21-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

21-os 2018 metų savaitės naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kalbama, kad „Apple“ ruošia 199 JAV dol. kainuojantį „HomePod“ kuris pasirodys „Beats“ su prekės ženklu. Manoma kad ši kolonėlės versija nepalaikys Siri, bet palaikys „AirPlay 2“.
  • Pernai „Apple“ iš Kinijos „iOS App Store“ pašalino šimtus VPN aplikacijų, o dabar išsiuntinėjo laiškus programuotojams informuodama, kad dėl Kinijos valdžios reikalavimų, aplikacijose platinamose Kinijos rinkai skirtų „iOS“ programėlių parduotuvėje turi būti pašalintas „CallKit“ framework’as. Tai atlikus, jų aplikacijos vėl taps prieinamos Kinijos „App Store“. Tokį reikalavimą pateikė Kinijos industrijos ir informacinių technologijų ministerija. „Apple“ pristatė „CallKit“ kartu su „iOS 10“ ir šis framework’as leidžia aplikacijose įdiegti VoIP paslaugą. Nieko nuostabaus, kad iš Kinijos „App Store“ dingo tokios aplikacijos kaip „Skype“ ir Kinijoje labai greitai išpopuliarėjusi „WeChat“.
  • Britų kompiuterinio saugumo ekspertas Robert Wiggins aptiko, kad dviejuose vaikų buvimo vietai, žinutėms, interneto naršymo istorijai ir skambučiams sekti skirtos aplikacijos „TeenSafe“ serveriuose prisijungimo prie aplikacijos tėvų elektroninio pašto adresai, slaptažodžiai, vaikų „Apple ID“, įrenginių pavadinimai, unikalūs įrenginių atpažinimo kodai ir vaikų „Apple ID“ slaptažodžiai yra saugomi atviru tekstu ir yra nesunkiai prieinami bet kam. „TeenSafe“ reikalavo, kad paaugliai nenaudotų dviejų faktorių autentikacijos metodo ir tėvai galėtų stebėti jų veiksmus ir tokiu būdu padarė, kad vaikai ir jų duomenys būtų dar lengviau prieinami įvairaus plauko piktai nusiteikusiems piliečiams. Serveriuose buvo saugoma apie 10 200 aplikacijos naudotojų įrašų sukauptų per pastaruosius tris mėnesius. „TeenSafe“ sako, kad jų platforma naudojasi daugiau nei 1 mln. tėvų. Kompanija teigia, kad jau uždarė prieigą prie šių duomenų ir išsiuntinėjo laiškus tiems, kas galėjo būti paveikti šios „klaidos“.
  • Nauja „Apple“ reklama paviešinta kompanijos Korėjai skirtame „YouTube“ kanale. Ja kompanija siekia dar kartą „iPhone X“ naudotojams priminti apie „Animoji“ egzistavimą.
  • „Bloomberg“ rašo, kad didesnė nei 4,4 milijono „iPhone“ naudotojų grupė, dar žinoma kaip „Google You Owe Us“ („Google“ tu mums skolinga), paieškos gigantę padavė į teismą už tai, kad ši neteisėtai sekė jų naršymo istoriją ir rinko asmeninius duomenis Jungtinėje Karalystėje. Advokato Richard Lloyd vadovaujama grupė iš „Google“ siekia prisiteisti 3,2 mlrd. svarų (apie 3,64 mlrd. eurų) — po 750 svarų kiekvienam „Google You Owe Us“ grupės nariui.
  • „Intel“ ir „Microsoft“ pirmadienį paskelbė milijonuose kompiuterių ir mobilių įrenginių procesoriuose („Intel“, „Arm“ ir AMD) aptiktą naują „Meltdown“ ir „Spectre“ saugumo spragos variantą. Naująją spragą „Intel“ pavadino „Variant 4“. Nors ši saugumo spragos versija turi panašius pažeidžiamumus kaip ir ta, kuri buvo aptikta šių metų sausį, ji naudoja skirtingus metodus informacijai gauti.
  • „Tom’s Guide“ atliko 18 000 JAV dol. vertės testą, kurio tikslas buvo nustatyti kurie mobilių telefonų modeliai atspariausi krentant. Testas buvo atliekamas „DJI Mavic Pro“ drono pagalba telefonus numetant ant betoninio paviršiaus iš 100 pėdų (30,5 metro) aukščio. Atspariausias pasirodė „Motorola Moto Z2 Force“, tačiau šis telefono modelis nėra apsaugotas nuo drėgmės ir neatlaikytų išbandymo vandeniu. „iPhone X“ pasirodė geriau nei daugelis jo konkurentų, tame tarpe „Galaxy S9“, „Google Pixel 2 XL“ ir „Huawei Mate 10 Pro“. Bendroje lentelėje „iPhone X“ užėmė trečią vietą tačiau pasirodė geriausiai kai buvo testuojami kritimai ant negrublėtų paviršių. Žinoma, testo atlikimas gali sukelti nemažai abejonių: nuo kam reikia 30 metrų aukščio ir kokia to praktinė paskirtis iki to, kad ne visiems telefono modeliams teko vienodos sąlygos, o tai nemažai reiškia tokio tipo testuose. Bet žiūrim ką turim.
    TelefonasAtsparumas (daugiausia 10)
    Motorola Moto Z2 Force8.5
    LG X Venture6.6
    Apple iPhone X6.2
    LG V306.0
    Samsung Galaxy S9 6.0
    Motorola Moto G5 Plus5.1
    Apple iPhone 84.9
    Google Pixel 2 XL4.3
    Huawei Mate 10 Pro4.3
    OnePlus 5T4.3
    Samsung Galaxy Note 84.3
    Apple iPhone SE3.9

  • „Apple“ iškrito iš „Fortune 500“ lyderių trejetuko. Kasmetiniame „Fortune 500“ sąraše, 2018 metais „Apple“ užima ketvirtą vietą. Pirmoje vietoje „Wallmart“, antroje — „Exxon Mobil“, o trečioje „Berkshire Hathaway“. Išskyrus „Fortune 500“ technologijų sektoriaus kompanijas — jų dešimtukas atrodo taip (skliausteliuose pozicija bendroje lentelėje): „Apple“ (4), „Alphabet“ (22), „Microsoft“ (30), IBM (34), „Dell Technologies“ (35), „Intel“ (46), HP (58), „Cisco Systems“ (62), „Facebook“ (76) ir „Oracle“ (82).
  • Japonijos telekomunikacijų kompanija „Softbank, kuriai priklauso „Grab“ ir „Uber“ į pardavimą išleido „iPhone X“ dėklą sveriantį 10 kg. Šis, 100 JAV dol. kainuojantis dėklas tvirtinamas prie svarmens. „Softbank“ teigia, kad toks dėklas leis žmonėms turintiems priklausomybę išmaniems telefonams palaikyti „gerą kūno formą“, nes galima tuo pačiu metu auginti rankų raumenis ir kalbėti telefonu.
    Softbank iPhone X dėklas sveriantis 10kg.
  • „Counterpoint“ skaičiai rodo, kad nežiūrint bendro 11 proc. nuosmukio JAV mobilių telefonų rinkoje, „iPhone“ pardavimai pirmo ketvirčio metu Amerikoje augo 16 proc. lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.
  • Mados prekinis ženklas „Coach“ išleido kelis, skirtingų spalvų ir dizaino „Apple Watch“ skirtus dirželius. Tiesa, panašu jog jais kompanija Lietuvoje (kaip panašu ir kitose Rytų Europos šalyse) neprekiauja, nes neturi savo parduotuvės, bet dabar kai daug keliaujama ir daug ką įsigyti galima nepakėlus sėdimosios nuo kėdės — norintys tikrai ras būdą savo riešą papuošti „Coach“ gaminiu.
  • „Bloomberg“ rašo, kad „Apple“ gamybinis TSMC partneris jau pradėjo A12 procesorių gamybą. Naujieji procesoriai yra 7nm ir greitesni, mažesni ir efektyvesni nei 10nm procesoriai naudojami „iPhone 8“ ir „iPhone X“.
  • „Apple“ programinės įrangos bosas Craig Federighi sakė, kad APFS palaikymas „Fusion“ diskams pasirodys artimiausiu metu.
  • Išleista nauja populiarios pastaboms ir kitokiai informacijai užsirašyti skirtos aplikacijos Notability versija 8.0. Šioje versijoje aplikacijoje atsirado ranka rašyto teksto atpažinimo galimybė bei jo pavertimas spausdintu, nauja „multi-note“ funkcija „iPad“ leidžianti žiūrėti du įrašus vieną šalia kito ir t.t.
  • JAV teisėsaugos atstovai, tame tarpe ir vyriausiasis teisėjas Jeff Sessions bei FTB direktorius Christopher A. Wray nuolat kartojo, kad FTB negali atrakinti 7800 užšifruotų telefonų, kurie vienaip ar kitaip susiję su nusikalstama veika. Pasirodo, kad šie skaičiai yra gerokai padidinti. Pasirodo, kad tokių telefonų skaičius yra 1–2 tūkstančiai.
  • Po pernai metais įsisiūbavusio triukšmo dėl „iPhone“ lėtinimo, „Apple“ sutiko visiems „iPhone 6“ ir naujesnių modelių savininkams pakeisti akumuliatorius už 29 JAV dol. (vietoje 50 JAV dol.), o dabar sutiko 60€ suma kredituoti tuos, kas akumuliatorius pakeitė iki šios programos pradžios. Tereikia įrodyti, kad akumuliatoriai buvo keisti oficialiame „Apple“ servise.
  • Visa auga „iPhone X“ naudotojų skaičius skundžiasi įtrūkusiu/skilusius šio telefono galinėje dalyje esančiu apsauginiu kamera stiklu. Tie, kam taip nutiko ir apsilankė „Apple“ servisuose teigia, kad „Apple“ atsisako nepakeičia įrenginio garantinėmis sąlygomis, o apmokestina pakeitimą — 549 JAV doleriais.
  • Kalbama, kad „Apple“ bendradarbiauja su „Volkswagen“ kurdama, kol kas automobilių gamintojos darbuotojams skirtus, autonominius automobilius.
  • Naujas „Apple“ patentas leidžia spręsti kokia linkme kompanija dirba tobulindama „Do not disturb while driving“ funkciją. Be visų kitų, man įdomiausia galimybė į skambutį automatiškai atsiliepti Siri ir tokiu būdu skambinantį informuoti, kad telefono savininkas vairuoja.
  • Panašu jog „Apple“ žinojo apie „iPhone 6“ ir „iPhone 6 Plus“ galimybę linkti lengviau tik veidmainiavo su jų naudotojais. JAV Apygardos tesimo teisėjos viešai paskelbtuose bylos dokumentuose galima rasti informaciją, kad „Apple“ nustatė, kad tikimybė jog „iPhone 6“ sulinks yra 3,3 karto didesnė nei „iPhone 5s“, o „iPhone 6 Plus“ galimybė sulinkti net 7,2 karto didesnė lyginant su „iPhone 5s“.
  • „Apple“ nemokamai mėnesiui siūlo mokamą „iCloud“ paslaugą tiems, kieno nemokamai suteikti 5GB jau prie išsekimo ribos. Aišku po mėnesio reikia mokėti pagal pasirinktą planą.
  • Praėjus beveik 6-eriems metams po to kai federalinis teismas priteisė „Samsung“ sumokėti už padarytą žalą „Apple“ daugiau nei 1 milijardą JAV dolerių, teismas vėl peržiūrėjo padarytos žalos dydį ir šiuo metu už penkis kompanijos dizaino patentus panaudotus Pietų Korėjos kompanijos „Apple“ žala įvertinta 538 641 656 JAV doleriais.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų