Kiek prarado vienas iš Apple įkūrėjų kompanijos akcijas pardavęs 1976 metais

Pinigai
„Apple“ kapitalizacija pirmą kartą peržengė vieno trilijono JAV dolerių ribą. Ši žinia vienus verčia džiūgauti, bet yra ir tokių, kuriems ši žinia galėjo išspausti ir sunkų atodūsį. Tiesa, dabar kompanijos vertė yra šiek tiek žemiau dvylika nulių turinčios skaičiaus išraiškos.

Ketvirtadienį, technologijų gigantės akcijos (AAPL) kaina šoktelėjo 2,9 proc. ir „Apple“ kapitalizacija persirito per 1 trilijono JAV dolerių vertės barjerą. Akcijų prekybos metu kompanijos kapitalizacija buvo pasiekus 1,006 trilijoną JAV dolerių.

Bet šį kartą ne apie tai. Pabūkime lietuviais ir palepinkime savo piktdžiugą ir paskaičiuokime svetimus pinigus. Teisingiau, kiek jų neteko vienas „Apple“ įkūrėjų kompanijos akcijas pardavęs 1976 metais.

Daugelis „Apple“ kompanijos entuziastų žino, kad kompaniją 1976 metų balandį įkūrė Steve Jobs, Steve Wozniak ir Ronald Wayne. Tačiau, Ronald Wayne 1976 metų balandžio 12 dieną savo akcijas pardavė. Aš žinoma nežinau, tačiau manau jog šio savo žingsnio jis gailisi didesnę savo gyvenimo dalį.

Vienas iš Apple įkūrėjų Ronald Wayne, turėtas 10 procentų kompanijos akcijų pardavęs praėjus 11-ai dienų nuo kompanijos įkūrimo.
Ronald Wayne

Dabar Ronald Wayne yra 84 metai. Vienu iš „Apple“ įkūrėju jis tapo kai jam buvo 42. Jam priklausančių 10 proc. kompanijos akcijų Wayne atsikratė praėjus 11 dienų nuo kompanijos įkūrimo. Už parduotas „Apple“ akcijas jis gavo 800 dolerių. Dar 1 500 dolerių jam buvo išmokėti už tai, kad jis sutiko atsisakyti bet kokių pretenzijų jo įkurtai kompanijai.

Jei Ronald Wayne nebūtų nusprendęs parduoti kompanijos akcijų pačioje „Apple“ užgimimo pradžioje, jam dabar priklausytų dešimtadalis trilijono — šimtas milijardų dolerių. Turėdamas tokį turtą jis būtų antras „Forbes“ sąraše - žemiau „Amazon“ įkūrėjo Jeff Bezos, bet aukščiau buvusio generalinio direktoriaus ir kompanijos „Microsoft“ įkūrėjo Bill Gates.

Ronald Wayne taip niekada ir netapo turtingu. Jis dirbo „Atari“, Lawrence Livermore nacionalinėje laboratorijoje ir elektronikos kompanijoje Salinas (Kalifornijoje) ir domėjosi kolekcionavimu.

Dabar Ronald Wayne pensijoje ir pardavinėja senus pašto ženklus, senas monetas, antikvariatą ir rašo memuarus.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų