30-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

30-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kai „Apple“ pristatė ekraną nuo krašto iki krašto savo „iPhone X“, bendrovė žymiai padidino „iPhone“ ekrano plotą. Jei „Apple“ ketinimai dėl būsimų „iPhone“ kartų yra rimti, gali būti, kad „iPhone“ priekinė dalis bus išnaudota dar efektyviau, mažiau vietos sunaudojant ne ekrano elementams. Pirmadienio „TheElec“ rašoma, kad „Apple“ paprašė ekrano tiekėjų „Samsung Display“ ir „LG Display“ sukurti OLED ekrano versiją, kuri visiškai pašalintų priekinių rėmelių poreikį. Tiesa, be tokio ekrano naudos naudotojams yra ir negatyvi šio reikalo pusė — tokio ekrano naudojimas gali labai ženkliai padidinti „iPhone“ kainą.
  • Naujoje „Bloomberg“ ataskaitoje teigiama, kad „Apple“ „svarsto“ padidinti būsimų „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ modelių kainą. Ataskaitoje, kurioje cituojami įprasti „neįvardinti žmonės, susipažinę su šiuo klausimu“, teigiama, kad nepaisant prognozuojamo išmaniųjų telefonų pardavimų mažėjimo, „Apple“ planuoja padidinti bendras pajamas padidindama dviejų „iPhone 15 Pro“ modelių kainą.
  • Nedaug, bet pasitvirtinusių gandų susijusių su „Apple“ nutekintojas teigia, kad laukiamas antrosios kartos „Apple Watch Ultra“ bus lengvesnis nei pirmasis. Pirmosios kartos „Apple Watch Ultra“ sveria 61,3 gramus. Šaltinis nenurodo, kiek lengvesnis bus kitas laikrodžio modelis. „Naujojo „Apple Watch Ultra“ svoris sumažėjo“, – tai visa informacija, kuri išversta iš originalaus įrašo Kinijos socialinės žiniasklaidos svetainėje „Weibo“.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido „macOS Ventura 13.5“ atnaujinimą su eile ištaisytų saugumo spragų. Atnaujinimas išsprendžia ir vieną didesnių 2023 metų „Mac Pro“ naudotojams iškilusių problemų, kai kompiuteris pabudęs iš miego režimo atjungdavo kietuosius diskus. Kompanija taip pat išleido „watchOS 9.6“, „iOS 16.6“, „iPadOS 16.6“ ir „tvOS 16.6“ . Informaciją apie atnaujinimus rasite „Apple“ palaikymo svetainėje. Kompanija taip pat išleido senesniems „iOS“ įrenginiams skirtą operacinės sistemos atnaujinimą „iOS 15.7.8“.
  • „Apple“ tapo 785 mln. svarų sterlingų (beveik 920 mln. eurų) kolektyvinio ieškinio taikiniu. „TechCrunch“ praneša, kad kaltinimą dėl „App Store“ mokesčių JK vardu pateikė daugiau nei 1500 kūrėjų. Ieškinyje „Apple“ kaltinama piktnaudžiavimu dominuojančia padėtimi imant 15–30 % mokestį už pardavimą „App Store“ aplikacijoje‌ – politiką, kurią kritikavo kitų šalių antimonopolinės institucijos. Ieškinį programų kūrėjų vardu pateikia Rytų Anglijos universiteto Konkurencijos politikos centro profesorius Sean Ennis.
    „Apple“ mokesčiai programų kūrėjams yra per dideli ir įmanomi tik dėl jos monopolio platinti programinę įrangą „iPhone“ ir „iPad“ įrenginiuose“, – sakoma Ennis pranešime. "Mokesčiai yra nesąžiningi ir yra piktnaudžiaujama kainodara. Jie kenkia aplikacijų kūrėjams ir jų pirkėjams."
    Per pastaruosius kelerius metus „Apple“ buvo apkaltinta antikonkurencine veikla arba buvo tiriama dėl antikonkurencinės veiklos keliose kitose šalyse, įskaitant Prancūziją, Vokietiją, Nyderlandus, Pietų Korėją, Japoniją, JAV ir kt., o daugelis skundų buvo susiję su „App Store“. Dėl to „Apple“ kai kuriose šalyse buvo priversta atlikti „App Store“ pakeitimus, pavyzdžiui Pietų Korėjoje, leisti kūrėjams pasiūlyti alternatyvias mokėjimo sistemas.
  • „Apple“ praėjusį mėnesį paskelbė, kad „My Photo Stream“ paslauga bus išjungta trečiadienį, 2023 m. liepos 26 d., o tai reiškia, kad klientai, kurie vis dar naudojasi šia funkcija ir nori, kad nuotraukos būtų sinchronizuojamos su visais jų „Apple“ įrenginiais, iki tos datos turėjo pereiti prie „iCloud Photos“ naudojimo. Siekdama pasiruošti išjungimui, „Apple“ sustabdė nuotraukų įkėlimą į „My Photo Stream“ 2023 m. birželio 26 d., todėl visi vaizdai, įkelti į paslaugą iki tos datos, buvo saugomi „iCloud“ įprastą 30 dienų laikotarpį iki paslaugos išjungimo.
  • Investicinio banko „Morgan Stanley“ analitikai tikisi, kad „Apple“ birželio mėn. pajamos bus tokios, kokių ir tikėtasi, tačiau taip pat teigia, kad rugsėjį pasibaigsiantį ketvirtį išaugs daug daugiau.
  • Kompanija „Apple Original Films“ spalio mėnesį pristatys dokumentinį filmą „The Pigeon Tunnel“ („Balandžių tunelis“), kuriame išsamiai atpasakojami garsaus autoriaus ir buvusio šnipo John Le Carré šeši gyvenimo dešimtmečiai. David Cornwell, žinomas kaip John Le Carré, yra buvęs britų šnipas ir šnipinėjimo romanų, įskaitant „The Spy Who Came In from the Cold“ ir „Tinker Tailor Soldier Spy“ autorius.
  • „Wanted: The Escape of Carlos Ghosn“ bus keturių dalių dokumentinis filmas rodomas per „Apple TV+“, kuriame išsamiai atvaizduojamas generalinis direktorius, kuris nuo baudžiamojo persekiojimo už tariamus finansinius nusikaltimus Japonijoje pabėgo muzikiniams instrumentams skirtoje dėžėje. Keturių dalių seriale pateikiamos detalės ir interviu su buvusia žaliąja berete Mike Taylor, kuris planavo Ghosn išvykimą iš Japonijos. Ir pirmą kartą Ghosn papasakos savo istoriją. Libano kilmės prancūzų vadovas Carlos Ghosn buvo „Renault“ ir „Nissan“ generalinis direktorius, strateginio „Renault-Nissan-Mitsubishi“ aljanso vadovas bei ilgametis automobilių įmonių vadovas. Ghosn atsistatydino iš „Nissan“ generalinio direktoriaus pareigų 2017 m. balandžio 1 d., likdamas bendrovės pirmininku.
  • Prieš premjerą 2023 m. rugpjūčio 9 d., „Apple TV+“ išleido 60 sekundžių animacinės komedijos „Strange Planet“ anonsą.
  • „Apple“ bendradarbiavo su K-pop grupe „NewJeans“ kuriant „Shot on iPhone“ muziką jų singlui „ETA“. „NewJeans“ yra Pietų Korėjos penklių merginų grupė. Grupė „Apple“ dalyvavimą klipo filmavime atskleidė „YouTube“. Šis muzikinis vaizdo įrašas buvo nufilmuotas „iPhone 14 Pro“.
  • Pirmasis „Invasion“ sezonas buvo įžanga į karą su ateiviais, o dabar mūšis tikrai prasideda. Bent jau taip atrodo serialo naujojo 2 sezono „Apple TV Plus“ anonse. Antrasis sezonas startuos „Apple TV“ rugpjūčio 23 dieną.
  • „TFI Securities“ analitikas Ming-Chi Kuo pasidalino informacija apie tai, kad jo žiniomis, „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“ bus diegiamos 48 megapikselių kameros. Savo žiniaraštyje Kuo teigia, kad „Apple“ pavyko išspręsti kai kurias daugiasluoksnio CMOS jutiklio problemas. Kuo teigia, kad „Sony“ padidino savo gamybinius pajėgumus 100-120 proc. tam, kad patenkintų „Apple“ poreikius, taip pat sumažindama tiekimus „Android“ telefonų gamintojams. Anksčiau buvo teigiama, kad „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“ liks su 12 megapiksleių kameromis, o nauji ir daugiau šviesos praleidžiantys CMOS jutikliai bus diegiami tik brangesniuose „iPhone“ modeliuose.
    Prieštaringų gandų susijusių su „iPhone 15“ kameromis nemažai. Pavyzdžiui vienas insaidereis Kinų „Weibo“ tinkle teigia, kad „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ foto-jutikliai bus tokie patys kaip ir „iPhone 14“ modeliuose, t.y. jutiklio dydis išliks toks pats. Tad net ir su 48 megapikselių skiriamąja geba, jei matrica išliks tokio pačio dydžio — naudos praktiškai jokios.
  • „Apple“ avarinė SOS per palydovą funkcija „iPhone“ padėjo išgelbėti du Italijos kalnuose pasiklydusius turistus. Per išvyką Apeninų kalnuose žygeiviai pasiklydo vietovėje, kurioje nebuvo mobiliojo telefono signalo. Laimei, jie turėjo „iPhone 14“, kuris suteikė galimybę prisišaukti pagalbos pasinaudojus palydovinio tekstinio pranešimo paslauga. Tada juos išgelbėjo vietos ugniagesiai.
    „Gegužės mėnesį „Apple“ skubios pagalbos SOS funkcija suvaidino itin svarbų vaidmenį gelbėjant 10 žygeivių, pasiklydusių Santa Paulo kanjono „Last Chance“ apylinkėse.
    Birželio mėnesį Kalifornijos Angeles nacionaliniame miške žygeivė buvo išgelbėta, kai jai pavyko pasinaudoti savo „iPhone 14“ avarine SOS per palydovą funkciją.
    Sausio mėn. skubios pagalbos SOS per palydovą funkcija padėjo išgelbėti dvi moteris, įstrigusias Kanados Britų Kolumbijos provincijoje. Moterys grįždamos į Albertą pastebėjo, kad greitkeli uždarytas dėl nelaimingo atsitikimo. Pasinaudojusios „Google“ žemėlapiais surado alternatyvų maršrutą ir pasirinko Holmes miško tarnybos kelią. Tačiau ir ten jų tykojo nesėkmė — sniego siena, o kai moterys bandė pro ją prasibrauti — įstrigo. Ten nebuvo mobiliojo ryšio paslaugų, bet viena iš jų turėjo „iPhone“ ir suaktyvino SOS paslaugą. Vėliau gelbėtojų komanda jas surado, ištraukė iš jų automobilį ir nukreipė į kelią.
  • „Apple“ paskelbė trečiojo „The Morning Show“ sezono anonsą.
  • Neseniai paskelbtame tyrimo pranešime „Barclays“ analitikas Tim Long prognozuoja, kad „iPhone 15 Pro“ gali kainuoti 1099 USD, tai yra 100 USD daugiau nei „iPhone 14 Pro“. Be to, jis sako, kad „iPhone 15 Pro Max“ gali kainuoti 1299 USD – 200 USD daugiau nei „iPhone 14 Pro Max“. Analitiko teigimu „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“ kainos išliks nepakitusios – 799 ir 899 USD.
    Naujoji „iPhone“ serija bus pristatyta tik šį rudenį, tačiau šiais metais yra daug ankstyvų informacijos nutekėjimų. Tikimasi, kad „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Pro“ palaikys „Dynamic Island“ funkciją, o korpusas bus keramikinis, tačiau kiti gandonešiai teigia, kad „iPhone 15 Pro“ turės plonesnius rėmelius, titano korpusą ir 8 GB RAM.
  • Svetainė „Patently Apple“ rado neseniai „Apple“ pateiktą patentą. Jame aprašomos ausinės, kurios gali analizuoti smegenų veiklą naudojant įvairius jutiklius. Tai leis ausinėms atlikti elektroencefalografiją (EEG), elektromiografiją (EMG), elektrookulografiją (EOG) ir elektrokardiogramą (EKG) ir nustatyti smegenų, akių, širdies bei kitų organų ligas.
  • Tim Cook negalėjo gauti „Apple Card“ kredito kortelės likus mėnesiui iki jos pristatymo, rašo „The Information“. Cook paraišką atmetė automatinė patikros sistema, kurią „Apple“ sukūrė kartu su „Goldman Sachs“. Sistema tikrina informaciją apie paraišką kredito kortelei gauti pateikusio asmens pajamas, išlaidas, skolas ir turtą, kad nuspręstų, ar pareiškėjas gali gauti kortelę. Dažniausiai bankai atsisako išduoti paskolas klientams dėl blogos kredito istorijos. Tačiau Cook paraiška buvo atmesta, nes sistema nusprendė, kad jis yra sukčius, o ne tikrasis „Apple“ generalinis direktorius. Problema buvo išspręsta paprastai: „Goldman Sachs“ padarė išimtį ir rankiniu būdu patvirtino T. Cook kredito kortelę.
  • „Apple“ išleido 175-ą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją su pataisytomis klaidomis ir patobulintu naršyklės darbo našumu.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų