalys pakeičiamos naudojant dinamiškai įterptą garsą, nuoraše nerodomi garso segmentai, kurie pasikeitė nuo pradinio nuorašo. Jei transliacijos metu skamba muzikinis kūrinys, kuriame dainuojama — dainos žodžiai taip pat nerodomi nuorašuose. Laikui bėgant stenogramomis bus papildomi ir senesni tinklalaidžių epizodai.

Nors nuorašo funkcija veikia visuose podcast'uose, kūrėjai, norintys pateikti savo nuorašus, gali tai padaryti naudodami RSS žymas arba per „Apple Podcasts Connect“.


  1. Pažymėti tekstą galima paspaudus ir palaikius ant stenogramos teksto, kontekstiniame meniu pasirinkus „Select Text…“ ir tada pažymėjus pageidaujamą teksto dalį pasirodžiusiame parinkčių lange paspausti ant „Copy“. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų