40-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

40-os 2018 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Vienas „Reddit“ tinklo naudotojas jau pakeitė 6 „iPhone XS“ telefonus. Priežastis — nekokybiškas ekranas. „Reddit“ naudotojas prisistatantis quitethewaysaway slapyvardžiu teigia, kad net atjungus „True Tone“ funkciją „iPhone XS“ rodo gerokai geltoniau. Keista, nes šie ekranai pripažinti geriausiais. Tuo tarpu su „iPhone XS Max“ ekranu ir jo atvaizduojamomis spalvomis viskas tvarkoje, teigia quitethewaysaway. Aš nors akivaizdaus skirtumo nematau, tačiau šalia vieną kito padėjus „iPhone X“ ir „iPhone XS Max“ matau, kad „XS Max“ spalvos vos vos šiltesnės.
  • „Forbes“ , kad prasidėjo pirmoji teisminė byla, kurioje teisėsauga reikalauja įtariamojo atrakinti savo „iPhone“ veido pagalba. Viskas prasidėjo rugpjūčio 10 dieną, kai Ohajo valstijos gyventojas Grant Michalski buvo apkaltinas vaikų pornografijos gavimu. Turėdami orderį teisėsaugos pareigūnai pareikalavo, kad Michalski atrakintų savo telefoną „Face ID“ pagalba — ką jis ir padarė. Tada FTB agentai peržiūrėjo jo telefone esančią informaciją. Vėliau jam buvo pateikti kaltinimai. Viskas būtų neblogai, ir anksčiau yra buvę bylų kur įtariamuosius vertė atrakinti savo įrenginius įvedant slaptažodį ar pirštų atspaudo pagalba. Tačiau šis atvejis yra pirmasis, kuriame žmogų reikalavo atrakinti jo telefoną veido pagalba. Pagal JAV teisę, vertimas ką nors atrakinti jo įrenginį įvedant slaptažodį yra penktos JAV konstitucijos pataisos pažeidimas ir tai yra nusižengimas įstatymui. Tiesa, yra išleistas ir paaiškinimas, kuriame teigiama, kad biometrinių duomenų, tokių kaip „Touch ID“ ar „Face ID“ naudojimas atrakinant įrenginius nėra tas pats kas slaptažodžio įvedimas.
  • Kai kurie „iOS 12“ naudotojai skundžiasi, jei jie pakeitė telefono numerį — jų „iMessage“ žinutės išsiunčiamos visai ne tam pašnekovui, kuriam buvo skirtos. Tai, greičiausiai, nevykęs „Apple“ bandymas ištaisyti problemą, kuri buvo gaunant žinutes iš to paties asmens kai jis jas siunčia iš skirtingų įrenginių. Pavyzdžiui pašnekovas jums atsiuntė „Message“ žinutę iš savo „Apple ID“, vėliau pokalbį tęsė siųsdamas „iMessage“ žinutes iš telefono numerio o dar po kurio laiko atsiuntė SMS iš „Android“ įrenginio. Anksčiau visos tokios žinutės būdavo apjungiamos į skirtingus pokalbius. „iOS 12“ kompanija pabandė šį nepatogumą pašalinti ir žinutes apjungė. Rezultatas gavosi tas, kad kartais į tuos pokalbius gali būti apjungti visai nieko bendro su pokalbiu neturintys žmonės ir išsiųstas atsakymas į tą pokalbį nusiunčiamas su juo nesijusiu žmogui. Tokių nusiskundimų yra ne vienas ir ne du — „Apple“ forume: 1, 2, 3, 4; Twitter ir Reddit.
  • „Apple“ išleido nemokamus „Everyone Can Create kursus, kuriuose moko kaip redaguoti nuotraukas ir video, kurti muziką bei piešti „iPad“. Kompanija taip pat išleido ir mokytojams skirtą „Everyone Can Create: Teacher Guide“, kurio tikslas padėti mokytojams ir dėstytojams mokymo procesą padaryti kūrybiškesniu.
  • „iPhone XS“ ir „iPhone XS Max“ kritimo iš daugiau nei 3 metrų aukščio ant kieto pagrindo. Sudėtingiau „Max“ modeliui sekėsi sėkmingai nusileisti krentant iš daugiau nei 6 metrų aukščio.
  • Kasmet, pasirodžius naujiems „iPhone“ modeliams. Juos tik įsigiję blogeriai ir kitokie „ekspertai“ visaip mėto ir tikrina jų patikimumą.
  • HP sukūrė „Spectre Folio“ kompiuterį, kurio korpusas pagamintas iš odos.
  • „Google“ greitai išleis patobulintą savo „Google Maps“ aplikaciją skirtą „iOS“. Naujas pasirodantis langelis informuos ar reikia papildomai laiko nuvykti į tikslą dėl padidėjusio eismo intensyvumo. 80 regionų pasaulyje naudotojai galės matyti žemėlapyje kur jų autobusas, troleibusas ar metro yra šiuo metu realiame laike. Sidnėjuje „Google Maps“ rodys ir kiek pilnas yra viešojo transporto konkretus autobusas ar traukinys. Šią funkciją „Google“ žada plėsti ir į kitas šalis. Galiausiai „Google“ sako, kad jos žemėlapių aplikacijoje taip pat bus įdiegtas „Spotify“, „Apple Music“ ir „Google Play Music“ grotuvų valdymas.
  • Kai kurie naudotojais skundžiasi, kad „iPhone XS“ akumuliatorius nekraunamas jei jo ekranas išjungtas. Tokių nesiskundžiančių yra gana nemažai. Kai kurie tokį „iPhone“ elgesį sieja su „iOS 11.4.1“ atsiradusia nauja funkcija ribojančia prieigą prie USB, tačiau vargu ar tai tiesa, nes šios funkcijos atjungimas problemos ją patiriančiuose „XS“ neišsprendžia. Tuo viskas nesibaigia. Kai kurie tokias problemas patiriantys „iPhone“ modeliai, kartais nepradeda įkrovimo net ir juose aktyvavus ekraną, o kiti pajungus prie jų laidą apskritai nenori pabusti.
  • „Google“ atnaujino savo „YouTube“ aplikacijos galimybes papildydama ją plataus dinaminio diapazono (HDR) video palaikymu dviems naujiems „iPhone“ modeliams. Dabar HDR video „YouTube“ aplikacijoje gali žiūrėti trijų „iPhone“ modelių savininkai: „iPhone X“, „iPhone XS“ ir „iPhone XS Max“.
  • Naujuose „Apple Watch“ modeliuose „Apple“ yra įdiegtus funkciją, kuri leidžia nustatyti jog žmogus nukrito. Tačiau ši funkcija tapti būti ir nemalonumų priežastimi. Žmogui nukritus, laikrodis signalizuoja: vibruoja, garsiai signalizuoja ir rodo pranešimus ekrane. Jei šios priemonės nepadeda ir žmogus neatsistojo — laikrodžio ekrane pasirodo mygtukai: SOS, „Aš nukritau, bet man viskas gerai“ (I fell, but I’m OK) ir „Aš nenuktritau“ (I did not fall), o jei laikrodžio savininkas nereaguoja ir į tai — laikrodis automatiškai susisiekia su pagalbos tarnybomis. JAV 911 tarnybos operatoriai kasdien gauna galybę iškvietimų pasiųstų „Apple Watch“, kurie juos pasiekia iš serviso centrų. Taip pat yra ir iškvietimų dėl laikrodžio naudotojo nedėmesingumo, kai naudotojas per klaidą paspaudė ne ant to mygtuko. Kalifornijos universiteto teisės profesorė Elizabeth Joh mano, kad tokie automatiniai iškvietimai gali tapti teisinių problemų priežastimi. Reikalas tas, kad gelbėtojai į žmogaus butą ar namą gali patekti tik tokiu atveju jei žmogaus gyvybei gresia pavojus, priešingu atveju reikalingas orderis. Jei tai klaidingas iškvietimas, tokį iškvietimą išsiuntusio įrenginio savininkui gali gręsti didelė bauda ar net baudžiamoji byla. Taip pat egzistuoja ir nemaža rizika patiems gelbėtojams. Į tokį pranešimą išsiuntusio, bet apie tai nenutuokiančio savininko namus patekę gelbėtojai gali gauti kulką į kaktą, nes savininkas jų vizito nesitiki ir nieko nelaukia.
    Nukritimo nustatymo funkciją galima išjungti: Watch aplikacija „iPhone“ → My WatchEmergency SOSFall Detection.
  • „Verizon“ paleido pirmąjį pasaulyje komercinį 5G mobilų tinklą. Kol kas šis tinklas bus prieinamas tik Houston, Indianapilis, Los Angeles ir Sacramento miestuose. Pirmuoju pasaulyje Verizon 5G tinklo klientu tapo Houston’o gyventojas Clayton Harris. Nespėjusiems susipažinti su 5G:
    Tinklo tipasatsisiuntimo greitis
    3G354Kbps
    4G100Mbps
    5G1–20Gbps (teorinis)

    Realus 5G greitis priklauso skiriasi matyt nuo naudojamos technologijos ir kitų faktorių. Manau realus greitis bus apie 2–4Gbps. Šiek tieo daugiau apie 5G ir greičius informacijos rasite 5g.co.uk svetainėje.
  • Panašu, kad „Apple“ sakydama, kad naujiems „Apple watch Series 4“ laikrodžiams tiks seni laikrodžių dirželiai pasakė ne visą ar ne visiškai tiesą. Premium klasės „Apple Watch“ dirželių gamintoja JUUK pranešė, kad „Apple“ 0,6 mm pagilino dirželio įkišimo ertmę ir dėl šios priežasties, naudojant kai kuriuos senesnius dirželius atsiras tarpas ir jie klibės ir laikysis ne itin patikimai.
  • „Apple“ paviešino geriausias „iPhone XS“ pagalba padarytas ir „Instagram“ tinkle paskelbtas nuotraukas. „Apple“ patikusias nuotraukas rasite kompanijos svetainėje.
  • Specialistai laboratorijose patikrino naujųjų „iPhone XS“ LTE greitį, tradiciškai palygindami jį su kitais telefonais. Trumpai tariant „iPhone XS“ ir „iPhone XS Max“ LTE greitis didesnis nei „iPhone X“, tačiau mažesnis nei „Galaxy Norte 9“ ar „Pixel 2“.
  • iPhon.fr rašo, kad naktį iš pirmadienio į antradienį kai kurie Prancūzijos ir Vokietijos „iPhone“ ir „Apple Watch“ naudotojai gavo pakvietimus įjungti „Apple Pay Cash“ paslaugą susiejant ją su Prancūzijoje ir Vokietijoje esančių bankų išduotomis mokėjimo kortelėmis. „Apple Pay Cash“ paslauga startavo 2017 metais ir šiuo metu yra prieinama tik JAV naudotojams.
  • „Apple“ išleido antrąją „iOS 12.1“ beta versiją, kurioje ištaisyta klaida neleidusi kai kuriems „iPhone XS“ akumuliatoriams krautis kai šie prie įkroviklio pajungiami užrakintu ekranu. Ši „iOS“ versija pasipildė ir 70-čia naujų Emoji paveikslėlių.
  • „Apple“ išleido antrą, programuotojams skirtos, „macOS Mojave 10.14.1“ beta versiją.
  • Spalio 2 dieną „Apple“ akcijos AAPL vėl buvo rekordinėse aukštumose 230 JAV dol. už akciją. Biržos prekybos akcijomis dienos uždarymo kaina „Apple“ akcijoms buvo 229,28 JAV dol.
  • Rugsėjo mėnesį vykusio pristatymo metu „Apple“ daug nepostringavo apie „Apple Watch Series 4“, tik paminėjo, kad jame įdiegtas procesorius yra du kartus greitesnis už esantį „Series 3“ modeliuose. Vienas programuotojas aklai nepasitikėjo „Apple“ žodžiais ir nutarė patikrinti naujojo laikrodžio greitį. Steve Troughton-Smith sukūrė demonstracinę aplikaciją, kuri naudoja „Metal“ ir realaus laiko našumo rodiklių atvaizdavimą. Programuotojas nustatė, kad naujasis laikrodis be problemų gali atvaizduoti vaizdus 60 kadrų per sekundę greičiu. Kas įdomu, kad ši daug procesoriaus pajėgumų naudojanti aplikacija, procesorių apkrauna tik 64 proc. Smith teigia, kad norint gauti tokius pačius rezultatus reikia naudoti „iPhone 6s“ ar naujesnį modelį. Išeitų, kad naujasis laikrodis greitesnis nei trijų metų senumo „iPhone“.
  • Mėnesį pailsėjęs patentų trolis „Unilok“ vėl kviečia „Apple“ į teismą. Šį kartą bus kalbama apie Jonathan Griffith JAV patentą Nr. 7,136,999, kuriame aprašyta technologija kaip sukurti saugią aplinką duomenų tarp dviejų įrenginių perdavimui. Kitaip tariant „AirDrop“.
  • Kai kurie XS ir „XS Max“ telefonų naudotojais skundžiasi LTE ryšio problemomis. „Apple“ apie tai žino ir susisiekusi su kai kuriais šių telefonų naudotojais užduoda jiems klausimus ir klausia ar jie sutiktų įdiegti mobilaus ryšio dažnių juostos sekimo registratorių, kurio pagalba galima stebėti ryšio kokybę. Reikia matyt artimiausiu laiku pasirodysiančiame „iOS 12“ atnaujinime bus ištaisyta ši ir dar kelios klaidos.
  • „Apple“ sumažino „BeatsX“ ausinių kainas ir kai kurių spalvų modelius išėmė iš prekybos.
  • „Mixpanel“ duomenimis „iOS 12“ aplenkė „iOS 11“ — „iOS 12“ įdiegta didesniame „Apple“ mobilių įrenginių kiekyje.
    Situacija „Android“ stovykloje visiškai prasta šiuo klausimu. Naujausia Pie operacinė sistema, išleista anksčiau už „iOS 12“ įdiegta viso labo tik 1,18 proc. įrenginių.
  • Spalio 4 dieną Siri sukako 7-eri.
  • Jei „Apple“ išleidus naują „iPhone“ (nuo pirmojo „iPhone“ iki „iPhone X“) tokią pinigų sumą, kiek kainavo tie „iPhone“ būtumėte išleidę „Apple“ akcijoms — nuo 2007 iki 2017 metų į AAPL būtumėte suinvestavę 10 240€, tačiau šių akcijų vertė dabar būtų 56 096€.
  • „Wall Street Journal“ žurnalistė Joanna Stern paprašė vienos Holivudo profesionalios dublerės (atliekančios visokius kritimus ir panašiai vietoje aktorių) išbandyti „Apppe Watch Series 4“ nukritimų aptikimo funkcijos darbą.
  • „Apple“ nutarė šiek tiek palengvinti neautorizuotų servisų užsiimančių „Mac“ remontais darbą. Suremontavus 2018 metų „MacBook Pro“ ar „iMac Pro“ kompiuterį su T2 lustu reikia paleisti AST2 . Be šio veiksmo neįsijungs, nes remontas bus laikomas nebaigtu. Programinė AST2 įranga prieinama tik „Apple“ autorizuotiems serviso centrams.
  • Manoma, kad sekančios kartos „Apple Pencil“ bus naudojama ultragarso technologija. Tai naudojimąsi šiuo virtualiu rašikliu padarys dar natūralesniu, o tekstas ar paveikslėlis sukurtas tokiu rašikliu bus tikslesnis.
  • Šių metų spalio 5 dieną, praėjo septyneri metai nuo Steve Jobs mirties. Šią dieną „Apple“ CEO Tim Cook prisiminė Steve žinute savo „Twitter“ paskyroje sakydamas, kad prisimena jį kiekvieną dieną. Steve mirė sulaukęs 58-ų pralaimėjęs kovą su kasos vėžiu.
  • „Bloomberg“ rašo, kad Kinijos šnipai įdiegė mažučius mikročipus beveik trisdešimties JAV kompanijų serveriuose tarp kurių minimos „Amazon“ ir „Apple“. Tokiu būdu Kinijos vyriausybė gavo prieigą prie labiausiai jautrių JAV infrastruktūrų duomenų. Tiek „Amazon“, tiek ir „Apple“ tokią informaciją neigia. Kibernetinio saugumo specialistai iš GCHQ (tai britų ekvivalentas amerikiečių Nacionalinio saugumo agentūrai — NSA), kalbėdami su „Reuters“ teigė, kad nėra jokio pagrindo netikėti tokios informacijos paneigimais iš „Apple“ ir „Amazon“
  • Spalio 6 dieną „Apple“ pradeda „EU Code Week“ sesijų maratoną, kurio metu nemokamai bus mokoma programuoti. Nuo spalio 6 iki 21 dienos „Apple“ surengs daugiau kaip 2000 nemokamų programavimo pamokų - bent vieną Swift programavimo pamoką kiekvieną dieną kiekvienoje iš Europos „Apple Store“ parduotuvių.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų