39-os 2021 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

39-os 2021 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ išleido „iOS 15.0.1“ ir „iPadOS 15.0.1“ atnaujinimus ištaisančius kai kurias nedideles naujųjų operacinių sistemų klaidas, taip pat ir klaidą neleidusią „Apple Watch“ pagalba atrakinti „iPhone 13“ kai jo naudotojas dėvi kaukę.
  • Mėgstantiems įvairius darbastalius savo „iPhone“, „iFixit“ paviešino išardyto „iPhone 13 Pro“, „iPhone 13 Pro“ rentgeno vaizdo, išardyto „iPhone 13 Pro Max ir jo rentgeno vaizdo nuotraukas, kurias galima išsisaugoti ir naudoti kaip telefono darbastalio nuotraukas, kurios sudarys permatomumo iliuziją. Šios nuotraukos apsaugotos Nekomercinio naudojimo - Analogiško platinimo 3.0 Nepritaikyto jurisdikcijai (CC BY-NC-SA 3.0) licencija. Trumpiau tariant šiais vaizdais galite: dalintis, juos kopijuoti ir platinti bet kokiomis priemonėmis ir formatais, bei jas adaptuoti — remiksuoti, redaguoti, perdirbti ar kurti jų pagrindu.
  • „Microsoft“ paskelbė jog spalio 5 dieną išleis „Office 365“ licencijuojamą ne prenumeratos pagrindu. „Home and Student“ versijos kaina 150 JAV dol., o „Home and Business“, kurios sudėtyje yra „Outlook“ — 250 JAV dol. Kokios šio įsigyjamo aplikacijų paketų kainos bus Lietuvoje ar euro zonos šalyse kol kas nėra žinoma.
  • Birmingham’o ir Surrey universitetų ekspertai panaudojo užrakintą „iPhone“ mokėjimui per NFC terminalą taip atskleisdami „Apple Pay“ funkcijos „Express Transit“ (sukurtos veikti su „Visa“ ir skirtos keliautojams padėti greitai įsigyti bilietus prie praėjimų) saugumo spragas. „Visa“, savo ruožtu, atsakė jog visi mokėjimai atliekami naudojant šią sistemą yra saugūs ir toks scenarijus negali būti pakartotas realiose gyvenimiškose sąlygose už laboratorijos ribų.
  • „Apple“ jau kuris laikas nekomplektuoja „iPhone“ su ausinėmis ir įkrovikliais. Kompanija tai aiškina aplinkosaugos sumetimais. Tačiau Prancūzijoje situacija kiek kitokia. Nors prancūzai yra taip pat garsiai šūkalojantys apie ekologiją, atšilimą bei tai jog reikia užmušti bebrą ir išsaugoti medį — šioje šalyje vyriausybės nurodymu „iPhone“ komplektuojami su „EarPods“ ausinėmis. Daugelis šalių išleido įstatymus nurodančius riboti radijo signalus siunčiančių įrenginių galingumą, nes radijo bangos signalo perdavimo diapazone neigiamai veikia žmogaus organizmą. Nežiūrint to, jog „Apple“ sukūrė „iPhone“ taip, kad artumo jutiklis gali atskirti kada telefono aparatas yra netoli galvos ir susilpninti signalo stiprumą — Prancūzijos įstatymų leidėjams to pasirodė negana. Šalies vyriausybė ragina gyventojus telefoninio pokalbio metu naudoti ausines, o ne glausti telefono aparato prie galvos ir atitinkamai išmanių telefonų gamintojus įpareigoja išmaniuosius telefonus komplektuoti su ausinėmis. Tad jei norite ne tik sutaupyti porą dešimčių eurų (Prancūzijoje „iPhone 13 mini“ kaina nuo 809€, o „iPhone 13“ nuo 909€), bet ir gauti telefoną su ausinėmis — pirkite Prancūzijoje :).
  • „Apple“ pirmuosius, 2015 metais išleistus „Apple Watch“ priskyrė prie vintažinių — pasenusių. Prie į pasenusių sąrašą pateko ir 2015 metais išleisti 13 ir 15 colių Retina ekranų įstrižainę turintys „MacBook Pro“ kompiuteriai.
  • Trečio 2021 metų ketvirčio metu išmaniųjų įrenginių naudotojai žaidimams ir aplikacijoms išleido beveik 34 milijardus JAV dolerių („Apple“ ir „Google“ aplikacijų parduotuvėse).
  • „Apple“ išleido įrenginių palaikymo atnaujinimus skirtus „macOS Big Sur“ ir „Catalina“. Anot „Apple“ šie atnaujinimai skirti užtikrinti sklandų „iOS“ ir „iPadOS“ įrenginių atnaujinimą ir atstatymą. Jei kartais Jums tai aktualu, šiam atnaujinimui įdiegti kompiuteryje nebūtinai turi būti įdiegta „macOS Big Sur 11.6“ versija.
  • Rugpjūtį „Apple“ CEO Tim Cook pardavė daugiau nei 5 milijonus jo turėtų kompanijos akcijų už daugiau nei 750 mln. JAV dol. Sekmadienį Cook gavo 255 000 kompanijos akcijas, kurių vertė grubiais paskaičiavimais yra apie 35,5 milijonai JAV dol.
  • „Apple“ išleido naujas San Francisco ir New York šriftų versijas, kurias programuotojai gali naudoti savo aplikacijų kūrime. Kompanija taip pat atnaujino ir SF Symbols rinkinį ir dabar jame yra 3100 skirtingų ženkų skirtų programinės įrangos projektavimui. Atsisiųsti ir susipažinti su šiuo rinkiniu galima „Apple“ svetainėje programuotojams.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų