38-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

38-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kaip pastebėjo Ian Zelbo, „Apple“ atnaujino savo JAV palaikymo svetainę, nurodydama „iPhone 15“ remonto kainas. Už „iPhone 15 Pro“ arba „iPhone 15 Pro Max“ su galinio stiklo pažeidimu remontą reikės sumokėti 169 USD arba 199 USD. Palyginimui, „iPhone 14 Pro“ arba „iPhone 14 Pro Max“ su tokiais pačiais pažeidimais kainos JAV yra 499 USD arba 549 USD. Norėtųsi manyti, kad galinio stiklo keitimo kainos ir pas mus taps žemesnės. Suomijai skirtoje „Apple“ palaikymo svetainėje remonto už skilusį galinį stiklą „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ kainos yra 199€ ir 229€ atitinkamai. Palyginimui, „iPhone 14 Pro“ arba „iPhone 14 Pro Max“ su tokiais pačiais pažeidimais kainos Suomijos svetainėje yra 598,99€ arba 669€.
  • Sekmadienį paskelbtame „Medium“ pranešime „TF Securities“ analitikas Ming-Chi Kuo teigia, kad „iPhone 15 Pro Max“ paklausa „yra didelė, kaip ir buvo tikėtasi, ir lenkia praėjusių metų iPhone 14 Pro Max“. „Pro“ modelio paklausa „silpnesnė nei praėjusiais metais“, taip gali būti todėl, kad daugiau vartotojų pasirinko „Pro Max“.
    Kuo priduria, kad standartinių „iPhone 15“ modelių paklausa yra „maždaug tokia pati kaip ir praėjusiais metais“. „Dabartinės „iPhone 15 Pro Max“ siuntos yra mažesnės dėl vėlesnio masinės gamybos grafiko, o dabartiniai jo gamybos iššūkiai yra ryškesni nei kitų modelių“, - teigia Kuo.
  • Nors visuose keturiuose „iPhone 15“ modeliuose yra USB-C jungtis, „Apple“ ir toliau parduoda keletą produktų su „Lightning“. Sekmadienį savo informaciniame biuletenyje „Power On“ Mark Gurman iš Bloomberg teigia, kad tikisi, jog kartu su kitu „iMac“ bus išleistos „Magic Mouse“, „Magic Trackpad“ ir „Magic Keyboard“ USB-C versijos.
  • Japonijos tinklaraštis „MacOtakara“ pranešė, kad „iPhone 15“ USB-C prievado išvesties galia yra 15 kartų didesnė nei „Lightning“. „Lightning“ tiekia tik 0,3 W išoriniams priedams, o USB-C – iki 4,5 W. Dėl to gali atsirasti dar daugiau priedų, kurie veiks su naujais „iPhone“. Pavyzdžiui, portatyviniai nešiojamieji standieji diskai su USB-C jungtimi. Taip pat, dabar iš USB-C bus galima įkrauti „Apple Watch“, „AirPods“ dėklą ir kitus nedidelius priedus.
  • „Apple“ generalinis direktorius Tim Cook duodamas interviu CBS „Sunday Morning“ John Dickerson patvirtino, kad bendrovės „Vision Pro“ akinius ir toliau planuojama išleisti 2024 m. pradžioje, ir atskleidė, kad jis jau juos naudoja reguliariai.
    Paklaustas, kaip jis naudoja būsimus akinius, Cook atsakė, kad peržiūrėjo „visą trečiąjį „Ted Lasso“ sezoną naudodamas „Vision Pro“ ir pripažino, kad yra „kai kurie dalykai, prie kurių aš turiu prieigą, o kiti žmonės neturi, todėl aš tai darau, bet apie tai negaliu su viešai pasikalbėti“.
  • Naujųjų „iPhone 15“, „iPhone 15 Plus“, „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro“ baterijų talpa pasirodė Kinijos ryšių reguliavimo tarnybos duomenų bazėje.
    ModelisiPhone 15iPhone 14
    Pro Max4422mAh (17,109Wh)4323mAh
    Pro3274mAh (12,70Wh)3200mAh
    Plus4383mAh (16,950Wh)4325mAh
    15/143349mAh (12,981Wh)3279mAh
  • Kol kai kurie negali apsispręsti ar „iPhone 15 Pro Max“ ar „iPhone 15 Pro“, daugeliui galintiems užsisakyti tiesiai iš „Apple“ situacija pati matyt diktuoja sprendimus. Praėjus mažiau nei valandai nuo išankstinio užsakymo pradžios, „iPhone 15 Pro Max“ buvo visiškai išparduotas, o dauguma spalvų ir parinkčių reikės laukti 2–3 savaites. Vienintelė galimybė gauti po 5–7 dienų yra „Blue Titanium“ spalvos 512 GB talpos „iPhone 15 Pro Max“, tačiau gali būti, kad tuo metu kai skaitote šias eilutes, užsakomų telefonų laukti teks dar ilgiau.
  • Pirmadienį, 20 val. Lietuvos laiku „Apple“ išleido naujas iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10, tvOS 17 operacinių sistemų versijas.
    Išleidusi naujas operacinių sistemų versijas, „Apple“ padarė prieinamais ir naujus 6TB ir 12TB „iCloud+“ planus. Kaip ir spėjau, 6TB saugyklos kaina yra 29,99€/mėn, o 12TB — 59,99€.
  • Naujai nutekėję išmaniesiems telefonams skirto „Apple A17 Pro“ sistemos lusto (SoC) etaloniniai balai rodo, kad jis gali mesti iššūkį AMD ir „Intel“ procesoriams „Geekbench 6“.
    Remiantis „Apple A17 Pro“ balais, gautais atliekant „Geekbench 6“ vieno branduolio testą,„AMD Ryzen 9 7950X“ ir „Intel Core i9-13900K“ procesorių balas yra 10 proc. ribose. „A17 Pro“ surinko 2914 taškų vieno branduolio testavimo metu, o „Core i9-13900K“ surinko 3223, o „Ryzen 9 7950X“ – 3 172. Nors tai įspūdingi rezultatai, svarbu pažymėti, kad „Apple A17 Pro“ veikia 3,75 GHz dažniu, o „Core i9-13900K“ ir „Ryzen 9 7950X“ veikia atitinkamai daug didesni 6,0 GHz ir 5,8 GHz dažniais.
  • „Apple“ išleido „Final Cut Pro“, „Compressor“, „Motion“ ir „iMovie“ aplikacijų naujinimus, kuriuose įdiegtas vaizdo įrašo nufilmuoto „iPhone 15 Pro“ „Log“ formatu palaikymas. (LOG yra specifinis vaizdo formatas, apdorojamas fotoaparate, skirtingai nei RAW, kuris yra visiškai neapdorotas. LOG filmuotą medžiagą galima peržiūrėti išoriniame monitoriuje be konvertavimo. Kadangi tai vaizdo įrašo formatas, tam tikri komponentai, pvz., baltos spalvos balansas ir ekspozicija, yra vaizdo įrašo dalis. LOG failo vaizdas yra daug plokštesnis nei standartiniai vaizdai ir fiksuoja didesnį dinaminį diapazoną. Tačiau filmuota medžiaga, tam kad atrodytų normaliai, turi būti redaguojama. Nekoreguotas failas atrodo gana blankiai ir nekontrastingai.)
  • Paskelbtas 2023 metų Amerikos klientų pasitenkinimo indeksas (ACSI). „Apple“ 20 metų iš eilės buvo vienintelis asmeninių kompiuterių kategorijos nugalėtojas, tačiau šiemet varžovas pasivijo ir atsistojo šalia „Apple“.
    Apskritai „Apple“ „Mac“ ir „iPad“ vartotojų patirties indeksas yra 83 balai ir trimis taškais viršijo asmeninio kompiuterio indekso vidurkį – 80 šiais metais. Ir 83 yra vienu tašku daugiau nei „Apple“ pelnė pastaruosius dvejus metus. Tačiau pirmą kartą per du dešimtmečius „Samsung“ užėmė aukščiausią vietą ir atsistojo šalia „Apple“.
    American Customer Satisfaction Index (ACSI) 2023
  • Internete pasirodė kelių apžvalgininkų, anksčiau nei dauguma, gavusių „iPhone 15“ telefonų apžvalgos.
    Patrick Holland iš CNET apžvelgė „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ ir net palygino jų fotografavimo galimybes su „Google Pixel 7 Pro“ ir „Galaxy S23 Ultra“
  • „iFixit“ praėjus metams nuo išleidimo, sumažino „iPhone 14“ taisomumo indeksą nuo 7/10 iki 4/10. Tai susiję su tuo, kad patys įrenginį remontuoti norintys „iPhone“ naudotojai turi nurodyti telefono serijinį numerį arba IMEI užsakinėdami detales. Priešingu atveju rizikuojama, kad telefone, po remonto, periodiškai pasirodys erzinantys pranešimai. Tai liečia ir serviso centrus, nes daugelio komplektuojančių dalių keitimui reikalingas „Apple palaiminimas“.
  • Interviu su „Numerama“ atstovu Nicolas Lellouche, „Apple“ fotoaparatų programinės įrangos inžinerijos viceprezidentas Jon McCormack paaiškino, kodėl „iPhone 15 Pro Max“ tetraprizminio objektyvo sistema apribota iki 5 kartų optinio priartinimo, o ne 10 kartų, kaip „Samsung Galaxy S23 Ultra“. „5x priartinimas yra tai ką galime labai gerai stabilizuoti- – interviu sakė McCormack. „Kalbant apie 10x priartinimą, tai nebent turite labai tvirtas rankas arba trikojį, priešingu atveju juo labai sunku naudotis“. „Apple“ vyresnysis „iPhone“ produktų rinkodaros direktorius Maxime Veron, kuris taip pat buvo kalbintas, pridūrė, kad „iPhone 15 Pro Max“ 5x objektyvo diafragma yra ƒ/2,8, todėl galima „puikiai valdyti šviesą“. Palyginimui, „Galaxy S23 Ultra“ 10x objektyvo diafragma yra ƒ/4,9. Mažesnė diafragma leidžia fotoaparato jutikliu užfiksuoti daugiau šviesos, o tai gali būti ypač naudinga fotografuojant nakties režimu.
  • Ankstesni būdai patikrinti „iPhone“ akumuliatoriaus įkrovimų ciklų skaičių, buvo gana sudėtingi ir nepatogūs. Tekdavo kopijuoti ir įklijuoti analitikos duomenis į „Notes“ ir ieškoti „last_value_CycleCount“ reikšmės rezultato. Remiantis @Tech_Reve pasidalinta ekrano kopija, akumuliatoriaus ciklo informacija matoma „iPhone 15“ modeliuose naršant Settings → General → About. Puslapio apačioje yra nauja skiltis skirta akumuliatoriui kur be akumuliatoriaus ciklų skaičiaus, joje taip pat nurodoma akumuliatoriaus pagaminimo ir pirmojo naudojimo data.
  • Pasirodė begalė „Apple Watch Series 9“ apžvalgų, bet net nekilo ranka jų čia dėti, nes visos jos apie „Double Tap“ funkciją ir Siri veikiančią įrenginyje.
  • Matyt Mičigano policijos departamentas niekada nemanė, kad jiems teks rašyti tokį pranešimą: „Jei pametėte daiktą lauko tualete — nelįskite į jį ir nebandykite to daikto ištraukti“. Tokį pranešimą juos paskatino parašyti antradienio įvykis, kai lankydamasi Mičigano valstijos šiaurėje įsikūrusiame Bangley miestelyje, moteris nuėjo į Natūralių išteklių departamento valčių stoties prie Dixon eržero lauko tualetą ir… įmetė į „skylę“ savo „Apple Watch“. Tada jai į galvą šovė puiki mintis — jį iš ten ištraukti. Į skylę ji įlindo, o išlįsti nesugebėjo. Pašaliniai išgirdę triukšmą iškvietė policija, kuri virvių pagalba moterį iš ten ištraukė. Sako, kad moteris iš lauko tualeto dugno išlindo su „Apple Watch“. Norisi tikėti, kad tai buvo 20 000 USD kainuojantis auksinis „Apple“ laikrodis.
  • „The Verge“ pasidalino savo įspūdžiais apie naujus „iPhone 15 Pro“ dėklus „FineWoven“ kainuojančiais 69€. Vos tik uždedi dėklą ant „iPhone“ — jis jau apibraižytas nuo nagų ir šie apibraižymai su laiku neišnyksta. Priešingai nei odiniai dėklai, „FineWoven“ su laiku netampa gražesni, jie neturi to „taurumo“. Jie paprasčiausiai, su kiekviena diena, tampa vis prasčiau atrodantys.
  • Apple išleido „Safari Technology Preview“ 179-tą versiją.
  • Lojalumo prekės ženklui tyrimas rodo, kad „Apple“ vartotojai yra daug lojalesni nei „Samsung“ savininkai, tačiau „Netflix“ juos abu lengvai įveikia.
    „Consumer Intelligence Research Partners“ (CIRP) anksčiau tvirtino, kad „Apple“ turi lojaliausius išmaniųjų telefonų klientus JAV ir kad ji geriau skatina žmones pereiti nuo „Android“. Tačiau dabar pasaulinis lojalumo prekės ženklui tyrimas rodo, kad „Samsung“ sąraše yra 24, „Apple“ – 2, o „Netflix“ – 1.
  • „Google“ įvairiais būdais bando „įkalbėti“ „Apple“ pradėti naudoti RDS. Dabar išleido video, pavadintą „Meet iPager“, kuriame pašiepia „Apple“ naudojamas pasenusias SMS technologijas, kai siunčiamos žinutės į kitų gamintojų įrenginius.
  • Ketvirtadienį „Apple“ išleido „iOS 17.0.1“, „iPadOS 17.0.1“, „watchOS 10.0.1“, „macOS Ventura 13.6“ ir „macOS Monterey 12.7“ atnaujinimus. Kompanija taip pat išleido „Pages“, „Keynote“, ir „Numbers“ atnaujinimus skirtus „iPhone“, „iPad“ ir „Mac“.
  • Pirmasis „iPhone 15 Pro“ atsparumo dūžiui testas pasiekė mus iš Australijos. Panašu, kad suapvalinti „iPhone 15“ titano kampai neprideda atsparumo telefonui. Lyginant su „iPhone 14 Pro“, plieninis rėmelis greičiau susibraižo, tačiau jo integracija į telefono korpusą padeda geriau išlaikyti smūgius. Kitas atsparumo faktorius yra tas, kad nerūdijantis plienas yra gana elastingas ir geriau absorbuoja smūgį, tuo tarpu titanas yra gana standus, ir jam tenkantis smūgis yra perduodamas į kitas įrenginio dalis.
    Šiame nelaboratoriniame teste mėtomi „iPhone 14 Pro“ ir „iPhone 15 Pro“ telefonai. Panašu, kad kaip nesinorėtų vilkti į dėklą naujųjų „iPhone 15“, ypač tiems, kieno rankos nėra tvirtos ir telefonas iškrenta dažnai — teks, kaip ir plauti rankas prieš jį paimant, nes riebaluoti pirštai paliks žymes (kurias galima nuvalyti drėgnu, nesiveliančiu skudurėliu) ant titaninio rėmelio. Tai, kad riebalai pakeičia „iPhone 15“ rėmelio spalvą patvirtino ir „Apple“.
  • „Apple“ pradėjo naudoti papildomą apsaugos priemonę padėsiančią pardavėjams ir pirkėjams identifikuoti, kad „iPhone 15“ dėžutė yra originali. Tam prisireiks ultravioletinės šviesos.
  • Smalsuoliams norintiems pasižiūrėti kas yra „iPhone 15 Pro“ viduje.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų