Kaip El Capitan beta įdiegti švariai

Nors Apple App Store suteikia galimybę įdiegti naujas OS X versijas paprastai ir tai padaryti gali net ir visiškai „žalias“ kompiuterio vartotojas, tam tikrais atvejais, galimybė įdiegti OS X „švariai“ iš USB rakto yra tinkamiausias būdas atnaujinti Mac sistemą.

OS X El Capitan diegimo pradžios langas

Mac Arena jau anksčiau rašė, kaip sukurti OS X Mavericks ir Yosemite „švaraus“ įdiegimo laikmenas „flash’iukus“ ir dabar, Apple išleidus programuotojams skirtą naują OS X versiją El Capitan, atėjo laikas atnaujinti „švaraus“ OS X įdiegimo instrukcijas

Žemiau aprašytos instrukcijos rašytos Apple programuotojams išleistai OS X El Capitan beta, nes kol kas tai vienintelė šios operacinės sistemos versija, tačiau šis, OS X įdiegimo disko išorinėje laikmenoje sukūrimo metodas turėtų tikti ir liepos mėnesį pasirodysiančiai „Public El Capitan beta“ bei rudenį pasirodysiančiai galutinei El Capitan versijai, jei Apple nenutars diegimo proceso ar jame dalyvaujančių failų pavadinimų pakeisti.

1. Atsisiųskite El Capitan įdiegimo paketą

Registruoti Apple programuotojai atsisiųsti OS X El Capitan beta gali iš App Store (programuotojams diegiantiems beta versiją prieš tai reikia suvesti programuotojo kodą). Paspaudus ant „Install“ mygtuko - įdiegimo paketas bus atsiųstas į Mac kompiuterį ir automatiškai paleistas - paspauskite Cmd ⌘-Q ir uždarykite įdiegimo aplikaciją. Tai leis užtikrinti, kad įdiegimo paketas ar jame esantys failai nebus perkelti iš /Applications aplanko bei nebus pradėtas dabar naudojamos OS X atnaujinimas.

2. Paruoškite USB laikmeną

Norint paruošti El Capitan įdiegimo diską reikalingas bent 8GB talpos diskas. Galite naudoti nebrangius USB 2.0 „flash’iukus“ arba jei kompiuteris palaiko USB 3 - rinkitės juos ir diegimo iš jų procesas bus greitesnis.

USB laikmenos El Capitan diegimo procesas panaikins visus failus iš šiam tikslui skirto disko, todėl jei tai ne naujas diskas, įsitikinkite jog jame nėra jums reikalingos informacijos.

  1. įstatykite USB laikmeną į kompiuterio USB jungtį
  2. atidarykite Disk Utility aplikaciją (rasite /Applications/Utilities aplanke)
  3. Disk Utility aplikacijoje, diskų sąraše pažymėkite USB laikmeną (būkite dėmesingi ir pažymėkite būtent ją, o ne kitą Mac kompiuteryje esantį ar prie jo pajungtą diską). Taip pat atkreipkite dėmesį, kad turite pažymėti diską, o ne jo skirsnį (Volume).
  4. pažymėję El Capitan įdiegimo paketui numatytą diską - paspauskite ant Partition mygtuko esančio dešinėje/viršutinėje Disk Utility aplikacijos lango dalyje
  5. Partition Layout parinkčių pasirinkite „1 Partition“
  6. Name skirsnyje, dėl suderinamumo su žemiau pateiktomis instrukcijomis, įrašykite Untitled
  7. Format skirsnyje nurodykite, kad diską norite suformatuoti „Mac OS Extended (Journaled)USB laikmenos paruošimas OS X El Capitan sistemos įdiegimo disko kūrimui
  8. paspauskite „Options…“ mygtuką ir įsitikinkite, kad atsidariusiame lange yra nurodyta „GUID Partition Table USB laikmenos paruošimas OS X El Capitan sistemos įdiegimo disko kūrimui - norint turėti galimybę kompiuterį įkruti iš disko, jo skirsnis turi būti „GUID Partition Table“
  9. paspauskite „OK“ išsaugodami skirsnio nustatymus
  10. paspauskite „Apply“.

Paspaudus „Apply“, Disk Utility suformatuos pasirinktą (tikiuosi tą, kurį esate numatę El Capitan diegimui) diską ir po kelių akimirkų diskas bus bus paruoštas ir Mac kompiuterio diskų sąraše matysite jį kaip „Untitled“.

3. OS X El Capitan diegimo laikmenos kūrimas

Turėkite omenyje, kad žemiau pateiktos instrukcijos yra rašytos OS X El Capitan beta versijai ir gali netikti Public beta ar galutinei - visiems vartotojams skirtai OS X El Capitan. Norėdami paruošti diegimo USB šioms versijoms, pasinaudokite svetainėje esančia paieška (žinoma, po to kai šios versijos bus išleistos).

  1. atidarykite Terminal aplikaciją (rasite /Applications/Utilities aplanke)
  2. jei OSX El Capitan beta įdiegimo paketas yra jūsų Mac kompiuterio /Applications aplanke, o USB laikmeną paruošėte pagal aukščiau nurodytas instrukcijas - nukopijuokite žemiau esančią komandą (žemiau pateikta komanda rašoma vienoje eilutėje) į Terminal aplikacijos langą ir spauskite Enter ↲
    sudo /Applications/Install OS X 10.11 Developer Beta.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install OS X 10.11 Developer Beta.app --nointeraction

    Jei įdiegimo išeitinis paketas yra kitoje kompiuterio vietoje ir/ar USB laikmena pavadinta kitaip - norint, kad aukščiau esanti komanda veiktų - turite ją atitinkamai modifikuoti nurodydami realius kelius į komandą, įdiegimo paketą ir USB laikmeną.

    Įdiegiamojo OS X disko komandos createinstallmedia gramatika yra: createinstallmedia −−volume <kelias iki disko, kuriame bus kuriamas įdiegimo paketas> −−applicationpath <kelias į OS X 10.11 Developer Beta.app aplikaciją> −−nointeraction
    Raktas nointeraction, nurodo ištrinti diske į kurį nurodo raktas volume neprašant vartotojo patvirtinimo.

Jei viską atlikote teisingai - Terminal lange pamatysite atitinkamą pranešimą ir… galite eiti išgerti kavos nes, priklausomai nuo USB laikmenos greičio, šis procesas gali trukti keliasdešimt minučių.

Kai diskelis bus sukurtas, Terminal aplikacijos lange apie tai būsite informuoti ir kompiuterio pajungtų diskų sąraše, o jei esate nurodę ir darbalaukyje pamatysite OS X El Capitan įdiegimo USB diską, kurį galite naudoti „švariam“ Kapitono įdiegimui. OS X El Capitan įdiegiamojo USB disko kūrimo pranešimai Terminal aplikacijoje

Kaip įdiegti El Capitan iš USB laikmenos

Kai esate paruošę El Capitan įdiegimo USB laikmeną - tolimesnis procesas toks pats, kaip ir diegiant bet kokią OS X sistemą iš išorinio ar atskiro disko.

Kadangi tai yra ankstyvoji beta versija ir net nesvarbu, kad ankstyvoji - tai yra beta aš primygtinai rekomenduoju susilaikyti nuo jos diegimo kaip pagrindinės, kasdieniniam darbui, naudojamos sistemos. Taip pat, jei yra galimybę nediekite jos ir į savo pagrindinio kompiuterio atskirą skirsnį (maža kas „jai šaus į galvą“). Beta versijų diegimui geriausia pasirinkti atskirą, tam tikslui dedikuotą Mac'ą, bet diegiantys šią versiją programuotojai tai ir patys puikiai žino.

Jei kartais neturite atskirto kompiuterio, o išbandyti El Capitan beta labai reikia:

  1. padarykite atsarginę, kompiuteryje esančių duomenų kopiją per TM
  2. padarykite įkraunamą darbinio disko kopiją atskirame, išoriniame diske
  3. patikrinkite duomenų išsaugotų per TM validumą
  4. patikrinkite ar veikia sistema įkrauta iš įkraunamo išorinio, atsarginių duomenų, disko
  5. tik įsitikinę, kad turite saugias duomenų kopijas sukurkite kompiuteryje atskirą skirsnį dedikuotą beta OS X. Skirsnio kūrimo metu nepamirškite darbinei OS X palikti pakankamai vietos, nes priešingu atveju susidursite su vietos ar sistemos darbo našumo problema.
  6. vykdykite žemiau pateiktas instrukcijas

OS X El Capitan diegimas

  1. pajunkite OS X El Capitan diegimo diską prie kompiuterio, perkraukite kompiuterį ir šiam tik įsijungus, iš karto nuspauskite ir laikykite nuspaudę Alt ⌥ klavišą iki ekrane pamatysite diskų pasirinkimo juostą.
  2. pasirinkite sukurtą El Capitan diegimo diską ir spauskite Enter ↲
  3. vykdykite ekrane pasirodančius nurodymus.
    Įsitikinkite, kad kai diegimo metu, kai būsite paprašyti nurodyti diską į kurį norite diegti sistemą - nurodote teisingą, El Capitan beta diegimui dedukuotą, diską.

Jei aptiksite sistemoje esančias klaidas - informuokite apie jas Apple ir taip prisidėkite prie sistemos tobulinimo.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų