23-os 2019 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

23-os 2019 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Žinomas gandų skleidėjas @PineLeaks teigia, kad „iOS 13“ pagaliau atsiras „Calculator“ aplikacija skirta „iPad“. Tiesa, kol kas nėra aišku aš ši aplikacija pasirodys nuo pirmosios „iOS 13“ versijų ar atsiras kiek vėliau.
  • „Apple“ paskelbė trumpą „Shot on iPhone XS“ filmą pavadintą, „Las Cholitas Voladoras“ (Skraidančios čiolitos), apie to paties pavadinimo moterų imtynių asociaciją įsikūrusią El Alto, Bolivijoje.
  • Nors „Apple“ jau nebegamina „AirPort“ stotelių — pasirodė joms skirtas atnaujinimas 7.9.1. ištaisantis kelias klaidas viena kurių yra gana bjauri.
  • Pirmadienį įvyko WWDC19 konferencija, kurios metu „Apple“ pristatė naujas „iOS“, „macOS“, watchOS“, „tvOS“ operacinės sistemas ir naujus „Mac Pro“ kompiuterį ir 6K monitorių.
  • Prieš JAV technologijų milžinę „Alphabet“, kuri valdo interneto paieškos sistemą „Google, taip pat tokias bendroves kaip „Facebook“, „Apple“ ir „Amazon“, JAV institucijos pradėjo rengti antimonopolinį tyrimą. Pirmadienį „Bloomberg“ su tyrimo eiga susipažinę šaltiniai nurodė, kad JAV Federalinė prekybos komisija pradės tyrimą dėl to, ar bendrovių „Facebook“ ir „Amazon“ verslo praktikos pažeidžia konkurencijos taisykles skaitmeninėje rinkoje. „Reuters“ šaltinių teigimu, JAV Teisingumo departamentas turėtų pradėti rengti tyrimą dėl „Apple“ ir „Alphabet“ vaidmens rinkoje. „Atvira interneto prieiga suteikė neišmatuojamų privalumų amerikiečiams, įskaitant ekonomikos augimą, didžiules investicijas ir naujas galimybes švietimo srityje. Vis dėlto JAV auga susirūpinimas, kad kelios didžiosios korporacijos yra užėmusios pagrindinių elektroninės prekybos, turinio dalijimosi ir komunikacijų arterijas“, – „The Guardian“ cituoja JAV Kongreso narį, Teismų komiteto pirmininką Jerroldą Nadlerį.
  • „iOS“ aplikacijas kuriantys programuotojai padavė „Apple“ į teismą, grupiniame ieškinyje kaltindami kompaniją, kad ši naudojasi savo „App Store“ monopoliu ir renka jų pelną žudančius komisinius.
  • Pristatydama „macOS Catalina“ „Apple“ leido suprasti, kad „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje nebeliks „iTunes“ aplikacijos — ją pakeis trys kitos: „Music“, „Podcasts“ ir TV. O kaip „Windows“ platformoje naudojantiems „iTunes“? Pasirodo „Windows“ pasaulyje viskas liks kaip buvę ir klausytis muzikos, valdyti įrenginius ir pirkti turinį „Windows“ naudotojai ir toliau galės „iTunes“ aplikacijoje.
  • Panašu, kad „macOS Catalina“ nebeliks prieš 14 metų pristatytos „Dashboard“ funkcijos. Didele dalimi „Dashboard“ išpopuliarėjo „Sticky Notes“ aplikacijos dėka. Nuo 2011 metų keitėsi prieigos prie „Dashboard“ principai, tačiau šio „prietaisų skydelio“ dizainas nekito. Kaip ten bebūtų, daugelis „Mac“ naudotojų šios funkcijos nenaudoja ir manau jog yra nemažai tokių, kurie apie ją apskritai nieko nežino.
  • Po gana sudėtingo „iOS 13“ beta versijos skirtos programuotojams diegimo, programuotojai pasiūlė „Apple“ šį procesą supaprastinti, bent jau viešiems beta testuotojams. „Apple“ atsakė, kad viešiems testuotojams skirtą „iOS 13“ beta versiją, kai ši pasirodys, bus galima įdiegti tiesiog per Wi-Fi.
  • „Twitter“ paskelbė, kad jos oficiali aplikacija skirta „Mac“, po beveik metų pertraukos po to kai kompanija nutraukė jos palaikymą, grįš į „macOS“. Greičiausiai šia aplikacija galės džiaugtis ne visi „Mac“ naudotojai, o tik tie, kurie savo „Mac’uose“ įdiegs „macOS Catalina“.
  • „Apple“ WWDC19 metu pristatė visai gerą funkciją — „Sign in with Apple“ mygtuką leidžiantį konfidencialiai prisijungti prie svetainių ir paslaugų naudojant „Apple ID“. Tačiau yra viena nedidelė sąlyga. Nors šio mygtuko naudojimas nėra privalomas, „Apple“ primygtinai „nori“, kad tas mygtukas būtų aukščiau kitų — „Facebook“ ir „Google“ — programuotojai pažymi, kad būtent toks mygtukų išdėstymas yra teisingiausias ir greičiausiai leis gauti patvirtinimą iš „Apple“. Tačiau yra ir kita medalio pusė. Toks mygtukų išdėstymas ar „Apple“ prašymas taip padaryti gali iškviesti antimonopolines diskusijas, nes naudotojai dažniausiai intuityviai spaudžia ant pirmojo mygtuko ir „Sign in with Apple“ mygtukui esant pirmajam mygtukų eilėje, „Apple“ turėtų viršenybę prieš „Google“ ir „Facebook“.
  • Kalbama, kad „Apple“ planuoja įsigyti savaeigių maršrutinių autobusų kompaniją „Drive.ai“.
  • „Apple“ išleido „Safari Technology Preview“ 84-tą versiją.
  • „Apple“ pradėjo pildyti informacijos susijusios su „iOS 103“ ir „macOS Catalina“ puslapius. Kompanija informuoja, kad „iOS 13“ ir „macOS Catalina“ kad nutraukia seno saugumo standarto SHA-1 palaikymą. Tai gera žinia, nes jau egzistuoja gerokai saugesni SHA-2 ir SHA-3 standartai.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacija

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų