Snowden'as sukūrė įrenginį perspėjantį jei kas rausiasi „iPhone“ radijo signaluose

Edward Snowden'as kartu su garsiu „geležies“ programišiumi Andrew „Bunnie“ Huang'u ruošiasi pristatyti įrenginį įspėjantį „iPhone“ vartotojus jei kas šnipinėja jų įrenginio radijo signalus.

Kai Edward Snowden Honkongo viešbutyje susitiko su žurnalistais, kad šiems išdėstyti NSA paslaptis, jis paprašė spaudos atstovų jų telefonus padėti į šaldytuvą ir tokiu būdu užblokuoti bet kokius radijo signalus, kurių pagalba telefonuose gali būti slapta aktyvuoti mikrofonai ir kameros. Po trijų metų Snowden’as grįžo prie šios, radijo dažnių pagalba, vykdomos sekimo problemos ir dabar kuria sprendimą, kuris yra labiau kompaktiškas nei viešbučio šaldytuvas-minibaras.

Edward Snowden ir Andrew „Bunnie“ Huang kuriamo įrenginio įspėjančio apie „iPhone“ radijo signalų aktyvumą schema.

Edward Snowden’as ir gerai žinomas „geležies“ programišius iš Singapūro Andrew „Bunnie“ Huang planuoja pristatyti „iPhone“ dėklą, kuris pasijungia prie telefono „vidurių“ ir nepertraukiamai stebi ar telefonas perduoda kokius nors radijo signalus. Snowden’o ir Huang’o teigimu šis būdas yra gerokai saugesnis nei daugeliui vartotojų žinomas „skrydžio režimas“ (airplane mode), kuris, kaip žinia, gali būti „nulaužtas“ ir paverstas neveiksniu. Edward’as ir Andrew tikisi, kad jų sprendimas padės žmonėms apsisaugoti savo privatumą ar duomenis nuo vyriausybinių organizacijų, kurios suinteresuotos tokių duomenų gavimu ir turėdamas tam pakankamai lėšų gali tai daryti pakankamai efektyviai.

Kalbėdamas su „Wired“, Huang’as sakė jog yra eilė valstybių, tokių kaip Sirija ir Irakas, kurių vyriausybės aktyviai naudoja sekimo mobilių telefonų pagalba metodus bei technologijas ir „jūs galite manyti jog jūsų telefono radijo signalai yra atjungti ir neperduoda jūsų buvimo vietos, tačiau vis tiek stipriai rizikuojate“.

Edward Snowden ir Andrew „Bunnie“ Huang kuriamas įrenginys įspėjantis apie „iPhone“ radijo signalų aktyvumą.

Huang’o ir Snowden’o kuriamas radijo signalų pagalba vykdomo sekimo problemos sprendimas yra sukurti „iPhone 6“ skirtą modifikuojantį įrenginį, kurį jie apibūdina kaip „introspekcinį prietaisą“. Jų kuriamas įrenginys panašus į išorinę bateriją su nedideliu monochromatiniu ekranu. Tačiau funkcionaliai jis bus kaip pagrindinio įrenginio formoms pritaikytas osciloskopas iš kurio einantys plonyčiai laideliai, per SIM-kortelės jungtį pateks į telefono vidų ir prisijungs prie pagrindinės plokštės. Tam, kad atlaisvinti priėjimą prie telefono elektronikos, SIM kortelė bus perkelta į dėklą. Į telefono vidų patekę laidai seks dviejų „iPhone“ antenų siunčiamus elektros signalus, tame tarpe ir GPS, „Bluetooth“, „Wi-Fi“ ir mobilius duomenis aptarnaujančio modemo. Aptikę bet kokius šių telefono mazgų perduodamus signalus, dėklas garsiniu signalu informuos, apie radijo aktyvumą tada kai visi radijo signalus perduodantys mazgai turi būti atjungti. Huang'as sako, jog įmanoma net padaryti taip, kad aptikęs radijo signalus kai jų turėtų nebūti, rėmelis gali automatiškai visiškai išjungti telefoną.

Galima manyti, kad to paties rezultato galima pasiekti tiesiog išjungus „iPhone“ ar patalpinus jį į „Faradėjaus narvą“ sukurtą blokuoti radijo signalus, tačiau „Faradėjaus narvas“ vis tiek gali praleisti tam tikrą informaciją perduodamą radijo bangomis, o sumani kenkėjiška programėlė gali apgauti vartotoją ir priversti jį manyti, kad jo telefonas išjungtas kai iš tikrųjų taip nėra, apie tai dar 2014 metais kalbėjo ir E. Snowden'as.

Reikėtų paminėti, kad šis Huang’o ir Snowden’o sprendimas yra dar kūrimo stadijoje. Jie patikrino principo veikimą sekdami „iPhone 6“ siunčiamus elektroninius signalus, tačiau dar nėra sukurtas rėmelio prototipas, jau nekalbant apie patį įrenginį.

Abu „kolegos“ niekada nebuvo susitikę akis į akį. Huang’as sako, kad pirmą kartą Snowden’as su juo susisiekė 2015 metais ir jie aptarė šią idėją naudodami šifruotų žinučių aplikacija „Signal“. Huang’as sako, kad nuo pat pradžių Snowden’o tikslas buvo apsaugoti žurnalistus ne nuo NSA, bet nuo užsienio vyriausybių, kurios yra pajėgios įsigyti „zero day“ saugumo spragas ir jų pagalba užpulti net tokius sunkiai įveikiamus įrenginius kaip „iPhone“. Kaip pavyzdį savo dokumentacijoje jie mini neseniai nužudytos Marie Colvin, Amerikos karo korespondentės, atvejį kurios šeima bylinėjasi su Sirijos vyriausybe. Colvin šeima teigia, kad ji buvo sekama elektroninių prietaisų pagalba ir karinių Assad'o pajėgų buvo nužudyta specialaus tikslinio artilerijos apšaudymo metu.

Huang sako, kad jis bandė sukurti kiek įmanoma elementaresį apsaugą garantuojantį mechanizmą, kuris atitiktų paranojinius Snowden’o standartus. „Mano sprendimas paprastas, bet jis skirtas padėti labai svarbiai žmonių grupei“, – sakė Andrew Huang’as.

Jei norite paskaityti pilną Snowden’o ir Huang’o „iPhone introspekcinio prietaiso“ aprašymą, jį rasite čia.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų