Apple OS X El Capitan ir iOS 9 prioritetizuoja IPv6

Internetas pradeda stygti standartinių, 32-bitų IPv4 adresų ir jau kuris laikas ruošiamasi pereiti prie 128-bitų IPv6 adresacijos.

Apple manymų IPv6 įsisavinimas jau pasiekė pakankamą lygį ir savo naujose iOS 9 ir OS X El Capitan beta versijose pradėjo prioritetizuoti IPv6 adresus.

Savo laiške skirtame IETF (Internet Engineering Task Force) grupės prenumeratoriams, Apple CoreOS Networking komandos inžinierius David Schinazi rašo, kad IPv6 susijungimų skaičius iOS 9 ir OS X 10.11 pasiekė 99%, palyginimui iOS 8 ir OS X 10.10 IPv4 ir IPv6 susijungimų skaičius buvo 50/50.

Šiam pasikeitimui padėjo atnaujintas „Happy Eyeballs“ algoritmas, kuris automatiškai aptinka ir pasirenka protokolą priklausomai nuo to, kuris atsako greičiau.

Šis algoritmas nustato, kuris protokolas turėtų būti naudojamas. Daugelis aplikacijų tinklo susijungimams naudoja abudu protokolus. Schinazi sako, kad dabar Apple, IPv6 naudos kaip pagrindinį, o ne atsarginį susijungimo būdą.

Dabar, naujos kartos mobilūs tinklai (4G LTE) IPv6 naudoja kaip pagrindinį komunikacijos protokolą. Tiems, kas nežino kaip skiriasi iPv4 ir IPv6 adresai - pavyzdys:

IPv4IPv6
192.168.1.50:0:0:0:0:ffff:c0a8:105

Nežiūrint to, kad neretai mėgstame pasigirti savo Internetinių paslaugų išsivystymu, IPv6 srityje esame dar prie baltų varnų ir mūsų Estija mus šioje srityje gerokai lenkia.

IPv6 įsisavinimas pasaulyje
IPv6 įsisavinimas pasaulyje.  Šaltinis: Google 2015-07-15
Šaltinis: Google

Regionai, kuriuose IPv6 yra plačiau įsisavinta (kuo tamsesnė žalia - tuo platesnis IPv6 įsisavinimas) ir vartotojai nedažnai pajunta nesklandumus jungdamiesi prie IPv6 svetainių.
Regionai, kuriuose IPv6 yra plačiau įsisavinta, bet vartotojai jungdamiesi prie IPv6 svetainių dažnai patiria nesklandumus ar gaištis (latency).
Regionai, kuriuose IPv6 nėra plačiau įsisavinta ir vartotojai jungdamiesi prie IPv6 svetainių dažnai patiria didelius susijungimų patikimumo problemas ar gaištis (latency).

IPv6 įsisavinimas Europoje
IPv6 įsisavinimas Europoje.  Šaltinis: Google 2015-07-15
Šaltinis: Google
Prisijungimų prie Google naudojant IPv6 kreivė
Prisijungimų prie Google naudojant IPv6 kreivė

Daugiau informacijos apie IPv6 rasite wikipedia svetainėje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų